Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  12:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 18:30

Χριστίνα Σταρακά: Τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας αιμορραγεί, δεν επιτρέπονται παιχνίδια στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών για μερικές ψήφους

Με αφορμή τους διαξιφισμούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μεταξύ του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλή Μαντά και της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) για την ονομασία Kalamata olives της ελιάς Καλαμών, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Εδώ και μερικές ημέρες εκτυλίσσεται ένα μεγάλο επικοινωνιακό σόου από την κυβέρνηση με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. κ. Περικλή Μαντά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά η ονομασία Kalamata olives που αφορά επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών που καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα από 27.000 ελαιοπαραγωγούς, με παραγωγή περίπου 100.000 τόνους ετησίως και εξαγωγή από το 1930, να σταματήσει να χρησιμοποιείται. Ζητώντας να μείνει μόνο το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO “Elia Kalamatas” με ετήσια παραγωγή περίπου 1.500 τόνων, που αναγνωρίστηκε το 1996!

Είναι εμφανές ότι δεν λαμβάνονται υπόψη από όλους τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς σύμφωνα με τα οποία:

  • Το 45% της εγχώριας παραγωγής του προϊόντος Καλαμών/Kalamata olives, δηλαδή 40.000 τόνοι, παράγεται στην Π.Ε. Αιτωλοκαρνανίας απασχολώντας περισσότερο από 11.000 ελαιοπαραγωγούς,
  • το 28% στην Π.Ε. Λακωνίας,
  • το 18% στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
  • το 2% στην Π.Ε. Μεσσηνίας και
  • το 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα

Το προϊόν «Kalamata Olives» είναι η ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών που απασχολεί 27.000 ελαιοπαραγωγούς στην Ελλάδα και όχι τοπωνύμιο.

Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια. Χώρες όπως η Τουρκία, και η Αίγυπτος απέκτησαν εις βάρος της χώρας μας το δικαίωμα να καλλιεργούν την ποικιλία ελιά Καλαμών χωρίς κανένα περιορισμό από το έτος 2007, με αποφάσεις που λήφθηκαν επί κυβερνήσεως της ΝΔ.

Είναι εγκληματικό για την οικονομία μας να κρατείται το προϊόν επί 6 χρόνια όμηρος στις δικαστικές αίθουσες για την ονομασία και την προέλευση του. Το ζήτημα δεν είναι θέμα ηθικής, αλλά θέμα κοινής λογικής.

Τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας αιμορραγεί, δεν  επιτρέπεται να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών για μερικές ψήφους.»