Τρίτη, 20η Μαίου 2025  4:14: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 20 Μαϊος 2025

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, κ. Βασίλη Γκίζα, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Παπαθανάσης, στο Δημαρχείο Ναυπάκτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν τόσο την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής όσο και τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους δημότες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα ένταξης έργων του Δήμου σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο κ. Παπαθανάσης, με μακρά εμπειρία στη διοίκηση και την υλοποίηση έργων, εξέφρασε τη βούλησή του να στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες του Δήμου, προτείνοντας άμεση και συντονισμένη συνεργασία. Όπως υπογράμμισε, «μόνο μέσα από συνεργασία και στοχευμένες κινήσεις μπορούμε να πετύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και του τόπου μας».

Η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, με κοινή πεποίθηση πως η Ναυπακτία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρονται, ώστε να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαθανάσης διαβεβαίωσε ότι παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στη δυναμική ανάπτυξη της περιοχής.

Με πρωτοβουλία της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνας Σταρακά, κατατέθηκε ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, με την οποία αναδεικνύεται ο άμεσος κίνδυνος για τη συνέχιση της λειτουργίας και την ίδρυση νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στη Δυτική Ελλάδα.

Οι ΣΥΔ αποτελούν κρίσιμο πυλώνα για τη μετάβαση των ατόμων με αναπηρία από την ιδρυματική φροντίδα στην ενσωμάτωσή τους στην κοινότητα, σε συνθήκες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης χρηματοδότησης, καθώς και η λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, απειλούν ευθέως τη λειτουργία υφιστάμενων δομών και την ίδρυση νέων.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση 20 ατόμων, κινδυνεύει να μην μπορέσει να προχωρήσει στην ίδρυση δύο νέων ΣΥΔ, λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση.

Η κ. Σταρακά, από κοινού με τον βουλευτή Επικρατείας, Παναγιώτη Δουδωνή και την βουλευτή Εύβοιας και υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Καζάνη, που συνυπογράφουν την ερώτηση, ζητά από την Υπουργό να ενημερώσει:

  1. Ποιες ενέργειες θα γίνουν για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού στις ΣΥΔ της Δυτικής Ελλάδας.
  2. Αν προτίθεται να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση που αφορά την παραμονή του προσωπικού στις Στέγες.
  3. Αν προβλέπεται χρηματοδότηση προς το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας για την ίδρυση νέων αναγκαίων υποδομών.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά: «Η αποϊδρυματοποίηση των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπιάς και ευθύνης. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ούτε να μείνει κανείς πίσω στην προσπάθεια για ένταξη στην κοινωνία με αξιοπρέπεια. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσες λύσεις.»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 14/5/2025

Του:               Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Διπλάτανος Δήμου Θέρμου: Ένα χωριό μόνο με χωματόδρομους»

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως ενημέρωσής μας, στον Ορεινό Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει ακόμη χωριό με χωματόδρομους, δεδομένο που δυσκολεύει τόσο τις μετακινήσεις προς κι από το όμορφο χωριό Διπλάτανος όσο και την εν γένει λειτουργία του. Η ανυπαρξία ασφαλτοστρωμένων δρόμων στο Διπλάτανο και πέριξ αυτού είναι η βασική αιτία που καλύπτεται το χωριό μονίμως από σκόνη. Τέλος, στο Διπλάτανο του Δήμου Θέρμου για να φτάσεις μέσω Κόνισκας πρέπει να διανύσεις μια απόσταση γύρω στα 10-12 χλμ. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος θα διένοιγε την πρόσβαση του χωριού και προς την Ευρυτανία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως ασφαλτοστρώσετε τον δρόμο από Κόνισκα προς Διπλάτανο Δήμου Θέρμου, διότι εν έτει 2025 δε νοείται μετακίνηση μέσω χωματόδρομου σε χωριό της ιστορικής περιοχής του Απόκουρου (ονομασία που σχετίζεται με τους Κουρήτες);

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Στροφή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τον ευρωστρατό και τα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα απαιτείται να πραγματοποιήσει η χώρα μας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τελευταίες παρεμβάσεις Τραμπ, που αναβαθμίζουν, γεωπολιτικά, την Τουρκία, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων δήλωσε η τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), Δήμητρα Τσεκούρα.

Τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου αποκαλύπτει μια αλληλουχία γεγονότων, όπως η έγκριση πώλησης των εξελιγμένων πυραύλων AIM-9X Block II και AIM-120C-8 στη Τουρκία με εμβέλεια του τελευταίου έως και 180 χιλιόμετρα και η άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία, καθώς και η συνάντησή του με τον πρώην τζιχαντιστή, νυν Σύρο Πρόεδρο Αχμέντ αλ Σαράα, στενό συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οι προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν από το περιβάλλον Τραμπ, για δήθεν φιλελληνική πολιτική εκ μέρους του, διαψεύδονται παταγωδώς και η Ελλάδα πρέπει, άμεσα, να εγκαταλείψει τον τυφλό φιλοαμερικανισμό της, προκειμένου να αναζητήσει άλλον "προστατευτικό μανδύα", που να περιλαμβάνει Γαλλία, Ισραήλ και άλλα συμμαχικά κράτη.

Η ΟΚΕ εκτιμά πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, για να επιδιώξουμε την ανεξαρτητοποίησή μας όσον αφορά στην αμυντική μας βιομηχανία, βασιζόμενοι στις εγχώριες δυνατότητες κι εκμεταλλευόμενοι τη ραγδαία ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας.

Για επικοινωνία: Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
κιν. 6931850885, Site: oke-i.gr

Του Νίκου Ιγγλέση

Από τη δεκαετία του ’80 το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας σχεδίασε και διέταξε τις δυνάμεις του με τρόπο ώστε να μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικά και νικηφόρα δυόμιση πολέμους ταυτοχρόνως. 

Ο πρώτος πόλεμος θα ήταν κατά της Ελλάδας και συνακόλουθα της ελεύθερης Κύπρου. Ο δεύτερος πόλεμος θα ήταν κατά της Συρίας και ο «μισός πόλεμος» κατά των Κούρδων μαχητών του  PKK.

Η Συρία

Σήμερα, μετά 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου και ξένων επεμβάσεων, το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Οι ομάδες των τζιχαντιστών υπό τον Αχμέντ αλ Σαράα, αφού εξοπλίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την Τουρκία και ορισμένες αραβικές χώρες, κατέλαβαν τη Δαμασκό το Δεκέμβριο του 2024. Το καθεστώς του πρώην προέδρου Άσαντ, που στήριζαν η Ρωσία και το Ιράν μαζί με τον πληρεξούσιό του τη Χεσμπολάχ, κατέρρευσε. Το Ισραήλ είδε την άμεση ιρανική απειλή να απομακρύνεται από τα σύνορά του, ενώ οι ΗΠΑ και ΕΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γεωπολιτική αλλαγή.

Όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και τα σοβαρά κράτη, διακρίνονται στην εξωτερική πολιτική τους από ορθολογισμό και ρεαλισμό. Ο πρώην επικηρυγμένος τρομοκράτης αλ Σαράα έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον πρόεδρο Μακρόν και συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί στο προηγούμενο καθεστώς ώστε να γίνει δυνατή η ανοικοδόμηση της Συρίας. Η στρατηγική της Τουρκίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και νομιμοποιείται από τους διεθνώς δρώντες στην περιοχή. Μόνο το Ισραήλ, που βλέπει μια νέα απειλή να αναδύεται στα σύνορά του, εξακολουθεί να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος.

