Την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Συρία και την συνάντησή του με τον εξτρεμιστή ισλαμιστή de-facto αρχηγό του κράτους Αλ Τζολάνι (Αχμάντ Αλ Σάρα), σχολίασε η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Συρίας.
Όπως αναφέρεται αν και δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών, εκφράζεται η ελπίδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να έθεσε το θέμα της κατάστασης της εκεί ελληνορθόδοξης κοινότητας.
Διαστάσεις παίρνει το θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα μεταναστών από την Γερμανία, που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, με τον Βασίλη Τσιάρτα να καταγγέλλει ότι οι επιστροφές των «προσφύγων» ξεκίνησαν από την Γερμανία διαψεύδοντας των Άδωνι Γεωργιάδη.
Το περιοδικό SPIEGEL σε άρθρο με τίτλο «η Γερμανία επιθυμεί την ενίσχυση επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα» αναφέρει το υποτιθέμενο «πιλοτικό» |(που όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη αν και… πιλοτικό) πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην «ενθάρρυνση επιστροφής μεταναστών», των οποίων η αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας έχει ήδη εγκριθεί στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντική, αλλά θα επιδιωχθούν και υποχρεωτικές επιστροφές.
Στόχος είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα άτομα που έχουν λάβει ήδη καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο έτη, η ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 19 – 49 ετών και είναι ικανά προς εργασία.
Η οργάνωση και χρηματοδότηση της αναχώρησης θα πραγματοποιηθεί από τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, ενώ τα έξοδα του προγράμματος στην Ελλάδα θα καλυφθούν αρχικά από κονδύλια της ΕΕ και στην συνέχεια θα επιβαρύνει την ελληνική κυβέρνηση.
Τις πληροφορίες αυτές του SPIEGEL κυβερνητικές πηγές τις χαρακτήρισαν ως «παραπλανητικές»(!) λέγοντας ότι «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά τη λειτουργία του προγράμματος εδώ και μήνες, μόλις 9 (!) πρόσφυγες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή. Και το ακόμα πιο σημαντικό: μέχρι στιγμής, ούτε ένας δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.»
Τις αναφορές αυτές των κυβερνητικών πηγών θέλησε να εκμεταλλευτεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γε3ωργιάδης ο οποίος έκανε λόγο «Παραπλανητικά δημοσιεύματα», για να τον διαψεύσει ο Βασίλης Τσιάρτας αναφέροντας συγκεκριμένα;
«Έτυχε υπουργέ να το δω με τα ίδια μου τα μάτια σε ταξίδι επιστροφής από Γερμανία.
Ήταν πάνω από 30 άτομα. Μάλιστα καθόμουν στην ίδια σειρά με ένα ζευγάρι και τους ρώτησα πού πάτε και μου είπαν μας επιστρέφουν στην Ελλάδα κ όταν τους ρώτησα πού θα μείνετε μου απάντησαν σε διαμέρισμα στην περιοχή του Χαλανδρίου.
Γιατί εκεί τους ρώτησα και μου είπαν δεν ξέρουμε, εκεί μας είπαν από μια ΜΚΟ.
Κ όλα αυτά σε πρωινή πτήση (6:00)… από Στουτγκάρδη. Άρα λογικά θα γίνεται αυτό εδώ και καιρό και από άλλα αεροδρόμια.»
Συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, εν μέσω φόβων ενός μεγάλου σεισμού ή ακόμη και δραστηριοποίησης του ηφαιστείου Κολούμπο.
To απόγευμα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 17.16 σημειώθηκε σεισμός έντασης 4,6 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ο οποίος είχε επίκεντρο τα Δωδεκάνησα. Το εστιακό βάθος της δόνησης η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Σαντορίνη υπολογίστηκε στα 14 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου έγιναν δύο ακόμη ισχυροί σεισμοί που ταρακούνησαν τις Κυκλάδες. Αρχικά, στις 13:54 έγινε μια δόνηση της τάξεως των 4,1R στα 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού σε εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων. Έπειτα, στις 13:59 έγινε ένας ακόμα ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 4.4R στο ίδιο σημείο και με εστιακό βάθος 15.4 χιλιόμετρα.
Ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε τα ξημερώματα ήταν 4,1 Ρίχτερ στις 3:35, στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης.
Παράλληλα, σημειώθηκαν οκτώ μικρότερες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στις 11:02 το πρωί, σημειώθηκε άλλη μία δόνηση 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας και εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα.
Στο μεταξύ ο Ολλανδός ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπετς δίνει ως πιο κρίσιμες ημερομηνίες για την εξέλιξη των σεισμών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο το χρονικό διάστημα μεταξύ 11 και 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι την μεθεπόμενη Κυριακή, δίνοντας παράλληλα περιθώριο λάθους έως και δύο ημερών μετά τις 16 δηλαδή έως και τις 18 Φεβρουαρίου.
