Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  6:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 16:00

Γιάννης Σελιμάς: «Να κάνουμε το Αγρίνιο μεγάλο ξανά με Βιώσιμη Πόλη και Ισχυρές Κοινότητες»

Ο Γιάννης Σελιμάς Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Γραμματέας του Kοινωφελούς Ιδρύματος «Ι & Ε Κάπα» παραχώρησε συνέντευξη στο iAitoloakarnania.gr καθώς είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον υπερκομματικό συνδυασμό «Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο» του Δημήτρη Τραπεζιώτη για τον Δήμο Αγρινίου.

Συνέντευξη στον Θανάση Μπίκα

Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μας αναλύει τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες του στην περίπτωση που καταλάβει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Κύριε Σελιμά τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τον στίβο της πολιτικής στην αυτοδιοίκηση;

Καταρχάς σας ευχαριστώ για την φιλοξενία στο δημιουργικό portal του iAitoloakarnania.gr που αναδεικνύει θέματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την μετεξέλιξη της περιοχής μας τόσο αναπτυξιακά οσο και περιβαλλοντικά-πολιτισμικά. Πράγματι κάνετε ένα αξιόλογο έργο και οφείλω να σας το πιστώσω. Η εμπλοκή μου με την ενεργό πολιτική δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός καθώς δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά πολίτης με δημόσιο λόγο και συνεισφορά σε ζητήματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, πολιτισμού και νέας γενιάς, αναδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας με σκοπό να μεταδώσω τις σκέψεις και τις δράσεις μου στους συμπολίτες μου και ιδιαίτερα τους συνδημότες μου στο Αγρίνιο. Η επιστημονική γνώση θα πρέπει να κοινωνικοποιείται και να διαμοιράζεται , η διοικητική  εμπειρία οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον , αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως μια οργανωμένη αναζήτηση της ευτυχίας κι όχι ως ένα μέσο ικανοποίησης ματαιοδοξιών ή οικονομικής προσοδοθηρίας. Για να το πω απλά, εχω μια κόρη μόλις 17 μηνών , όταν μεγαλώσει θα ήθελα να πει περήφανα « αυτό το πάρκο , αυτή την παιδική χαρά, αυτόν τον δρόμο , αυτό τον θεσμό πολιτισμού τον έκανε ο μπαμπάς μου». Επιτέλους να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του Έλληνα πολιτικού.

Με αφορμή την αναφορά σας στην κόρη σας θα ήθελα να μας αναφέρετε τους στόχους σας για τα παιδιά, τη νέα γενιά και την οικογένεια στον Δήμο Αγρινίου.

Στους στόχους της εκλογής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου βρίσκεται η χάραξη πολιτικής για τους νέους, τα παιδιά και την οικογένεια στο Δήμο μας.Συγκεκριμένα προτείνω την  λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Μην ξεχνάτε ότι προέρχομαι από μια γενιά μαθητικών αγώνων την εποχή δολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που στο Αγρίνιο είχαμε δημιουργήσει την Μαθητική Επιτροπή Αγρινίου και γεννήσαμε το Μαθητικό Φεστιβάλ Αγρινίου θεσμό που προτείνω να επαναλειτουργήσει. Επίσης καθώς οι εργασιακές συνθήκες έχουν δυσκολέψει προτείνω την  ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα ” Νταντάδες της γειτονιάς” καθώς και την ενίσχυση των δημοτικών παιδικών σταθμών με πρόσληψη παιδαγωγών και προμήθεια υλικών και παιχνιδιών για τον εκσυγχρονισμό τους. Στο πλαίσιο διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον υγιεινό τρόπο ζωής προτείνω την  εισαγωγή στα κυλικεία των σχολείων τοπικών προϊόντων ενώ θεωρώ απαραίτητη την  συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων. Επίσης τον  πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο ανθεκτικότητας δημοτικών κτιρίων και η εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα. Ενώ η δημιουργία παιδικών χαρών και η συντήρηση των υφιστάμενων βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα καθώς η πόλη ασφυκτιά για ελεύθερους χώρους αναψυχής μέσα στο τσιμέντο.

