Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 00:58

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Καμία περίπτωση να δεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ

Σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με «ψήφο ανοχής» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, επισημαίνοντας πως μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την οικονομία λέγοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ακόμη και σε δύσκολες εποχές όπως η περίοδος του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα όπως είπε, «αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε φόρους και εισφορές και την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε» και συμπλήρωσε πως όπως έχει δεσμευθεί θέλει εντός της τετραετίας τον κατώτατο μισθό κατ’ ελάχιστον στα 950 ευρώ. «Δώσαμε πολλά εκατομμύρια κατά την πανδημία», είπε σημειώνοντας πως χάρις σε αυτές τις κινήσεις οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά και ο τουρισμός κρατήθηκαν όρθιοι.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως κοστολογείται πλέον στα 83 δισ. ευρώ δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα κόστους. «Είμαι υπερήφανος για τον Προσωπικό Βοηθό, μας στοιχίζει 300 εκατ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για 70.000 προσωπικοί βοηθοί, κόστος πάνω από 2 δισ. Η Γερμανία έχει 5.000 προσωπικούς βοθούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκεί ο κ. Τσίπρας είπε: «ο κ. Τσίπρας έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις, δεν του έχει βγει, το προσπερνώ» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις μετακινήσεις με το πρωθυπουργό αεροσκάφος σημείωσε: «Είμαι πρωθυπουργός, χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Μετακινούμαι με το αυτοκίνητο και κάθε μέσο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε και καλά έκανε. Το επόμενο που θα μου πει είναι να φύγω και από το Μαξίμου, για να μην… το προάγω για την προβολή των κομματικών μας θέσεων».

Για το κόμμα Κασιδιάρη: «Κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στενοχώρια τους που ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές, ας κρατήσουν τα προσχήματα. Κάναμε ό,τι μας επιτρέπει το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές, και είναι πολύ κρίμα που το κάναμε μόνοι μας».

Σημεία συνέντευξης του πρωθυπουργού:

Δεσμεύομαι ότι θα ξαναπάω στη Βουλή και να βρω 200 βουλευτές έτσι ώστε όποιος είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Και το ‘15 και το ‘19 όταν ο κ. Τσίπρας κήρυξε εκλογές σεζόν είχαμε, και οι νέοι τότε εργάζονταν. Δεν φταίμε εμείς

Δεν είμαστε εμείς υπαίτιοι για την απλή αναλογική, δεν την φέραμε εμείς.

Ήδη έχω μιλήσει, θέλω να σπάσει το Υπουργείο Εργασίας. Πρέπει να το σπάσουμε σε ένα Εργασίας και Συντάξεων και ένα που να ασχολείται με την κοινωνική πολιτική και με την στέγη

Για μένα είναι πολύ σημαντικό θέμα η Υγεία, θα έχω ενεργό ρόλο εποπτεύοντας τον/την υπουργό για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Δεν γίνεται να περιμένεις 6-8-12 μήνες για χειρουργείο.

Το επιτελικό κράτος ήταν επιτυχημένο και μπορεί να βελτιωθεί.

Για τη δεξιά πολυκατοικία: Κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στενοχώρια τους που ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές, ας κρατήσουν τα προσχήματα.

Κάναμε ό,τι μας επιτρέπει το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές, και είναι πολύ κρίμα που το κάναμε μόνοι μας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Θα αξιοποιήσω τους καλύτερους στις καλύτερες θέσεις.

Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολλές διαφορές. Δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή συνασπισμό. Ναι, θέλουμε μία κυβέρνηση μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική, το έχω αποδείξει αυτή την τετραετία και δέχθηκα κριτική. Διεύρυνα τη ΝΔ, αυτή τη δέσμευση ανέλαβα και υλοποίησα.

Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Μου επιτίθεται προσωπικά και όχι στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ολίγον προσωπικό και ολίγον εμμονικό. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ, ενώ εγώ ήθελα.

Ο κ. Ανδρουλάκης λέει πράγματα που δεν στέκουν. Δεν μπορεί το τρίτο κόμμα να καθορίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Αυτός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Ο λαός με την ψήφο του θα καθορίσει ποιος θέλει να την κυβερνήσει

Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η μόνη κάλπη, είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα.

Το επόμενο που θα μου π[ει είναι να φύγω και από το Μαξίμου, για να μην… το προάγω για την προβολή των κομματικών μας θέσεων

Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε και καλά έκανε.

Γιατί δεν ζήτησε και ο κ. Τσίπρας να βγω από το Μαξίμου; Είμαι πρωθυπουργός, χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο.

Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις, δεν του έχει βγει, το προσπερνώ.