Έχοντας προβλέψει συνυπολογίζοντας αντισυμβατικά, διάφορες συνισταμένες, τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, όταν 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου 2023, τους 59.000 νεκρούς, ο Φρανκ Χούγκερμπετς θεωρεί ότι η κίνηση των πλανητών έχει άμεση σχέση με τους σεισμούς, κάτι που γενικά είναι αποδεκτό, χωρίς όμως να υπάρχει αυτ0ματισμός της διαδικασίας.
Ο Χούγκερμπετς θεωρεί ότι θα υπάρξει κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας στις 11 Φεβρουαρίου, αλλά θέτει ως κρίσιμη ημερομηνία την 16/2, δηλαδή την μεθεπόμενη Κυριακή, καθώς όπως αναφέρει «Η πανσέληνος στις 12 του μήνα, επηρεάζει τα φαινόμενα και δεν αποκλείεται να ζήσουμε σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ».
Η επίκληση της Πανσελήνου μπορεί να φαντάζει παράταιρη, αλλά η κίνηση της Σελήνης είναι αυτή που επηρεάζει ολόκληρους ωκεανούς και τα μοντέλα δείχνουν όντως σχέση με την σεισμική δραστηριότητα, οπότε καλό είναι να λαμβάνουμε υπ’όψιν το τι λένε.
Βέβαια και τα μοντέλα είναι για να διαψεύδονται…
Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός ερευνητής υποστηρίζει ότι:
«Ινδιάνικες προγνώσεις» ή αντισυμβατική προσέγγιση με αποτελέσματα; Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε…
Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών έρχονται στο φως, με μια φωτογραφία-σοκ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη εύφλεκτων υγρών στο δεύτερο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας!
Η εικόνα, που βρίσκεται στα χέρια των Αρχών και αποτελεί μέρος της δικογραφίας, δείχνει τη φονική πυρόσφαιρα τη στιγμή που το εστιατόριο-βαγόνι έχει παραδοθεί στις φλόγες! Εκεί όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχασαν τη ζωή τους 27 από τους 57 επιβάτες…
Το μεγάλο ερώτημα
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Real, η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία από ειδικούς μέσω τεχνητής νοημοσύνης και αποδεικνύει ότι η κόλαση φωτιάς δεν προήλθε από τα έλαια σιλικόνης του μετασχηματιστή – που παραμένει άθικτος – αλλά από άλλο, μη δηλωμένο εύφλεκτο φορτίο!
Και εδώ γεννάται το κρίσιμο ερώτημα: Τι ήταν αυτό που έκαιγε ανεξέλεγκτα για 12 ολόκληρες ώρες;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης και εξειδικευμένο ινστιτούτο της Γερμανίας συμμετέχουν στις έρευνες και τα πρώτα συμπεράσματα είναι καταιγιστικά!
Η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε 3,5 έως 4 τόνους πτητικών υδρογονανθράκων! Και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικίνδυνο φορτίο βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι!
Όμως δεν είναι μόνο αυτό…
Οι Γερμανοί ειδικοί εξετάζουν πλέον το αν και κατά πόσο τα καθίσματα του Intercity λειτούργησαν ως «επιταχυντές» της φωτιάς, επιδεινώνοντας την κατάσταση!
Το πιο σοκαριστικό στοιχείο: Η κόλαση στο δεύτερο βαγόνι είχε ήδη ξεσπάσει μέσα σε δύο λεπτά από τη σύγκρουση και συνέχισε να καίει για 12 ώρες χωρίς αντίσταση!
Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τις μαρτυρίες πραγματογνωμόνων που επιβεβαιώνουν ότι η πύρινη λαίλαπα ήταν ο βασικός λόγος θανάτου για δεκάδες επιβάτες…
Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι κάτι πολύ σκοτεινό κρύβεται πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη. Ποιοι γνώριζαν για το επικίνδυνο φορτίο; Γιατί δεν δηλώθηκε ποτέ;
Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και πλέον η υπόθεση παίρνει διαστάσεις μεγάλου πολιτικού σκανδάλου!
Δυστυχώς Συνοριοφυλακες-Αστυνομικοι είναι εδώ και 5 χρόνια περίπου με σύμβαση χρόνου. Αφού πρώτα βέβαια προσελήφθησαν με τον ίδιο τρόπο (μέσω ΑΣΕΠ) και αφού εκπαιδεύτηκαν στις ίδιες σχολές και για το ίδιο χρονικό διάστημα όπως άλλοι συνάδελφοί τους π.χ ειδικοί φρουροί, πανεπιστημιακη αστυνομία (που αφού βέβαια απέτυχε παταγωδώς ενσωματώθηκαν στους ειδικούς φρουρούς ) δεν απολαμβάνουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση ,αλλά είναι παγιδευμένοι σε συμβάσεις χρόνου. Ως πότε θα συμβαίνει αυτό? Δεν είναι δυνατόν νεα παιδιά - οικογενειάρχες να ζουν σε αυτή την εργασιακή ομηρεία.
Με κίνδυνο ζωής προσπαθούν αυτά τα παιδιά να κάνουν την δουλειά τους στα σύνορα αλλά γενικότερα και σε όλη την Ελλάδα με πενιχρά μέσα και μέσα από δύσκολες καταστάσεις. Ο Συνδικαλιστικός τους Φορέας κάνοντας Συνεχή Αγώνα και έχοντας ανάδειξη κατά επανάληψη τα προβλήματα που ανακύπτουν μεσα από αυτή την στρέβλωση ,προφανώς δεν έχει εισακουστεί ακόμη. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αστυνομικός επί σύμβαση.
Στις σοβαρές χώρες υπάρχει η Συνοριακή Αστυνομία η οποία βέβαια ελέγχει όχι μόνο τα σύνορα αλλά και γενικότερα τις πύλες εισόδου μιας χώρας (αεροδρόμια ,πύλες εισόδου με οχήματα κλπ) καθώς και την κράτηση των παράνομων αλλοδαπών μέχρι την απέλαση τους . Οι Συνοριοφύλακες μας λοιπόν μαζί με τους προϊσταμένους τους έχοντας αποκτήσει και την γνώση αλλά και την εμπειρία για θέματα μετανάστευσης ,όπου οι νόμοι "περί αλλοδαπών" "ασύλου" "απελάσεων" κλπ αλλάζουν συνεχώς δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να τους αφήσουμε στην τύχη τους , γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι το μεταναστευτικό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Η Ελλάδα δυστυχώς έχοντας το προνόμιο να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη παρανομων-παρατυπων αλλοδαπών πρέπει να έχει προσωπικό εκπαιδευμένο ,έμπειρο αλλά και μόνιμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται δεξιά και αριστερά προσλήψεις κάθε είδους και για τους συνοριακούς ούτε κουβέντα.
Ας το ακούσουν αυτό από εμάς τους πολίτες οι Κυβερνώντες, γιατί προφανώς είναι και Αυτοί επί Σύμβαση. Επιτέλους ας υπάρξει κυβερνητική σοβαρότητα σε αυτό το θέμα, διαφορετικά ανοίξτε από τώρα την πόρτα να διώξετε όλον αυτό τον κόσμο και το κρίμα στο λαιμό σας.
Από το 2011 έως το 2015 είχε καβαλήσει όσο κανένας άλλος το κύµα των «Αγανακτισµένων», που έδιναν ραντεβού στις πλατείες της οργής για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα µνηµόνια.
Τώρα, ο πρώην πρωθυπουργός µοιάζει έτοιµος να καβαλήσει εκ νέου το κίνηµα που καταγράφηκε στις πλατείες, για να λάµψει η αλήθεια στο δυστύχηµα των Τεµπών, και το οποίο σταδιακώς γιγαντώνεται.
Η διαφορά µε εκείνη την εποχή είναι πως πλέον ο κ. Τσίπρας παίζει πιο συστηµικά, απόρροια και της εµπειρίας που έχει αποκτήσει ως πρωθυπουργός, αλλά και των καινούργιων συνοµιλητών του.
Αυτό φάνηκε και από την παρέµβαση που έκανε την Πέµπτη στην ηµερίδα του ινστιτούτου του, µε αντικείµενο τα ζητήµατα των θεσµών και της ∆ικαιοσύνης.
Η οµιλία του είχε διττό χαρακτήρα. Αφενός µε σφοδρότατη κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συγκάλυψη. Αφετέρου, και εδώ είναι η είδηση, µε κριτική προς την αντιπολίτευση για την αδυναµία συνεννόησης και πειστικής απάντησης στην κυβέρνηση.
Η φράση «Ζητείται ελπίς» που χρησιµοποίησε µόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Η λέξη «ελπίδα» ήταν το κυρίαρχο σύνθηµα στην προεκλογική του εκστρατεία το 2015. Ακριβώς δέκα χρόνια µετά, ο κ. Τσίπρας εµφανίζεται σχεδόν έτοιµος να σαλπίσει το ίδιο σύνθηµα.
