Κυριακή, 8η Σεπτεμβρίου 2024  2:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 23:32

ΣΥΡΙΖΑ - Γ. Ξενάκης: «Στην Αιτωλοακαρνανία κάναμε βήματα, όμως το ΠΑΣΟΚ κοίταζε κάπου άλλου»

Μετά από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων κατά το Σαββατοκύριακο τα πράγματα φαίνεται ότι μπήκαν σε μια νέα πορεία.

Μια πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (4 και 6 Οκτωβρίου) με βασικό ερώτημα το τι κόμμα θέλουμε και το «βλέμμα» προς το ΠΑΣΟΚ για την όποια πιθανή συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη και των επικριτών του επισημοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα ο Στ. Κασσελάκης φάνηκε και αρκετά ξεκάθαρος ως προς το πως θα αντιδράσει από εδώ και

Οι διαγραφές είναι προ των πυλών για όσους διαφοροποιηθούν, όχι εντός των οργάνων, αλλά στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά η αναφορά του, ότι το καταστατικό διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική, και θα πρέπει να πάρουμε θέση: «Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι κοινή λογική. Είναι τίμια και έντιμη συμφωνία για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Ξενάκης (φωτογραφία) μιλώντας στη «Συνείδηση» και αναφερόμενος σε όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση, στο δημοψήφισμα, στην πρόταση Κασσελάκη για κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του κόμματος, στους διαφωνούντες, στο ΠΑΣΟΚ και στην διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του τόνισε:

«Tο δημοψήφισμα ήταν κάτι το αντικαταστατικό και θα συζητηθεί στο καταστατικό συνέδριο που θα γίνει μεταξύ 4 και 6 Οκτωβρίου, όπου εκεί θα υπάρξει και απόφαση. Δεν ήταν μια καταψήφιση με την έννοια του δεν θέλουμε, αλλά ήταν μια καταψήφιση βάσει του άρθρου 52 του καταστατικού, που υπερβαίνει το θέμα αυτό. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να κάνει δημοψήφισμα, διότι ήταν το κόμμα που ψήφισε την απλή αναλογική, επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που έκανε κάλεσμα το 2018 για μεγαλύτερη συμμετοχή, όπως επίσης και με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε αυτή η μεγάλη παράταξη που θα μπορούσε να έχει γίνει ή και των άλλων δυνάμεων που σήμερα «καίγονται» για το θέμα αυτό. Επίσης, ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι στο ερωτηματολόγιο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο υπήρχε αναφορά για αριστερά, κεντροαριστερά και σοσιαλισμό και αυτοί που αντέδρασαν σήμερα ζητούν δημοψήφισμα, χτυπούν ανοιχτές θύρες. Από την πρώτη στιγμή είχαμε κάνει λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλίες για την μεγάλη δημοκρατική παράταξη και γι αυτό είχα μιλήσει και εγώ.

Η οργανωτική δομή αλλάζει ονόματα και γίνεται περισσότερο ευέλικτη. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε περιφερειακά συμβούλια ή δεν τηρήθηκαν όλα αυτά που είχε ψηφίσει το συνέδριο χρειάζονται και περιφερειακά συμβούλια. Τα υπόλοιπα ανήκουν σε μια συζήτηση που θα γίνει. Δεν είναι κατάργηση της οργανωτικής δομής, αλλά είναι διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του κόμματος και έπειτα και πάνω απ΄ όλα είναι προτάσεις, ιδέες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουν ή ότι δεν θα περάσουν. Θα πάμε στο συνέδριο, θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και έπειτα θα αποφασιστεί τι κόμμα θέλουμε. Αλλά το βασικό για εμένα και όχι μόνο είναι ότι η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και δεν είναι τρόπος για να βιοπορίζεται κάποιος. Οι θέσεις και οι απόψεις είναι δεκτές, αλλά αρκεί αυτοί που θέλουν να τις εκφράσουν πρώτα να δουλέψουν για το κόμμα, να βοηθήσουν, και έπειτα στα όργανα του κόμματος μπορεί να ακουστεί κάθε άποψη και φυσικά πρέπει να ακουστούν όλες οι αποφάσεις εκεί.

Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη προοδευτική παράταξη κύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ και με όποιες άλλες δυνάμεις. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και «σταθμούς». Ήδη προχθές κάλεσε τον Αρχηγό του τρίτου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, όποιος και αν είναι αυτός, για δύο ζητήματα που θα πρέπει να αναδειχθούν σε κεντρικό επίπεδο, σχετικά με τις τράπεζες και τα funds. Συνεπώς προχωράμε παρακάτω. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν όμως μόνο σε κεντρικό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρχει μια διαβάθμιση και στη βάση.

Επειδή επίσης μιλάμε και για την Αιτωλοακαρνανία εμείς ήδη από πέρυσι κάναμε βήματα ακόμη και για τα περιφερειακά συμβούλια που βάλαμε υποψηφιότητα με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν ο κ. Καρπέτας. Το ΠΑΣΟΚ όμως κοίταζε κάπου άλλου. Το ίδιο κάλεσμα κάναμε ακόμη και στα δημοτικά πράγματα του Αγρινίου, αλλά κάποιοι δεν το ήθελαν. Άρα πρέπει πρώτα να δούμε τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά να σεβαστούμε τις εσωτερικές διαδικασίες του, γιατί ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όπως λ.χ. στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Υπάρχει δηλαδή για το θέμα αυτό στο ΠΑΣΟΚ μια άποψη που λέει ότι πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκφράζεται από συγκεκριμένους υποψήφιους, όπως επίσης υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι πρέπει να υπάρχουν δημόσια πανεπιστήμια.

Πρέπει να εστιάσουμε στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής. Τι θα αλλάξει δηλαδή και ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουμε σ' αυτό τον μεγάλο βήμα που ως κύριο θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του. Δεν μπορεί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι έξω από αυτό. Να τονίσω όμως ότι σεβόμαστε τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και δεν θα παρέμβουμε. Αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει πρωτοβουλίες, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο αν χρειαστεί».

Κώστας Χόνδρος - Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr