Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:14: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 11:39

Σπήλιος Λιβανός: Οι πληγέντες από τις χαλαζοπτώσεις παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας θα αποζημιωθούν πριν το Πάσχα

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τη Διοίκηση και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αντρέα  Λυκουρέτζο  για την άμεση  ανταπόκρισή τους  στο αίτημα που τους υπέβαλλα προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας στις αποζημιώσεις για τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και Αυγούστου του 2022 σε πολλές περιοχές του νομού.

Όπως ενημερώθηκα σήμερα, εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων - πριν το Πάσχα - θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των  1.446 δικαιούχων πληγέντων αγροτών από τα Καλύβια, το Αγγελόκαστρο, τη Στάμνα, τη Νεάπολη, την Καμαρούλα, την Αβωράνη, το Καινούριο, τη Λεπενού, το Καστράκι, τον Στράτο, το Δοκίμι, τα Αμπέλια, τον Άγιο Βλάσσιο και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, τα αναλογούντα ποσά, από το κονδύλιο συνολικού ύψους  3.731.919,85 ευρώ.

Επισυνάπτεται η  επιστολή προς τον ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντά 

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2023
Προς: Αξιότιμο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Αγαπητέ Γιώργο,

Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο ολοκλήρωσε μεγάλο τμήμα των πορισμάτων του αναφορικά με τις ζημιές που είχαν υποστεί οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας από τις χαλαζοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2022 στα ακόλουθα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας: Καλύβια, Αγγελόκαστρο, Στάμνα, Νεάπολη, Καμαρούλα, Αβόρανη, Καινούριο, Λεπενού, Καστράκι, Στράτος, Δοκίμι, Αμπέλια, Άγιος Βλάσιος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, και τα απέστειλε στην κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ. Το ύψος των  αποζημιώσεων ανέρχεται περίπου σε 4.000.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για τους παραγωγούς προκειμένου να αντισταθμίσουν εισοδηματικά τις ζημιές που υπέστησαν από την χαλαζόπτωση ενώ θα είναι και μια ένεση ρευστότητας ενόψει του Πάσχα που έρχεται.

Για το λόγο αυτό, αγαπητέ Γιώργο, παρακαλώ όπως προβείς σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε το ως άνω ποσό που αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, να ενταχθεί στις αποζημιώσεις που αναμένονται να καταβληθούν την Μεγάλη Τετάρτη, και να μην  μετατεθούν σε χρόνο μετά το Πάσχα.

Τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για τους παραγωγούς του μεγαλύτερου αγροτικού νομού της χώρας, που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ και για ανθρώπινους λόγους θα ήταν καλύτερο η καταβολή να γίνει πριν το Πάσχα.

Με εκτίμηση, 

Σπήλιος Λιβανός