Από το περασµένο καλοκαίρι, ο πρώην πρωθυπουργός είχε θέσει ως χρονικό ορόσηµο στους συνοµιλητές του την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Θεωρούσε ότι τον Φεβρουάριο θα έχουν αποτυπωθεί οι πολιτικοί συσχετισµοί, οι οποίοι θα έχουν καταγράψει όχι µόνο τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και το εύρος της απήχησης του κ. Ανδρουλάκη µετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και τα νέα δεδοµένα στον ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψαν από την «καρατόµηση» Κασσελάκη και την επιλογή που έγινε στο πρόσωπο του κ. Φάµελλου.
Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να φανεί αν µπορεί να παίξει µε πειστικό τρόπο τον ρόλο της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Εστίαζε, δε, στο ΠΑΣΟΚ καθώς εδώ και καιρό θεωρεί πως ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και απαιτείται κάτι καινούργιο.
Στο στρατηγείο του στη Λεωφόρο Αµαλίας διαβάζουν µε αναλυτικό τρόπο τα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων και καταλήγουν στο συµπέρασµα πως έχει ανακοπεί η δυναµική του ΠΑΣΟΚ που είχε προκύψει τον περασµένο Οκτώβριο.
Εκτιµούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και πως όχι µόνο δεν θα περάσει το 20% στις δηµοσκοπήσεις, αλλά θα έχει συνεχώς πτωτική πορεία.
Το επόμενο βήμα
Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει καµία διάθεση να παραµείνει µε σταυρωµένα χέρια.
Γνώστες των σκέψεών του αναφέρουν πως έχουν ενισχυθεί οι πιέσεις από πρόσωπα της ευρύτερης Αριστεράς και όχι µόνο για να κάνει το επόµενο βήµα. Ούτως ή άλλως, οι εκδηλώσεις που έχει πραγµατοποιήσει µέσα από το ινστιτούτο που φέρει το όνοµά του πολύ εύκολα µπορεί να αποτελέσουν τη «µαγιά» για τη συγκρότηση φορέα.
Μέσα από τις τρεις ηµερίδες έχει διαµορφώσει τις προγραµµατικές επεξεργασίες προκειµένου να είναι έτοιµος οποιαδήποτε στιγµή χρειαστεί. Είναι µια ευρεία γκάµα θέσεων, που περιλαµβάνουν τα ζητήµατα της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, της οικονοµίας, της ανάπτυξης, των θεσµών, του κράτους δικαίου και της ∆ικαιοσύνης.
Οι θέσεις αυτές, που έχουν εκφωνηθεί από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του, σε καµία περίπτωση δεν παραπέµπουν στο αλήστου µνήµης Πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης, που είχε εξαγγείλει το 2014 από το βήµα της ∆ΕΘ και µε το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2015. Είναι θέσεις που παραπέµπουν σε ένα µετριοπαθές κεντροαριστερό-σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα και µόνο αντισυστηµικές δεν µπορούν να θεωρηθούν.
Ένωση
∆εδοµένου ότι ο κ. Τσίπρας έχει διατελέσει πρωθυπουργός, είναι προφανές πως δεν θέλει να κάνει επιπόλαια βήµατα, ούτε βιαστικές κινήσεις που θα έχουν χαρακτήρα «µιας ζαριάς».
Συνοµιλητές του µεταφέρουν τη θέση του πως έχει ως αντιπαράδειγµα το ΚΙ∆ΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο δεν κατάφερε καν να µπει στη Βουλή. Η επιθυµία του δηλαδή δεν είναι απλώς να κάνει ένα συµπληρωµατικό κόµµα, που θα παλεύει να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο.
Στο πίσω µέρος του µυαλού του είναι η ένωση όλου του προοδευτικού χώρου, από το ΠΑΣΟΚ έως τη Νέα Αριστερά και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγµάτων κάτι τέτοιο προσκρούει στο αυτονόητο «όχι» του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του κ. Ανδρουλάκη.
Ακόµα και έτσι, όµως, ο κ. Τσίπρας φαίνεται έτοιµος να προχωρήσει την άνοιξη στο επόµενο βήµα, το οποίο σε πρώτη φάση περνάει από την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Νέα Αριστερά, χωρίς, βεβαίως να είναι σαφής ο τρόπος που αυτό θα συµβεί, αλλά και οι εσωτερικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν, ιδίως στο κόµµα του κ. Χαρίτση.
Παραλλήλως, θα επιδιώξει να απευθυνθεί και σε ένα τµήµα του ΠΑΣΟΚ που βλέπει θετικά τη δηµιουργία ενός «λαϊκού µετώπου» απέναντι στη Ν.∆. του κ. Μητσοτάκη. Το σχέδιό του αρχίζει, λοιπόν, σταδιακά να µπαίνει στις ράγες της υλοποίησης. Μένει να δούµε πώς θα καταλήξει η προσπάθεια επανάληψης του 2012, η οποία γίνεται µε εντελώς άλλους όρους και µε τον ίδιο να έχει κάνει το περίφηµο rebranding.
parapolitika.gr