Δευτέρα, 21η Ιουλίου 2025  3:38: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025

Ένοχοι κρίθηκαν σήμερα οι 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στη Φθιώτιδα, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφαση, απορρίπτοντας όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς.

Σε τέσσερις από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Οι ποινές που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 6 έως 40 μήνες φυλάκισης, ενώ η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εκτελεστούν άμεσα.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελικής αρχής για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Έτσι, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να εξεταστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατηγορουμένων ή μαρτύρων για αδικήματα όπως ψευδής κατάθεση, ψευδής βεβαίωση και ηθική αυτουργία στην πρώτη.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση, η εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου εισηγήθηκε την ενοχή 13 κατηγορούμενων.

Η κ. Θάνου επεσήμανε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ περιορίστηκε στην τυπική εξέταση των δηλώσεων, αγνοώντας ενδείξεις παραποίησης και απάτης. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε, ανεξαρτήτως εγκυκλίων, να μεταβεί στο σημείο και να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχει η δηλωθείσα δραστηριότητα», ανέφερε, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρήματα στερήθηκαν από ανθρώπους που πραγματικά ασκούν γεωργική δραστηριότητα και παλεύουν για την επιβίωσή τους».

Παράλληλα, η εισαγγελέας πρότεινε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας για περαιτέρω διερεύνηση πιθανών αδικημάτων: πέντε πρόσωπα ελέγχονται για ψευδορκία, δύο για ηθική αυτουργία σε αυτήν, ενώ ένα ακόμη κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση.

pronews.gr

Μία μεγάλη δύναμη Ισραηλινών Δρούζων έχει προωθηθεί σε βάθος στο συριακό έδαφος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας, την Δαμασκό!

Οι δυνάμεις του ισλαμιστή προέδρου της  Συρίας Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαράα (η αλ Τζολάνι όπως είναι ευρέως γνωστός) έσπευσαν για να διακόψουν την πορεία τους προς την Δαμασκό αλλά βομβαρδίστηκαν με σφοδρότητα από την ισραηλινή Αεροπορία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες τζιχαντιστές (οι οποίοι έχουν «βαφτιστεί» από την Δύση ως… κυβερνητικές δυνάμεις).

Η Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης εμφύλιας έκρηξης ενώ οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των δυνάμεων των Δρούζων επεκτείνονται σε όλη τη νότια συριακή επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό των ξένων μυστικών υπηρεσιών αποσύρεται από τη Δαμασκό και η κατάσταση στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους γίνεται ραγδαία επικίνδυνη.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει σχεδιασμός των Ισραηλινών για προέλαση των Δρούζων μέχρι την Δαμασκό.

Η απόσυρση των ξένων μυστικών υπηρεσιών δείχνει ότι περιμένουν αλλαγή καθεστώτος στην πρωτεύουσα και αυτή θα είναι σίγουρα ακραία βίαιη.

pronews.gr

Η Άγκυρα και συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ, απάντησε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, με αμφισβήτηση ακόμα και της ελληνικής κυριαρχίας σε κάποια από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου!

Προφανώς αναφέρεται στην Κίναρο και την Λέβιθα οι οποίες ανήκουν στα Δωδεκάνησα και οι Τούρκοι τα αμφισβητούν.

Όμως, αυτό που ισχυρίζονται ότι τα Δωδεκάνησα περιήλθαν στην κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς διεθνή συμφωνία είναι ψευδές.

Εντάχθηκαν στον εθνικό «κορμό» με την Συνθήκη των Παρισίων το 1947, στην οποία δεν συμμετείχαν οι Τούρκοι αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Τον μόνο περιορισμό που έθετε η συμφωνία αυτή ήταν ότι τα Δωδεκάνησα δεν μπορούσαν να στρατιωτικοποιηθούν.

Όμως από τη στιγμή που η Τουρκία έθεσε το περιβόητο «Casus Belli» τα νησιά απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως προβλέπει η Χάρτα του ΟΗΕ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε επίσης για «μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας, οι οποίες – όπως υποστηρίζει «δεν έχουν νομικές συνέπειες».

«Η Τουρκία θα ανακοινώσει επίσης τα έργα της που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται επίσης.

