Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 19:31

Εκλογές 2023: Οι «Κ.Ο.Τ.Ε.Σ», το «Social» και το «Λευκό» – Τα πιο… περίεργα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας

Μπορεί η 5η Μαϊου να είναι ουσιαστικά, η καταλυτική ημερομηνία ανακήρυξης από τον Άρειο Πάγο, των κομμάτων που θα είναι τελικά υποψήφια στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο η λίστα με τα 50 κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων και μεμονωμένων υποψήφιων προκαλεί εντύπωση, καθώς ο αριθμός είναι διπλάσιος των εθνικών εκλογών του 2019.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή πολλά από τα υποψήφια κόμματα της λίστας έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον από το όνομα τους κιόλας καθώς ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι «Κ.Ο.Τ.Ε.Σ», το «Social», το Βόρειο Λέγκα – Κράμα, το Λ.ΕΥ.ΚΟ, το Ε.Λ.Κ.Σ.Ι και το ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ.

Το τελευταίο μάλιστα από την ώρα της ανακοίνωσης της λίστας, έχει αποτελέσει τον άλυτο πολιτικό γρίφο, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στο διαδίκτυο ή κάποιο οργανωμένο site που να προδίδει τις αρχές του κομματικού συνδυασμού ή τουλάχιστον το όνομα του προέδρου του. Από μια ανάλυση και μόνο του ονόματος του «ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ» αξίζει να σημειωθεί πω σημαίνει ανταρσία, παρακίνηση του λαού σε επανάσταση.

Κ.Ο.Τ.Ε.Σ

Ολόκληρο το όνομα του κόμματος που ιδρύθηκε το 2009 και κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές της ίδιας χρονιάς είναι Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση και πρόεδρος ο Νίκος Λούβρος. Ο πρόεδρος του κόμματος το 2019 συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας ωστόσο αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε.

Νίκος Λούβρος

Social

Ο παρ’ ολίγον υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Συμεών Καψάλας, είναι ο πρόεδρος του κόμματος, που φιλοδοξεί να κατέβει στις επικείμενες εκλογές. Με το όνομα Social προτάσσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ψηφιακή μετάβαση και την άμεση Δημοκρατία. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, πρόκειται για το «πρώτο ψηφιακό κόμμα της Ελλάδας».

Συμεών Καψάλας

Βόρεια Λέγκα – Κράμα

Το πολιτικό κόμμα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2019, με έδρα στη Μενεμένη και επικεφαλής του είναι ο Χρήστος Ορφανίδης, στενός συνεργάτης κατά το παρελθόν του Γιώργου Καρατζαφέρη του “ΛΑΟΣ”. Το όνομα του κόμματος όπως αναφέρει ο πρόεδρος του «μπορεί να μοιάζει με αντιγραφή του κόμματος Σαλβίνι (Λέγκα του Βορά), αλλά εμείς είμαστε πιο σκληροί ευρωσκεπτικιστές.

Χρήστος Ορφανίδης

Η Βόρεια Λέγκα ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Τότε που ο κ. Tσίπρας αποφάσιζε να παραχωρήσει στους Σκοπιανούς το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον πολιτικό φορέα ‘’Βόρεια Λέγκα’’ ως μέσον έκφρασης και αντίστασης σε όλα τα παράλογα, αντεθνικά και αντισυνταγματικά μετρά”. Το τελευταίο διάστημα το κόμμα συνεργάζεται με τον συνδυασμό “ΚΡΑΜΑ Καστοριάς”. Από την συνένωση προέκυψε και το τελικό όνομα του συνδυασμού “Βόρεια Λέγκα – Κράμα”.

ΤΟΛΜΑ

Στην κεφαλή του κινήματος με την επωνυμία «Τ.ΟΛ.ΜΑ» (Τώρα όλοι μαζί) ο Καβαλιώτης δημοσιογράφος Αθανάσιος Καλυβάς. Το κόμμα δημιουργήθηκε τον Ιούλιο 2020 ενώ στην ιδρυτική διακήρυξη μεταξύ άλλων αναφέρεται :

«Η Πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα σε μια αποφασιστική καμπή και για αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και τόλμη στην τιμωρία των ενόχων και την ουσιαστική αλλαγή για να έρθει η Κάθαρση και η Αποκατάσταση.

Αθανάσιος Καλυβάς

Για την προστασία του Έθνους, για να ανοίξει ο δρόμος στην δημιουργία του πραγματικού Έθνους Κράτους των Ελλήνων στο οποίο κυρίαρχος θα είναι ο Ελληνικός Λαός που για όλα θα αποφασίζουν αποκλειστικά και μόνο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απαραίτητη η ένωση όλων των Ελλήνων , για τους παραπάνω λόγους προχωράμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, την διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Τώρα Όλοι Μαζί».

Λευκό

Το κόμμα εμφανίστηκε το 1989 ως ΛΕΥΚΟ και μετά από συνεχείς εσωτερικές Δημοκρατικές διαδικασίες ανασυγκρότησης, οργανωτικές και πολιτικές, επανήλθε ως Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα για να εκφράσει όπως αναφέρει αυτό που δεν μπόρεσαν οι μνημονιακές και μεταμνημονιακές Κυβερνήσεις, με στιβαρές αξίες και ρεαλιστικούς προγραμματικούς στόχους.

Ανδρέας Ρεντζουλάς

Πρόεδρος του ο Ανδρέας Ρεντζούλας ο οποίος μεταξύ άλλων υποστηρίζει τα εξής:

«Κάθε λαός έχει αναφέρετο δικαίωμα να διαμορφώνει το μέλλον του και δεσμευόμαστε, ότι το ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ θα είναι το δικό του κόμμα, το οποίο θα αγωνίζεται για την συγκρότηση των λαών της Ευρώπης, αποστασιοποιημένο από την Ευρώπη των Τραπεζών και των αγορών. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε την ευημερία του Ελληνικού λαού και να διασφαλίσουμε την θέση που μας αρμόζει στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τις αρετές μας με Ειρήνη, Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία».

Πράσινο και Μωβ

Πρόκειται για μια εκλογική συμμαχία επτά κομμάτων και πολιτικών κινήσεων. Συνεπικεφαλής στο Πράσινο & Μωβ είναι ο Δομήνικος Χρυσίδης (επιστήμονας κοινωνικής πολιτικής, που ειδικεύεται σε θέματα αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, διεθνούς ανάπτυξης και βιωσιμότητας) και η Βασιλική Γραμματικογιάννη (δημοσιογράφος, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα) «το Πράσινο & Μωβ φιλοδοξεί να προσθέσει χρώμα στην ελληνική Βουλή, να αλλάξει τόσο τον τρόπο που ασκείται η πολιτική όσο και τις πολιτικές επιλογές, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς».

Δομίνικος Χρυσίδης

Θάνος Μακρογαμβράκης-Protothema.gr