Με την πολιτιστική πολιτική του Δήμου σας τί σκέφτεστε να κάνετε; O Δήμος Αγρινίου άλλωστε με το ΔΗΠΕΘΕ του ήταν πάντα πρωτοπόρος σε θέματα πολιτισμού. Κρίνεται επαρκείς τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής;

Πράγματι ο Στέλιος Τσιτσιμελής ως ο πρώτος δήμαρχος της μεταπολίτευσης έβαλε τον πήχη ψηλά με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου , άλλωστε υπήρξε κι ο ίδιος ένας διανοούμενος της εποχής του. Σήμερα το Αγρίνιο θεωρώ ότι έχει ανάγκη από την Πολιτική της Εμπιστοσύνης με μια νέα δημόσια ατζέντα δημοτικών πολιτικών που θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του δήμου Αγρινίου σε πολιτιστικά δίκτυα πόλεων εγχώρια κai ευρωπαϊκά, τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου Αγρινίου ως κιβωτού μνήμης της πόλης κ της ενδοχώρας, την κατασκευή νέου δημαρχείου (στα σφαγεία) στα πρότυπα της μελέτης που προέκυψε μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επί δημαρχίας Θύμιου Σώκου, την μετατροπή του υφιστάμενου δημαρχείου σε πολυχώρο πολιτισμού.

Όλα αυτά ωραία ακούγονται κύριε Σελιμά αλλά πως θα ενεργοποιηθεί ο τοπικός πληθυσμός στην εμπλοκή του με τον πολιτισμό;

Απάντηση: Με την δημιουργία πολιτιστικού θεσμού που θα αναλάβει την δημιουργία φεστιβάλ γιορτών νερού σε συνεργασία με το δίκτυο λιμνών καθώς το Αγρίνιο είναι η πόλη του νερού, με την συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής στο Δήμο Αγρινίου που θα αποτελείται από πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες κ ακαδημαϊκούς που έλκουν την καταγωγή τους από τον Δήμο Αγρινίου, με τον  συμμετοχικό πολιτιστικό σχεδιασμό ενεργοποιώντας την συνέργεια  συλλόγων,φορέων, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, συλλογικοτήτων καθώς ο τοπικός πολιτισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.

Το Αγρίνιο διαθέτει τις ανάλογες πολιτιστικές υποδομές που θα φιλοξενήσουν θεσμούς και δράσεις πολιτισμού;

H αλήθεια είναι πως διαθέτει το ΔΗΠΕΘΕ, το κτίριο της Λαχαναγοράς, την Δημοτική Βιβλιοθήκη μα σίγουρα χρειάζονται και άλλες υποδομές. Προς το παρόν όμως και να είμαστε ρεαλιστές μπορούμε να προωθήσουμε τον  χρωματισμό προσόψεων κτιρίων για την δημιουργία χώρων πολύχρωμης αισθητικής ( πχ πλατεία Ομονοιας),την αξιοποίηση κοινόχρηστου χώρου για γκράφιτι κ skateboard καθώς και την αναζήτηση αξιοπρεπούς χώρου για την στέγαση της Φιλαρμονικής,την συντήρηση και αναβάθμιση της έκθεσης γλυπτών Καπράλου καθώς και της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Κι ας κλείσουμε αυτή την ευκαιρία που είχαμε για να συνομιλήσουμε με το ερώτημα που βασανίζει τον κάθε δημότη, «τι θα κάνετε με την καθημερινότητά του»;

Η καθημερινότητα του δημότη είναι η πρώτη μας έγνοια διότι από εκεί εξαρτάται ως ένα βαθμό η ποιότητα της ζωής του . Η απελευθέρωση δημόσιου χώρου από παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και άλλων κατασκευών είναι θέμα ευθύνης απέναντι στην μάνα , την έγκυο γυναίκα, τους συνδημότες μας με κινητικά προβλήματα, τους ηλικιωμένους. Κατά δεύτερον βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια της πόλης, ώστε να υπάρχει επιτέλους ασφαλής προσβασιμότητα για όλους . Επίσης υλοποιούμε έργα ανάπλασης σε κοινόχρηστους χώρους, καλλωπίζουμε πάρκα και πλατείες, παιδικές χαρές ώστε να είναι σύγχρονες, ασφαλείς και καθαρές δημιουργούμε «πράσινα στέκια», σε πολλούς δημοτικούς χώρους και χώρους εξυπηρέτησης κατοικίδιων. Ξεκινάμε από την πρώτη μέρα παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου μας. Προχωρούμε σε γενναία προμήθεια αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, καλάθια, κάδων απορριμμάτων πινακίδων κατεύθυνσης, στάσεις ποδηλάτων, κ.α.) για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης.