Μέσα σε 4 χρόνια ξέρουμε καλύτερα τι πρέπει να κάνουμε και να αποφύγουμε. Δεν θέλω να μιλάω για την αντιπολίτευση, αν τον πιστέψουν οι πολίτες είναι δικό τους θέμα.

Εννιά χρόνια μετά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας λέει τα ίδια.

Παράδειγμα του παραλογισμού του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι υπερήφανος για τον Προσωπικό Βοηθό, μας στοιχίζει 300 εκατ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για 70.000 προσωπικοί βοηθοί, κόστος πάνω από 2 δισ. Η Γερμανία έχει 5.000 προσωπικούς βοθούς

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το κοστολογούμε πάνω από 80 δισ.

Τα προγράμματά μας μειώνουν το κόστος του νοικοκυριού και μας βοηθούν για την πράσινη μετάβαση.

Έχουμε πολλά προγράμματα για την μείωση του κόστους ενέργειας, όπως για τα Φωτοβολταϊκά.

Με μία σειρά μέτρων, να αξιοποιήσουμε ακίνητα του Δημοσίου.

Το πρόγραμμα «στέγη μου» αντιμετωπίζει εν μέρει το στεγαστικό πρόβλημα. Θα το διπλασιάσουμε.

Το πρόγραμμά μας το έχουμε κοστολογήσει πολύ καλά. Οραματίζομαι πολιτικές που μπορούν να κάνουν την Ελλάδα καλύτερη.

Δεν είναι αυτή η Ελλάδα στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα μαύρα, ακόμα και οι αγκινάρες που είναι πράσινες… (γέλιο από τη Μάρα Ζαχαρέα)

Εγώ αναγνωρίζω τις δυσκολίες. Έχουμε χαμηλούς μισθούς, πρόβλημα στέγης, δουλειά μου είναι να τα λύσω.

Είμαι υπερήφανος που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στον κορωνοϊό. Σώσαμε επιχειρήσεις, ο τουρισμός πηγαίνει καλά, τα καταστήματα επίσης. Αυτά δεν θα γίνονταν αν δεν ξοδεύμαμε πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την κοινωνία.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν μπορεί ο εργοδότης να πει πως εργάζεσαι λιγότερο

Υπάρχουν καλοί μισθοί στον τουρισμό, οι συνθήκες εργασίας, όμως, παραμένουν ένα θέμα. Θα είμαστε σκληροί στα θέματα της εργατικής νομοθεσίας.

Εμείς δεν θέλουμε τα επιδόματα να είναι υποκατάστατο της εργασίας. Δεν θέλουμε τους νέους εξαρτημένους από τα επιδόματα

Φέτος τα Χριστούγεννα, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πρωτίστως σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Οι συνταξιούχοι με την προσωπική διαφορά, θα μας δουν να διορθώνουμε δια της πλαγίας οδού το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου

Τεράστια ανεντιμότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατακρεούργησε τους συνταξιούχους με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε βάθος χρόνου θα σβήσει η προσωπική διαφορά. Παραπάνω από 4% η αύξηση στους συνταξιούχους από του χρόνου αν βελτιώνεται η οικονομία.

Θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος.

Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Θέλουμε κατώτατο μισθό στην τετραετία στα 950 ευρώ.

Από το 2023 θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ. Εάν εφαρμόζονταν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κυάλι.

Αν η ΕΕ είχε κάνει δεκτή την πρότασή μας για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου οι τιμές θα έπεφταν νωρίτερα. Όταν το έκαναν, έπεσαν οι τιμές.

Η πολιτική που ακολουθήσαμε στην ενέργεια είχε αποτέλεσμα. Σε σχέση με δύο χρόνια πριν, βρήκαμε 10 φορές πιο υψηλές τιμές. Φορολογήσαμε τους παραγωγούς, επιδοτήσαμε τους λογαριασμούς. Δεν μηδενίσαμε τις αυξήσεις, αλλά δώσαμε προτεραιότητα στα νοικοκυριά.

Οι κτηνοτρόφοι για πρώτη φορά έχουν καλύτερες τιμές. Τα μέτρα που έχουμε λάβει στηρίζουν τις εξαγωγές και την παραγωγή μας.

Στην πορεία της τετραετίας, θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, αλλά όχι οριζόντια. Παράδειγμα ο καφές, μειώσαμε τον ΦΠΑ αλλά δεν λειτούργησε, μειώθηκε και εν συνεχεία αυξήθηκε η τιμή του.

Στην Ισπανία δεν λειτούργησε η παρέμβαση στον ΦΠΑ. Στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία χωρίς να μειώνει ουσιαστικά τις τιμές.

Έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό, έρχονται τα καλύτερα

Τι κάναμε: Το Market pass, η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων, είναι το πρώτο ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε

Παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια, δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη», ήρθε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 01:15