Οι Κούρδοι

Από το 1984 το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους με στόχο την εθνική αυτοδιάθεση των Κούρδων. Κατά διαστήματα οι συγκρούσεις ήταν έντονες με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Με τουρκικές πιέσεις το PKK χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Το 1999 η Κυβέρνηση των Σημίτη-Πάγκαλου παρέδωσε, στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, τον ηγέτη του PKK  Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT). Επί 26 χρόνια ο Οτσαλάν βρίσκεται φυλακισμένος, με ποινή ισοβίων, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη νησίδα Ιμραλί της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Πριν λίγες ημέρες, στις 12 Μαΐου 2025, το Συνέδριο του PKK, αφού είχε προηγηθεί δημόσια έκκληση του έγκλειστου Οτσαλάν, ανακοίνωσε την οριστική παύση της ένοπλης δράσης, εκτιμώντας ότι: «Ο αγώνας ολοκλήρωσε την ιστορική αποστολή του».  Απομένει η κουρδική οντότητα στη βορειοανατολική Συρία (DYP/YPG) που έχει ήδη ανακοινώσει συμφωνία για την ένταξη των ενόπλων δυνάμεών της στον υπό σύσταση νέο στρατό της Δαμασκού του Αχμέντ αλ Σαράα. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα αποτελέσει την πλήρη εξουδετέρωση της κουρδικής απειλής για την τουρκική εδαφική ακεραιότητα. Άλλος ένας τουρκικός θρίαμβος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος

Τώρα πια έμεινε μόνο ένας από τους άλλοτε δυόμιση πολέμους για το πολιτικό και στρατιωτικό επιτελείο της νέο-οθωμανικής Τουρκίας, αυτός με τον Ελληνισμό. Το έδαφος προετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες. Εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου το 1974. Αμφισβήτηση του εναέριου χώρου των 10 ν.μ. από τη δεκαετία του ’70. Ανακήρυξη της κατεχόμενης ζώνης στην Κύπρο σε ανεξάρτητο κράτος το 1983. Αιτία πολέμου (casus belli) αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της πέραν από τα 6 ν.μ. στο Αιγαίο το 1995. Ίμια το 1996. Ανακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση. Τουρκολιβυκό Μνημόνιο το 2019. Διακήρυξη των Αθηνών το 2023 με την οποία η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση ότι δε θα προβεί σε καμία ενέργεια που θα ενοχλεί την Τουρκία στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και πολλά άλλα.

Άραγε το πολιτικό σύστημα σε Αθήνα και Λευκωσία έχει συναίσθηση του επερχόμενου κινδύνου ή απλά προσπαθεί να διαχειριστεί, για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους, τις κατά διαστήματα τουρκικές προκλήσεις; Άραγε αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος λειτουργεί για τα τουρκικά συμφέροντα; Η Τουρκία αναγνωρίζεται ήδη ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη της πρόσω Ανατολής με καθοριστική επιρροή από τον Καύκασο, τον Εύξεινο Πόντο και τα Βαλκάνια μέχρι τη Λιβύη και τη Σομαλία. Όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις και τα περιφερειακά κράτη είναι υποχρεωμένα να συνδιαλαγούν μαζί της, όπως επιβάλλει ο γεωπολιτικός ρεαλισμός. Ένα «δούναι και λαβείν» εξελίσσεται με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, τις αραβικές χώρες και πολλούς άλλους.

Το ερώτημα είναι αν ο Ελληνισμός διαθέτει «Υψηλή Στρατηγική» αν, δηλαδή, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου και οργανώνει την άμυνά του. Αν διαθέτει εθνικό όραμα.