Ας μείνουμε λίγο στις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο διότι νομίζω ότι ενδιαφέρει άμεσα τους δημότες.

Εννοώ ότι προχωράμε σταδιακά σε ασφαλτοστρώσεις και καλύπτουμε άμεσα τις λακκούβες. Φροντίζουμε για τον πλήρη ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και όλων των δημόσιων χώρων. Αρνούμαστε να υπάρχει σκοτεινό σημείο στην πόλη, φωτίζουμε και την τελευταία άκρα της πόλης. Αλλάζουμε όλες τις συμβατικές λάμπες με λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ παράλληλα απομακρύνουμε άμεσα τα εγκαταλειμμένα οχήματα και άλλα αντικείμενα που δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργικότητα και την αισθητική των δημοτικών χώρων

Στα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που υλοποίησε η νυν δημοτική αρχή σε ποσοστό περίπου 60% έχουν γίνει με κακοτεχνίες και όλα μαζί ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα προσβασιμότητας τα οποία και θα παραμείνουν σε ένα ποσοστό και μετά την ολοκλήρωσή τους.  Γι΄αυτό το λόγο  θα εκπονήσουμε μελέτη για το κυκλοφοριακά ζήτημα στην πόλη μας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τέλος, θεωρώ σημαντικό να δημιουργούμε αντιδημαρχία καθημερινότητας με οργανωμένη υπηρεσία άμεσης παρέμβασης και να  αναβαθμίσουμε τη Γραμμή Δημότη.

Ποιο είναι το κεντρικό σας μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους δημότες του Αγρινίου;

Στο Αγρίνιο η δημοτική αλλαγή είναι πια αναγκαία, κούρασαν και κουράστηκαν , εννιά χρόνια ότι είχαν να δώσουν στον δήμο το έδωσαν. Η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία δημιουργεί συνθήκες «καθεστώτος» με μη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος καθώς ενισχύεται μια ολιγαρχία παραγόντων ενώ δεν μπορεί να ανασάνει η επιχειρηματικότητα και οι νέοι να βρούν ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση. Ο Δήμος Αγρινίου φθίνει διαρκώς με την παραμονή τους στην δημοτική αρχή. Από το στόχο της πρωτεύουσας πόλης οδηγούμαστε σε μείωση του πληθυσμού και σε συρρίκνωση των πανεπιστημιακών σχολών. Το Αγρίνιο πρέπει να βρεί την χαμένη του αυτοπεποίθηση  για να γίνει αυτό που του αξίζει. Ένας περιφερειακός πόλος ανάπτυξης σε ισορροπία με το σπουδαίο του φυσικό περιβάλλον αξιοποιώντας τις δυνατότητες οικοτουρισμού που διαθέτει.


Ποιος είναι ο Γιάννης Σελιμάς

Είμαι ο Γιάννης Σελιμάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγρινίου με τον υπερκομματικό συνδυασμό «Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο» του Δημήτρη Τραπεζιώτη. Στόχος μας το Αγρίνιο να γίνει Βιώσιμη Πόλη και ο δήμος να αποκτήσει Ισχυρές Κοινότητες.

Γεννήθηκα στο Αγρίνιο το 1977, από τον Αλέξανδρο Σελιμά από το Καινούργιο Τριχωνίδας και την Γιούλα Ράπτη από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, ανθρώπους της αξιοπρέπειας και της δημιουργίας.