«Η Ελλάδα κήρυξε δύο Θαλάσσια Πάρκα στις 21 Ιουλίου 2025, το ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας από την Ελλάδα πέρυσι, το Υπουργείο μας εξέδωσε δήλωση στις 9 Απριλίου 2024, επαναλαμβάνοντας ότι τα Θαλάσσια Πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο Πέλαγος δεν θα έχουν νομικές συνέπειες στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Τα σημεία που αναφέρονται στη δήλωσή μας παραμένουν σε ισχύ σήμερα.

Οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος.

Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας, ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνουμε ότι, όπως και στο παρελθόν, οι προσπάθειες αξιοποίησης παγκόσμιων αξιών όπως η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου και ζητημάτων που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και υφάλων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα σήμερα.

Η Τουρκία θα ανακοινώσει επίσης τα έργα της που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη επιθυμούν να διατηρήσουν στις σχέσεις τους με την Ελλάδα».

pronews.gr

Oι Ρώσοι κατάφεραν να περικυκλώσουν με επιτυχία την Κονσταντινόφκα μετά την κατάληψη της Μπελάγια Γκόρα και χωρίς να έχουν εκκαθαρίσει πλήρως την περιοχή δυτικά του Τσάσιβ Γιαρ.

Αυτή την στιγμή κινδυνεύει με εξόντωση και η ουκρανική δύναμη που επιχειρεί εκεί, περίπου 6.000 άνδρες.

Σύμφωνα με πολεμικούς ανταποκριτές, η νοτιοδυτική πλευρά της ουκρανικής άμυνας στην περιοχή του οικισμού Στεπάνοφκα έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται ραγδαία και σημάδια εξάρθρωσης των αμυντικών γραμμών της AFU καταγράφονται στις περιοχές Κλέμπαν-Μπικ και Κατερινόβκα.

Η Κονσταντινόφκα, έχει ήδη τεθεί σε ρωσική «λαβίδα».

Ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στην περιοχή της Στεπανίβκα, καταστρέφοντας αρκετές οχυρωμένες θέσεις και αποθήκες πυρομαχικών των Ουκρανών χρησιμοποιώντας πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV.

Στην περιοχή Κλέμπαν-Μπικ και Κατερινόβκα, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν εύστοχα πλήγματα σε θέσεις διοίκησης και κόμβους επιμελητείας, τα οποία διέκοψαν τον συντονισμό των ουκρανικών μονάδων.

Η Κονσταντινόφκα, ως σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, έχει στρατηγική σημασία για τον εφοδιασμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο βόρειο Ντόνμπας.

Η περικύκλωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για την ουκρανική ομάδα, καθώς τα αποθέματα τους στην περιοχή έχουν εξαντληθεί λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης πολλαπλών επιθέσεων από τους Ρώσους σε πολλά και διαφορετικά σημεία.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η ουκρανική διοίκηση αναγκάζεται να μεταφέρει δυνάμεις από άλλες κατευθύνσεις, γεγονός που αποδυναμώνει τις θέσεις της σε άλλα σημεία του μετώπου.

Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν συνδυασμένες τακτικές κρούσης, με μείξη από πυρά πυροβολικού, αεροπορικά πυρά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις ενέργειες ομάδων εφόδου για να εδραιώσουν τις επιτυχίες τους στη νοτιοδυτική πλευρά.

Η προέλαση στην περιοχή Κονσταντινόφκα αποτελεί απειλή για ολόκληρη τη γραμμή άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτόν τον τομέα, αυξάνοντας την πίεση και στους γειτονικούς οικισμούς.

Στο Ποκρόβσκ ο νέος αντικειμενικός σκοπός των Ρώσων είναι η κατάληψη του Γκρισίνο και της Σεργκέεβκα καθώς έτσι θα αποκτήσουν πρόσβαση στον βόρειο δρόμο ο οποίος οδηγεί απευθείας στο κέντρο της πόλης! 

Στο Ποκρόβσκ οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την τελική έφοδο.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση η επιτάχυνση των εξελίξεων στα μέτωπα του Ποκρόβσκ και της Κονσταντινόβκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την κατάληψη του Βούλενταρ οι Ρώσοι το πολιορκούσαν επί δύο χρόνια και κατέρρευσε ξαφνικά μέσα σε 15 μέρες.

Ο λόγος ήταν η συνεχής φθορά των ουκρανικών δυνάμεων και η ολοκληρωτική διακοπή τον ανεφοδιασμών τους.

