Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 17:55

Μίλτος Ζαμπάρας: Η «αριστεία» της κυβέρνησης αφήνει εκτός τους κατόχους διδακτορικών τίτλων

Ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ζαμπάρας, και άλλοι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την άδικη αντιμετώπιση των κατόχων διδακτορικών τίτλων στον Ν.5062/2023.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Στο άρθρο 7 του εν λόγω νομοσχεδίου που αφορά τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης, αναφέρονται αναλυτικά τα μόρια ανά τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα όπου και αναφέρονται οι μοριοδοτήσεις για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, για απόφοιτους της Ε.Σ.Δ.Δ.Α., για δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ, για δεύτερο πτυχίο μεταπτυχιακού καθώς και για μοριοδότηση ξένων γλωσσών. Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω δεν υπάρχει πρόβλεψη για μοριοδότηση των Διδακτορικών Τίτλων Σπουδών. Στην ουσία οι διδακτορικοί τίτλοι σπουδών δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη».

Στην συνέχεια ο βουλευτής  τονίζει: «Με λίγα λόγια κατά την κυβέρνηση ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και το δεύτερο πτυχίο μοριοδοτούνται και οι κάτοχοι τους μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στις διοικήσεις των φορέων του Δημόσιου Τομέα αλλά οι κάτοχοι των διδακτορικών δεν μπορούν. Στην δημόσια διαβούλευση εξάλλου είχαν υπάρξει δεκάδες σχόλια για το συγκεκριμένο θέμα που το υπουργείο δεν έλαβε καθόλου υπόψη του». Η υποτίμηση των κατόχων διδακτορικών τίτλων σπουδών συνεχίζεται από την κυβέρνηση αφού ήδη με τον Ν.4957/2022 είχαν αποκλείσει από την διδασκαλία σε ΑΕΙ τους δημοσίους υπαλλήλους με διδακτορικούς τίτλους. 

Στο πλαίσιο αυτό ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί αν θα προχωρήσουν άμεσα σε τροπολογία για την μοριοδότηση και των κατόχων διδακτορικών τίτλων στο άρθρο 7 του Ν. 5062/2023 του Υπουργείου Εσωτερικών και στην κατάργηση της  παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ούτως ώστε να μπορούν να διδάσκουν στα ΑΕΙ και υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου  σε φορείς του δημοσίου τομέα.