Μεγάλωσα στο Αγρίνιο, ασχολήθηκα με την τέχνη και τον αθλητισμό, τον μαθητικό συνδικαλισμό (αντιπρόεδρος 15μελούς στο Πολυκλαδικό Λύκειο με την ΠΑΜΚ και μέλος της μαθητικής επιτροπής του Μαθητικού Φεστιβάλ), ενώ αρίστευσα σε όλη την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συμμετείχα ενεργά στις καταλήψεις του 1990 και με σημάδεψε η δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα, ενώ με μια παρέα συμμαθητών του 5ου γυμνασίου Αγρινίου δημιουργήσαμε το 1990 το 1° Μαθητικό Φεστιβάλ καθώς και την Μαθητική Επιτροπή Αγρινίου.

Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου πέρασα πρώτος και έλαβα υποτροφία, ενώ υπήρξα αντιπρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου «Α.Μυρογιάννης» ως ανεξάρτητος. Εξειδικεύτηκα στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τα οικονομικά του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου εξειδικεύτηκα στην Περιφερειακή Πολιτική και στην Διαχείριση Υδατικών Πόρων, ενώ πρώτευσα σε βαθμό αποφοίτησης. Παράλληλα εργάσθηκα σε πανεπιστημιακά φροντιστήρια, διδάσκοντας περιβαλλοντική πολιτική, ενώ αργότερα εργάσθηκα ως Περιβαλλοντολόγος στην ΔΕΠΑ Α.Ε. σε θέματα περιβαλλοντικών οικονομικών και πιστοποίησης. Συμμετείχα στην ομάδα εργασίας για την διοργάνωση του 1ου Ανοιχτού Συνεδρίου της Νεολαίας.

Εκπαιδεύτηκα σε θέματα πληροφορικής, γνωρίζω Αγγλικά και εργάστηκα σε ΙΕΚ και σεμινάρια επιμόρφωσης. Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία και στη συνέχεια εργάστηκα ως επιστημονικός σύμβουλος του Προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου, σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και σχεδιασμού. Έγινα εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, διδάσκοντας Οικονομικά του Περιβάλλοντος και Αρχές Οικονομίας, ενώ συμμετείχα ως Τομεάρχης «Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής» στην Εθνική Επιτροπή Έμπνευσης και Διαλόγου για την Νέα Γενιά.

Προσλήφθηκα με διαδικασίες ΑΣΕΠ ως Σύμβουλος Διαχείρισης Περιβάλλοντος στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ενώ δίδαξα στο Πρόγραμμα «Ησίοδος» τους αγρότες του νομού σε θέματα μεταποίησης, εμπορίας και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και εκπαιδευόμενους του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Αγρινίου σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τουριστικής & Πολιτιστικής Πολιτικής.

Βραβεύτηκα στο διαγωνισμό του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών με τίτλο «Ποια Πόλη Θέλουμε;». Το 2009 έγινα Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, το 2015 ανέλαβα τη θέση του Συντονιστή στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ενω το 2020 διορίστηκα Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος ” σε μνήμη Ιωάννη & Ελισάβετ Κάππα “. Σήμερα ασκώ τα καθήκοντα Προϊσταμένου στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & Προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής ενώ παράλληλα συμμετέχω ως μέλος στην Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αιτωλικής Αναπτυξιακής και ως μέλος της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Θέρμου.

Είμαι παντρεμένος με τη Μαρία Φαρδιά, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, κι έχουμε μια κόρη την Ευθυμία-Θέμιδα.

Στους στόχους της εκλογής μου στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου βρίσκονται:

  • Η περιβαλλοντική διακυβέρνηση των περιοχών Νatura 2000 του Δήμου Αγρινίου και η Βιώσιμη Ανάπτυξη τους
  • Η αύξηση των θέσεων απασχόλησης και η κοινωνική πολιτική για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
  • Η πολιτιστική εξωστρέφεια και η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη
  • Η χάραξη πολιτικής για τους νέους, τα παιδιά και την οικογένεια στο Δήμο μας

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό μου μπλόγκ: Selimas.blogspot.com,

την σελίδα μου στο Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=1389527927.

Θα είναι τιμή μου να σε εκπροσωπήσω στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου γιατί τον πρώτο λόγο σε μια πολιτεία πρωταγωνιστών έχουν οι δημότες.


iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 909 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 14:17