Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2024 10:36

14 Αυγούστου 1996: Η δολοφονία του Σολωμού

Ήταν 14 Αυγούστου 1996 όταν ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε από τουρκικά πυρά, την ώρα που προσπάθησε να κατεβάσει τη σημαία του κατακτητή στη Δερύνεια.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους στη νεκρή ζώνη, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσικλετιστών.

Αμέσως μετά την κηδεία αρκετοί συγκρότησαν διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο για να αποτίνουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ. Ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ο Σολωμού κατευθύνθηκε σε τουρκικό φυλάκιο και με ένα τσιγάρο στο στόμα άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να την κατεβάσει.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Τούρκων, εκείνος δεν σταμάτησε και έτσι δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς, οι οποίοι του κόστισαν τη ζωή.

Δύο μέρες μετά έγινε η κηδεία του στο Παραλίμνι με τον κόσμο να δίνει βροντερό «παρών» καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο την τούρκικη βαρβαρότητα.

agrinionews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2024 10:37