Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  4:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 20:08

«Σφαλιάρα» από Τουρκία σε ΗΠΑ: «Σας απαγορεύουμε να εισέλθετε με ναυτικές δυνάμεις στην Μαύρη Θάλασσα – Ούτε το ΝΑΤΟ θα μπει»!

H Tουρκία έδωσε την απάντησή της στις ΗΠΑ η οποία ζητά να «χαλαρώσει» η είσοδος στην Μαύρη Θάλασσα πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ (η Άγκυρα μπλόκαρε πρόσφατα τα βρετανικά  ναρκαλιευτικά που είχαν αγοραστεί από την Ουκρανία) για να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας: «Όχι»!

Ένα «Όχι» που έρχεται μετά την αποδοχή της πώλησης 40 νέων μαχητικών και της αναβάθμισης 79 στο επίπεδο Viper από τις ΗΠΑ στη Τουρκία και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως το «δώρο» της  Άγκυρας στην Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε επίσκεψή του στην Βουλγαρία ήταν σαφής: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά» είπε μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Μαρία Γκαμπριέλ.

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά τη σύμβαση του Μοντρέ και αποκλείεται καν να σκεφτούμε αυτό το θέμα, πολλώ δε μάλλον να το συζητήσουμε» ήταν η σαφής και ξεκάθαρη απάντηση στην Ουάσιγκτον.

Ο αρχηγός του Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου, δήλωσε επίσης σε ομιλία του ότι «Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ‘Αγκυρα επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ και έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία τόσο των εμπλεκόμενων μερών, όσο και των μη παράκτιων κρατών.

pronews.gr