ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 8/5/2025
Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Επείγουσα ανάγκη άμεσης στήριξης των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της πρόσφατης καταστροφικής χαλαζόπτωσης»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών από την Αιτωλοακαρνανία, μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις καλλιέργειες της ελιάς και των εσπεριδοειδών, στη Σταμνιά Μεσολογγίου και σε άλλες περιοχές του Νομού, μετά από την πρόσφατη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 24/4/2025, πριν ακόμα προλάβουν οι παραγωγοί να συνέλθουν οικονομικά από τη ζημιά που προκάλεσε η χαλαζόπτωση του περασμένου Σεπτεμβρίου, η οποία επίσης κατέστρεψε τις ίδιες περιοχές.
Μας επεσήμαναν οι προαναφερόμενοι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις καταστροφές κατά την ανθοφορία, καθώς αποζημιώνει μόνο την καταστροφή στον καρπό - και αυτό κάτω από πολλές προϋποθέσεις και περιορισμούς - αφήνοντας οικονομικά ακάλυπτο τον Έλληνα αγρότη, ο οποίος και δεν αποζημιώνεται στο σύνολο της καταστροφής που υπέστη και έχει ήδη αφαιμαχθεί εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλίστρων που επωμίζεται. Θεωρούν επιβεβλημένο οι ως άνω την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ικανοποιώντας πλήρως την ανάγκη των αγροτών να αποζημιώνονται στο 100% των ζημιών, ώστε να παραμένουν στην παραγωγή, διατηρώντας το αντίστοιχο αναγκαίο εισόδημα.
Εξαιτίας της δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και οι οικογένειες αυτών, ζητούν από την Πολιτεία:
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των αγροτών της Ημαθίας: για την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν λόγω της χαλαζόπτωσης, την άμεση αποζημίωσή τους, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη του συνόλου των ζημιών και τη στελέχωση της υπηρεσίας του ΕΛΓΑ Αγρινίου με επιστημονικό και άλλο δυναμικό προσωπικό, ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός των παραγωγών προς όφελος της τοπικής αγροτικής κοινωνίας;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Η Αιτωλοακαρνανία βιώνει εδώ και χρόνια ένα βαθύτατο σχέδιο υποβάθμισης και εγκατάλειψης. Η νέα απόπειρα κατάργησης των τοπικών ΔΟΥ και η μεταφορά τους σε κεντρικά σημεία δεν είναι απλώς μια τεχνοκρατική επιλογή. Είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα της απονεύρωσης κάθε δημόσιου εργαλείου που θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανό και δραστήριο τον τόπο μας.
Η πολιτική αυτή εντείνει τη λογική της ερημοποίησης: ένας νομός με γηρασμένο πληθυσμό, δύσκολη προσβασιμότητα και ελλείψεις σε βασικές υποδομές οδηγείται στην πλήρη εγκατάλειψη. Οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη, αφού κάθε προοπτική ανάπτυξης ή σταθερής εργασίας τους αφαιρείται συστηματικά.
Η ελληνική περιφέρεια δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως “βάρος” για το κράτος. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν ή να υποβαθμίζονται υπηρεσίες, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πρωτοδικεία, ταχυδρομεία, τράπεζες και τώρα οι εφορίες και την ίδια στιγμή να μιλάμε για “εξορθολογισμό” και “εκσυγχρονισμό”. Η πραγματικότητα είναι μία: οι τοπικές κοινωνίες αποψιλώνονται, ο κοινωνικός ιστός διαλύεται και μαζί του διαλύεται και η ελπίδα για έναν καλύτερο αύριο.
Καταθέτω σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις και σαφείς απαντήσεις για τις ΔΟΥ: ποιο είναι τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την Αιτωλοακαρνανία; Θέλει να τη μετατρέψει σε έναν αργόσβηστο τόπο, χωρίς νέους, χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς προοπτική;
Ελάχιστο χρέος μας να σταθούμε απέναντι σε αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουμε ξανά την ισοτιμία της περιφέρειας με το κέντρο. Η Αιτωλοακαρνανία αξίζει περισσότερα και τα διεκδικούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Κερκόπορτα για καταπατήσεις των Εθνικών Γαιών από κομματικούς τυχοδιώκτες αφήνει το περιώνυμο Προεδρικό Δ/γμα (ΦΕΚ194/15.04.25) περί οικισμών πληθυσμού κάτω των 2.000 κατοίκων, αφού αποφεύγει να αποσαφηνίσει το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, με συνέπεια να μην προστατεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου επί των Γαιών.
Είναι γνωστό ότι στη χώρα υπάρχουν διάσπαρτες αυτές οι κατηγορίες εκτάσεων, απροσδιόριστες χαρτογραφικά, οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από δέκα εκατομμύρια στρέμματα (τα γνωστά Δάση είναι άλλα τόσα) και οι οποίες ως επί το πλείστον είναι καταπατημένες κι απροστάτευτες και αν δεν μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου, μένει ανοικτό το πεδίο για περαιτέρω λεηλασία, καθώς καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει το κατάλληλο προστατευτικό νομικό πλαίσιο.
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών και τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Λ. Φραγκιουδάκης, εδώ και ένα χρόνο, έχει καταστήσει γνωστό το πρόβλημα στον τότε Πρόεδρο της Βουλής και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κων/νο Τασούλα με την υπ' αριθ.πρωτ.1640/03/04/24 επιστολή του, με την οποία ζητούσε να οργανωθεί η αποτελεσματική προστασία και η διαχείριση των Δημόσιων Γαιών και να συσταθεί γι' αυτό ειδικός εποπτικός ανεξάρτητος φορέας, όπως είναι καταγεγραμμένο και στο άρθ. 3 του καταστατικού της ΟΚΕ.
Ο κ. Τασούλας όχι μόνο δεν ενημέρωσε τα κόμματα γι' αυτό το θέμα αλλά και πρώτη του ενέργεια, σαν Πρόεδρος, ήταν να υπογράψει αυτό το Διάταγμα, το οποίο αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω καταλήστευση του εθνικού μας πλούτου.