Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  5:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 23:32

Ανακοινώνεται το «ψηφιακό ευρώ» – Ποιες οι διαφορές του από τις κάρτες

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την Αθήνα, τo «ψηφιακό ευρώ».

Πρόκειται για ένα ψηφιακό «πορτοφόλι» που θα το «φορτίζουμε» από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και θα το χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας συναλλαγές στο διαδίκτυο είτε απλά σε ένα μαγαζί.

Οι διαφορές του ψηφιακού ευρώ από τις κάρτες που έχουμε σήμερα, έχουν να κάνουν:

  • με τον εγγυητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το ότι
  • έχουμε να κάνουμε με συναλλαγές χωρίς κόστος, δηλαδή χωρίς τις προμήθειες.

Εξετάζεται ωστόσο να υπάρχει ένα πλαφόν στο ξεκίνημα, της τάξεως των 2.000 με 3.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για κρυπτονόμισμα αλλά για χρήμα συμπληρωματικό στα χαρτονομίσματα.

Ο στόχος του νομίσματος

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται επίσημα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στη ζώνη του ευρώ.

Ασφαλές και εύχρηστο, όπως είναι σήμερα τα μετρητά. Καθώς θα είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας που εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα είναι διαφορετικό από το «ιδιωτικό χρήμα».

Ο στόχος της εφαρμογής του ψηφιακού ευρώ είναι «για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλείς και αξιόπιστες ηλεκτρονικές πληρωμές. Η έκδοση ψηφιακού χρήματος από την κεντρική τράπεζα θα λειτουργούσε ως σταθερό σημείο αναφοράς για το νομισματικό σύστημα και το σύστημα πληρωμών.

Το ψηφιακό ευρώ θα ενίσχυε επίσης τη νομισματική κυριαρχία της ζώνης του ευρώ και θα ευνοούσε τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα στον ευρωπαϊκό τομέα πληρωμών».

pronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 20:54