Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  1:57: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 17:40

Το Πράσινο και Μωβ για την πράσινη μετάβαση

Τη στιγμή που στην Ευρώπη τρέχουν μαραθώνιο για να προλάβουν την πράσινη μετάβαση με μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050  τα κόμματα και οι πολιτικοί στην Ελλάδα επιδεικνύουν έναν επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό στοχεύοντας στην μικροκομματική και εύκολη ψήφο των πολιτών προτείνοντας πολιτικές και δράσεις ως το 2027!
 
Από τις 3 ως τις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η «Ευρωπαϊκή πράσινη εβδομάδα», ένα ετήσιο συνέδριο όπου στοχεύει στο διάλογο και στην εξοικείωση με τις πράσινες πολιτικές και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά την διάρκεια επίσης του συνεδρίου λαμβάνει χώρα ο ετήσιος απολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτικής της για το κλίμα.  Φέτος, η εβδομάδα συναντήσεων και συζητήσεων πραγματοποιήθηκε  σε μια ατμόσφαιρα όπου οι περιβαλλοντικοί στόχοι τίθενται υπό αμφισβήτηση λόγω τοι πολέμου στην Ουκρανία.  
 
 Ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον είπε ότι είναι πάντα ευκολότερο να εντοπίζεις την άμεση κρίση. Όπως ο πόλεμος που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο. 'Όμως,  για παράδειγμα, την υποβάθμιση του εδάφους μας, είναι πολύ πιο δύσκολο να τη δεις. Πιθανότατα οι πρώτοι που θα το δουν και θα το καταλάβουν είναι οι αγρότες μας που δουλεύουν με το έδαφος καθημερινά και που εξαρτώνται άμεσα από τη γονιμότητά του.
 
Το Πράσινο και Μωβ  μιλάει ξεκάθαρα για ξεκάθαρες πράσινες εφαρμοσμένες πολιτικές σε βάθος χρόνου και ζητάει  διακομματική συμφωνία για τους στόχους του 2050 που είναι άκρως δεσμευτικοί για όλα τα κράτη μέλη που τους έχουν υπογράψει. Είναι υποχρέωση των πολιτικών να μην ασχολούνται πυροσβεστικά αποκλειστικά και μόνο με τα τρέχοντα εμφανή προβλήματα μιας κοινωνίας.
Φονικές πλημμύρες, ερημοποίηση και υποβάθμιση των εδαφών μας, λειψυδρία, εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, έντονες ξηρασίες είναι μερικά από τα πιο εφιαλτικά σενάρια που ήδη γινόμαστε μάρτυρες.  
Για την αντιμετώπισή τους το Πράσινο και Μωβ συντάσσεται πλήρως με  τον ευρωπαϊκό στόχο της 100% μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, με ταυτόχρονη μέριμνα για
τους πληγέντες.
Καμία πράσινη μετάβαση δεν είναι δίκαιη αν δεν ληφθούν από τώρα μέτρα για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού μας. Και καμία πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν δράσουμε συλλογικά ως Ευρωπαίοι και στοχευμένα.
Μόνο το  Πράσινο και Μωβ εκφράζει αυτές τις πολικές στη χώρα μας. Μονο το Πρασινο και Μωβ αναγνωρίζει παρα τις δυσκολίες μια τεράστια ευκαιρία για την πατρίδα μας. Η Ελλάδα, και το κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, κάτω από σωστές πολιτικές και κρατική βοήθεια και καθοδήγηση
παράγουν από μόνοι τους όλη την ενέργεια που καταναλώνουν, μειώνοντας έτσι και τις
πληθωριστικές πιέσεις για τις οποίες σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι αυξήσεις τιμών των
ορυκτών καυσίμων.
Ας μην ξεγελιόμαστε!  Για να τρέξουμε τον μαραθώνιο του 2050  της πράσινης μετάβασης των μηδενικών ρύπων άνθρακα  που και η χώρα μας έχει υπογράφει και δεσμευτεί οφείλουμε να ξεκινήσουμε τώρα!