Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2024  5:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 09:40

Ευρωεκλογές 2024: Οι νέοι/νέες στην πρώτη γραμμή, τι ζητούν όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά

Στις 9 Ιουνίου καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές 2024, με την ψηφοφορία να διεξάγεται φέτος τόσο σε εκλογικά τμήματα όσο και μέσω της επιστολικής ψήφου.

Συγκεκριμένα, για τους Ελληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ψηφίζουν στην Ελλάδα, το εκλογικό τμήμα καθορίζεται με βάση τη διεύθυνση κατοικίας.

Οι ψηφοφόροι που καλούνται στις κάλπες θα εκλέξουν συνολικά 21 ευρωβουλευτές, όπως ακριβώς και στις ευρωεκλογές του 2019.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές εκλογές στη χώρα μας θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι που καλούνται στις κάλπες θα εκλέξουν συνολικά 21 ευρωβουλευτές, όπως ακριβώς και στις ευρωεκλογές του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου, τα πολιτικά κόμματα προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Τα πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Αρειο Παγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία καλούνται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ένας 16χρονος Γερμανός που θα ψηφίσει για πρώτη φορά θέτει το ερώτημά του

Πολιτικές βιωσιμότητας που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές ζητούν οι ευρωπαίοι πολίτες.

«Είμαι 16 ετών και χαίρομαι που μπορώ να συμμετάσχω στις εκλογές της ΕΕ για πρώτη φορά φέτος και να βοηθήσω στη διαμόρφωση της Ευρωπϊκής Ένωσης μας. Αν ήμουν ευρωβουλευτής και μπορούσα να σώσω τον κόσμο, θα έκανα εκστρατεία για την προστασία των φυσικών καταφυγίων στη Ρουμανία. Επί του παρόντος, μεγάλες εταιρείες επίπλων αγοράζουν αυτές τις περιοχές και στη συνέχεια τις αποψιλώνουν για να κατασκευάσουν έπιπλα. Θέλω να το αποτρέψω αυτό και να προστατεύσω το κλίμα ώστε να εξασφαλίσω το μέλλον μου και το μέλλον των παιδιών μου», λέει ο Νόα Γιουστ, 16 ετών, από τη Γερμανία, ψηφοφόρος για πρώτη φορά.

Η απάντηση της ευρωβουλετή και υποψήφιας από την Ισπανία.

Αν επανεκλεγώ μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εργαστώ. Θα αγωνιστώ για να υπερασπιστώ τη δημοκρατία στην Ευρώπη, τις κοινές μας αξίες την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Είναι απαραίτητο, είναι σημαντικό. Και είναι σημαντικό να κρατήσουμε την κοινωνική διάσταση. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας και σκεφτόμαστε τις μελλοντικές γενιές.
«Ιράτσε Γκαρσία Πέρες. Ευρωβουλευτής και υποψήφια από την Ισπανία, ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

thebest.gr