Πώς εξηγείται ότι κηρύξαμε ουσιαστικά τον πόλεμο στη Ρωσία, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, αλλά, χαριεντιζόμαστε, σε κάθε ευκαιρία, με τους Τούρκους που κατέχουν το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και μας απειλούν με πόλεμο;

Πώς εξηγείται ότι δαπανούμε μόλις το 3% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες όταν η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, που θεωρεί ότι απειλείται από τη Ρωσία, δαπανάει το 4,7% και το Ισραήλ το 5,6% του ΑΕΠ;

Πώς εξηγείται ότι έχουμε στείλει μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία και όχι στην Κύπρο;

Πώς εξηγείται ότι οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν τη λύση του Κυπριακού με τη μορφή μιας Διζωνικής-Δικοινωτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) που, μέσω του, με δικαίωμα veto, τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, θα οδηγήσει όλη την Κύπρο υπό το γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας; Πέραν του ότι η Άγκυρα ζητάει την εκ των προτέρων αναγνώριση της κατεχόμενης περιοχής ως ανεξάρτητου κράτους (κυρίαρχη ισότητα).

Πώς εξηγείται ότι δεν τολμούμε να κλείσουμε τους κόλπους με ευθείες γραμμές βάσης και να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατά μας στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, όπως μας δίνει το δικαίωμα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Κατά τα άλλα δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου.

 – Πώς εξηγείται ότι δεν τολμούμε να ανακηρύξουμε τη συνολική ελληνική ΑΟΖ και να την οριοθετήσουμε με αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν η Τουρκία οριοθέτησε παράνομα υφαλοκρηπίδα με την κατεχόμενη ζώνη και υπέγραψε το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τουρκολιβυκό Μνημόνιο;

Πώς εξηγείται ότι δεν τολμάμε να προχωρήσουμε στην πόντιση του καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου;

Πώς εξηγείται ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει χαράξει θαλάσσια τεμάχια στην οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο ώστε να τα δώσει, στη συνέχεια, προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων;

Πώς εξηγείται ότι ανακοινώσαμε, μετά από πιέσεις της ΕΕ, ένα Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που πέραν των 6 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο περιλαμβάνει το βυθό (υφαλοκρηπίδα) αλλά όχι τη θάλασσα πάνω από αυτόν; Τι είδους θαλάσσια χωροταξία είναι αυτή χωρίς τη θάλασσα;

Πώς εξηγείται ότι το ενιαίο θαλάσσιο πάρκο που ανακοινώθηκε στο Αιγαίο, στη συνέχεια κατακερματίστηκε ώστε να μην περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων;

Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να καταγράψει κανείς;

Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν όχι απλώς την πλήρη αποτυχία της ακολουθούμενης, μέχρι σήμερα, κατευναστικής πολιτικής, αλλά ότι μας έχουν οδηγήσει σε γεωπολιτική ανυπαρξία. Όπως επιτυχώς λέει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας, η Ελλάδα έχει γίνει ένα «γεωπολιτικό φάντασμα».

Η Τουρκία απαλλαγμένη πλέον από το συριακό και κουρδικό πρόβλημα θα στρέψει όλη την ισχύ της κατά της Ελλάδας που αποτελεί το ισχυρότερο κράτος στα σύνορά της. Η αλυσίδα των ελληνικών νησιών από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο και την Κύπρο είναι ήδη στο στόχαστρό της. Η Τουρκία πρέπει να σπάσει αυτή την αλυσίδα για να ελέγξει τις θάλασσες γύρω απ’ αυτήν. Τι δεν καταλαβαίνει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα σε Αθήνα και Λευκωσία; Μόνο ενδοτικοί ή αφελείς μπορούν να προσδοκούν ότι με συνομιλίες, διαπραγματεύσεις και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα καταλαγιάσει «η όρεξη του θηρίου». Απλώς απενοχοποιούν και άρα ισχυροποιούν την Τουρκία.

Υ.Γ. Η γεωπολιτική ανυπαρξία της Ελλάδας προβληματίζει και αποθαρρύνει τους όποιους εν δυνάμει συμμάχους. Κανένας δεν θα μας συνδράμει αν εμείς δεν ξέρουμε τι ακριβώς επιδιώκουμε. Οι σύμμαχοι αξίζουν όσο αξίζουμε εμείς για τους συμμάχους.

 Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