Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  3:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 19:38

Οι ΗΠΑ αλλάζουν τα δεδομένα στην Ουκρανία: Έως το τέλος της εβδομάδας στέλνουν στον Ζελένσκι πυραύλους με βεληνεκές 300 χλμ. !

Άμεση φαίνεται πως θα είναι η βοήθεια που θα αποστείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς όπως αναφέρεται ακόμη και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας μπορεί να έχουν φτάσει στην Ουκρανία νέοι πύραυλοι με βεληνεκές 300 χλμ.

Αυτό έκανε γνωστό ο γερουσιαστής Mark Warner της επιτροπής πληροφοριών του Κογκρέσου στην εκπομπή του CBS “Απέναντι στο Έθνος”.

Όπως είπε ο ίδιος, μετά την έγκριση του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των 61 δισ.$ από την Γερουσία, οι ΗΠΑ μπορεί να ενέχουν στείλει στην Ουκρανία νέους πυραύλοους ATAMCS με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Ο γερουσιαστής δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρ5ειες αλλά οι εκδόσεις του ATACMS (που διαθέτει και ο ΕΣ) και που έχουν σταλεί έως τώρα έχουν μέγιστο βεληνεκές τα 165 χλμ. Οι νεότερες όμως εκδόσεις έχουν αυξημένο βεληνεκές στα 300 χλμ.

Πρόκειται για τις εκδόσεις M48 ή M57 όπου και οι δύο διατηρούν ικανότητα προσβολής στα 300 χλμ. Αυτό πρόκειται να να έχει άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πρόκειται να χρησιμοποιούσουν τα βλήματα αυτά προκειμένου να πλήξουν στόχους ακόμη και στην Κριμαία ή και εντός του ρωσικού εδάφους.

Είναι μια νέα πραγματικότητα τόσο για τον ουκρανικό όσο και για τον ρωσικό Στρατό και αυτό που μένει να μάθουμε είναι κατά πόσο οι ρωσικές δυνάμεις θα καταφέρουν να τους εντοπίσουν και να τους πλήξουν στα σημεία αποθήκευσης πριν αυτοί μπορέσουν και χρησιμοποιηθούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε την έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 60 δισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά κάλεσε την Ουάσινγκτον να κάνει το νομοσχέδιο νόμο και να προχωρήσει στην πραγματική μεταφορά όπλων, λέγοντας πως όπλα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι οι μεγαλύτερες προτεραιότητες.

Σε συνέντευξη στο NBC, ο Ζελένσκι είπε πως η έγκριση του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία πως η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό του Κιέβου και πως δεν θα είναι “ένα δεύτερο Αφγανιστάν”.

“Νομίζω πως η υποστήριξη αυτή θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη” είπε ο Ζελένσκι μέσω διερμηνέα. Όμως κάλεσε επανειλημμένα τους Αμερικανούς νομοθέτες να αναλάβουν γρήγορα δράση για την έγκριση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

“Είναι πραγματικά ανάγκη να το φθάσουμε μέχρι το τελευταίο σημείο. Είναι ανάγκη να εγκριθεί από τη Γερουσία… έτσι ώστε να έχουμε κάποια χειροπιαστή βοήθεια για τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή το ταχύτερο δυνατό, όχι σε άλλους έξι μήνες”, είπε ο Ζελένσκι.

pronews.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 19:42