Φαίνεται πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε αυτές τις πόλεις.

Πάντως, στην Μόσχα είναι αισιόδοξοι ότι το Ποκρόβσκ θα πέσει πολύ γρήγορα.

pronews.gr

Στις 12:30 βράδυ πυκνή ομίχλη αναδύθηκε από το εσωτερικό του οικισμού και κάλυψε τα πάντα. Ένα ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο καταγράφηκε τα μεσάνυχτα στον παραθαλάσσιο οικισμό Τσούτσουρος Ηρακλείου, προκαλώντας απορίες και ανησυχία στους κατοίκους.

Λίγο μετά τις 00:30, μια πυκνή ομίχλη ξεκίνησε να αναδύεται από το μικρό φαράγγι που διασχίζει το κέντρο του χωριού, δημιουργώντας ένα σκηνικό σχεδόν υπερφυσικό.

Το πιο παράδοξο στοιχείο ήταν η κατεύθυνση της ομίχλης. Αντί να εισέλθει από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα, όπως συνηθίζεται σε παράκτιες περιοχές, το πυκνό στρώμα αχλύος φαίνεται πως ξεκίνησε από το εσωτερικό του φαραγγιού και επεκτάθηκε γρήγορα σε όλον τον οικισμό.

Η ομίχλη κάλυψε σχεδόν κάθε σημείο του χωριού, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο οικισμός είχε «σκεπαστεί» από ένα πέπλο. Κάτοικοι που βρέθηκαν έξω εκείνη την ώρα έκαναν λόγο για εικόνα απόκοσμη, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να καταγράψουν το σπάνιο φαινόμενο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως αναφέρει η σελίδα Ναυσίνοος: «Ξαφνικά στις 12:30 το βράδυ από το μικρό φαράγγι που βρίσκεται μέσα στον οικισμό στον Τσούτσουρο άρχισε να βγαίνει παχιά ομίχλη, λες και ήταν κάποιο μηχάνημα εκεί που την παρήγαγε… ήταν παράξενο επειδή η ομίχλη συνήθως έρχεται από την θάλασσα και καλύπτει τα παράλια… Η ομίχλη σκέπασε ολόκληρο σχεδόν τον οικισμό σαν να ήθελε να τον καλύψει ή να κρύψει κάτι μέσα της … Το φαινόμενο αυτό δεν είναι συνηθισμένο στον Τσούτσουρο.»

neakriti.gr 

Τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνολική τους έκταση εκτείνεται στα 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εντός τους θα απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας - στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν», τονίζει μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρωθυπουργός:

«Η θάλασσα υπήρξε πάντα η σιωπηλή δύναμη της Ελλάδας. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε — διαμόρφωσε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, τρέφει τον λαό μας και καλλιεργεί το πνεύμα μας.

Τον περασμένο μήνα, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, έδωσα μια υπόσχεση - να τιμήσω αυτήν τη μοναδική θαλάσσια κληρονομιά και να την προστατεύσω για τις επόμενες γενιές.

Σήμερα, υλοποιώ αυτήν την υπόσχεση με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων — ενός στο Ιόνιο Πέλαγος και ενός στις Νότιες Κυκλάδες, στο μοναδικό Αιγαίο.

Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα.

Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία.

Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας.

Αν έχετε δει το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough, «Ocean», τότε ξέρετε γιατί η δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων είναι τόσο σημαντική.

Το «Ocean» είναι μια βαθιά συγκινητική ταινία, αλλά και μια ταινία που ενημερώνει και εμπνέει. Μου υπενθύμισε, όπως ελπίζω να υπενθυμίσει σε όλους μας, ότι η θάλασσα δεν είναι απλώς όμορφο τοπίο. Είναι η ίδια η ζωή. Ευαίσθητη. Δυνατή. Και υπό απειλή.

Η ταινία του Sir David ενίσχυσε τη δέσμευσή μου να κάνω κάτι περισσότερο στη διαχείριση της θάλασσας — να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μαζί της. Όχι ως ιδιοκτήτες. Αλλά ως θεματοφύλακες.

Θα προστατεύσουμε, ναι. Αλλά επίσης θα εκπαιδεύσουμε, θα συνεργαστούμε και θα ηγηθούμε.

Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους ντόπιους ψαράδες, τους επιστήμονες, αλλά και με διεθνείς εταίρους, θα κάνουμε αυτά τα πάρκα παραδείγματα του τι είναι δυνατό. Κάνοντας αυτό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας — στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν.

Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον»

Το βίντεο με τη δήλωση του πρωθυπουργού:

Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι χάρτες

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο». Επιπλέον θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας – στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Με drones, ραντάρ και δορυφορικές εικόνες η επιτήρησή τους

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση προχωρά με την ειλημμένη της απόφαση να χωροθετήσει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες) που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2024, κατά την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Πριν λίγες εβδομάδες, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία υλοποιήθηκε με τη σημερινή του ανακοίνωση.

Είχαν προηγηθεί αρκετές συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η χωροθέτηση έχει δεδομένα περιβαλλοντική, αλλά και γεωπολιτική διάσταση. Υπενθυμίζεται ότι και μόνο η ανακοίνωση από μέρους του κ. Μητσοτάκη, ειδικά για το θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο, είχε προκαλέσει τουρκικές αντιδράσεις. Θεωρείται άκρως πιθανό αντίστοιχες αντιδράσεις να υπάρξουν και τώρα.

Από την κυβέρνηση βεβαίως αναφέρουν ότι η χωροθέτηση των περιβαλλοντικών πάρκων δρομολογείται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. «Ο χώρος αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο και δίνει τη δυνατότητα ορθότερης ρύθμισης των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων», αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Η «ταμπακιέρα» της ρύθμισης είναι ότι στα θαλάσσια πάρκα θα απαγορευτεί πλήρως η αλιεία με μηχανότρατα, ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων οικοτόπων και ειδών.

Το μείζον ζήτημα βεβαίως έχει να κάνει με την εποπτεία από μέρους του κράτους για τις εν λόγω δραστηριότητες. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ που περιλαμβάνει drones, ραντάρ και δορυφορικές εικόνες, σε συνεργασία με τα Λιμεναρχεία της χώρας. Συνεπώς, θα υπάρχει μια «κεντρική» ομπρέλα, με κατά τόπους βραχίονες εφαρμογής της νομιμότητας.

Τα κριτήρια επιλογής

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα όρια των πάρκων προσδιορίστηκαν μετά από αντίστοιχες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), οι οποίες τίθενται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Τα δύο πάρκα περιλαμβάνουν και ενοποιούν διάσπαρτες προστατευόμενες περιοχές που ανήκουν ήδη ή είναι υπό ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 - Νότιες Κυκλάδες περιλαμβάνει 18 υφιστάμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου 24 περιοχές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές μάλιστα η τελική έκτασή τους μάλιστα υπερβαίνει τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού . Αυτές προέβλεπαν θαλάσσια πάρκα συνολικής έκτασης 22.000 km2 (14.000 km2 στο Ιόνιο και 8.000 km2 στο Νότιο Αιγαίο). Σήμερα, με βάση τις αντίστοιχες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, η έκταση αυξήθηκε κατά 25% και αγγίζει περίπου τα 27.500 km2 (περί τα 18.000 km2 και 9.500 km2 αντίστοιχα).

Εν προκειμένω, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι νότιες Κυκλάδες προτεραιοποιήθηκαν, επειδή είναι το πιο ευαίσθητο περιβαλλοντικά οικοσύστημα. Η περιοχή του πάρκου συμπεριλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό οικολογικά τμήμα του Αιγαίου, το οποίο ταυτόχρονα δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω κυρίως του τουρισμού. Ως προς το Ιόνιο, η περιοχή του πάρκου είναι καίριας σημασίας για πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών που χρησιμοποιούν την ελληνική τάφρο του Ιονίου ως κύρια περιοχή διαβίωσης και απειλούνται από ανθρωπογενείς πιέσεις όπως οι συγκρούσεις με πλοία και ο υποθαλάσσιος θόρυβος.

Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων τίθενται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε επεξεργασία των σχολίων της διαβούλευσης και τη σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο την κατάθεσή του στο ΣτΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Με την ολοκλήρωση της νομικής επεξεργασίας από το ΣτΕ και τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων ολοκληρώνεται η θεσμοθέτηση των δύο πάρκων.

Πηγή: protothema.gr