Σάββατο, 5η Ιουλίου 2025  8:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 05 Ιουλίου 2025

Θετική είναι η απάντηση της Χαμάς, στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αρχικά, η οποία καταρτίστηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή Παλαιστίνιος αξιωματούχος, με τον Ν.Τραμπ να πιστώνεται ακόμα μια «νίκη ειρήνης» στην Μέση Ανατολή μετά το Ιράν.

Όπως επισήμανε ο αξιωματούχος, η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της προσθέτοντας ότι είναι «θετική και θα πρέπει να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».

Νωρίτερα πηγές κοντά στην οργάνωση ανέφεραν ότι οι αρχηγοί της Χαμάς βρίσκονται κοντά στην αποδοχή μιας προτεινόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά θέλουν ισχυρότερες εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε παύση των εχθροπραξιών θα οδηγήσει σε οριστικό τέλος του 20μηνου πολέμου, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να προσφέρει, πιέζοντας τον Μ.Νετανιάχου.

Μάλιστα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχει διαβουλεύσεις με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις αναφορικά με την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε πριν από την επίσκεψη τη Δευτέρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και πλέον εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει την εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το σχέδιο συμφωνίας εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα και από τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, αυτή η πρόταση «περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών» κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους μισούς από τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ζήτησε να της παρασχεθούν εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να οριστικοποιήσει τους όρους της εκεχειρίας και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχτεί, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι «διεξάγει επιχειρήσεις για τη διάλυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα εξοντώσει τη Χαμάς. «Δεν θα υπάρχει Χαμάς. Δεν θα υπάρξει Χαμαστάν. Δεν θα γυρίσουμε πίσω σ’ αυτό. Τελείωσε», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος μετά τη δήλωση Τραμπ για τη συμφωνία του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας και μάλλον τα λόγια του Ισραηλινού ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Τι προβλέπει η εκεχειρία

Δέκα όμηροι θα επιστραφούν μαζί με τις σορούς άλλων 18 ομήρων, σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

– Ημέρα 1: 8 όμηροι

– Ημέρα 7: 5 σοροί

– Ημέρα 30: 5 σοροί

– Ημέρα 50: 2 όμηροι

– Ημέρα 60: 8 σοροί

Οι ανταλλαγές θα πραγματοποιηθούν χωρίς τελετές ή παρελάσεις. Την 10η ημέρα, η Χαμάς θα παράσχει πληροφορίες και στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ποιοι από τους εναπομείναντες κρατούμενους είναι ζωντανοί ή νεκροί, καθώς και ιατρικές εκθέσεις.

Το Ισραήλ θα παράσχει πλήρεις πληροφορίες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Γάζα που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει τους κρατούμενους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ λέει ότι από τους 50 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και τους συμμάχους της, περίπου 20 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η βοήθεια θα εισέλθει αμέσως στη Γάζα σε επαρκείς ποσότητες με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Την πρώτη ημέρα, μετά την απελευθέρωση των οκτώ ομήρων, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τμήματα της βόρειας Γάζας σύμφωνα με όσα συμφωνηθούν.

Την έβδομη ημέρα, μετά την παραλαβή των πέντε σορών, οι Ισραηλινοί θα αποσυρθούν από τμήματα της νότιας Γάζας σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία

Μια τεχνική ομάδα θα εργαστεί για τη χάραξη των ορίων για τις αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια ταχείας διαπραγμάτευσης που θα λάβει χώρα μετά τη συμφωνία επί του πλαισίου της πρότασης.

Την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός με βασικά σημεία που περιλαμβάνουν:

Υπολειπόμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων
Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ασφαλείας για τη Γάζα
Διακήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός
Εάν επιτευχθεί συμφωνία, όλοι οι εναπομείναντες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συνελήφθησαν κατά των διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα θα απελευθερωθούν.

Εγγυήσεις

Η πρόταση εγγυάται τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη συμφωνία. Εάν οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της 60ήμερης κατάπαυσης του πυρός είναι επιτυχείς, θα οδηγήσουν σε μόνιμο τερματισμό της σύγκρουσης.

Από την πλευρά τους, οι διαμεσολαβητές θα εγγυηθούν τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της παύσης του πυρός. Εάν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, μπορούν να παρατείνουν τη χρονική περίοδο των συζητήσεων.

pronews.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υπογράψει επιστολές προς 12 εμπορικούς εταίρους της χώρας, στις οποίες αναφέρονται οι δασμοί που πρόκειται να επιβληθούν στα εξαγόμενα προς τις ΗΠΑ προϊόντα τους.

Οι επιστολές αναμένεται να αποσταλούν τη Δευτέρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες απευθύνονται αυτές οι επιστολές, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσει τη Δευτέρα.

«Έχω υπογράψει κάποιες επιστολές και θα σταλούν τη Δευτέρα, μάλλον δώδεκα», δήλωσε.

«Είναι πιο εύκολο να στείλεις μια επιστολή που λέει: ‘Ακούστε γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα έλλειμμα ή σε κάποιες περιπτώσεις πλεόνασμα, αλλά όχι σε πολλές. Να τι πρέπει να πληρώσετε για να συναλλάσσεστε με τις ΗΠΑ», διευκρίνισε.

«Διαφορετικά ποσά, διαφορετικοί δασμοί», πρόσθεσε.

«Το κάναμε με τη Βρετανία και ήταν πολύ καλό για τις δύο πλευρές. Με την Κίνα το κάναμε και πιστεύω ότι είναι πολύ καλό για τις δύο πλευρές», εξήγησε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ορίσει την 9η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της Ουάσινγκτον και των εταίρων της αναφορικά με τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Σε διαφορετική περίπτωση έχει προειδοποιήσει ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι δασμοί που επιβάλλονται στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα.

Το ύψος των δασμών αυτών διαφέρει ανά περίπτωση και μπορεί να κυμαίνεται από 10% ως 20% ή ακόμη να φτάνει στο 60% με 70% και, όπως έχει εξηγήσει ο Τραμπ, οι χώρες θα αρχίσουν να πληρώνουν από την 1η Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει συμφωνίες μόνο με τη Βρετανία και το Βιετνάμ, ενώ ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει να μειώσουν προσωρινά τους δασμούς που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη.

pronews.gr

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των υπαλλήλων του τελωνείου Μαυρομματίου που συνελήφθησαν από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. με την κατηγορία ότι λάμβαναν παρανόμως χρήματα για να μην πραγματοποιούν ελέγχους σε διερχόμενους οδηγούς οχημάτων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα και πιο συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του τελωνείου και 13 υπάλληλοι. Από την έρευνα προέκυψε πως οι εμπλεκόμενοι είχαν προβεί σε περισσότερες από 300 δωροληψίες αποκομίζοντας συνολικά χιλιάδες ευρώ, ενώ, ως προς τον τρόπο δράσης τους, έπαιρναν τα χρήματα από τους πολίτες και τα τοποθετούσαν κάτω από δύο χάρτινα κυτία που είχαν στο γραφείο μέχρι η βάρδια να τελειώσει και να προβούν στο... μοίρασμα.

«Σε λίγο θα είσαι και εσύ μέσα σε... για τα χαρτζιλίκια»

Σε μία από τις συνομιλίες που εξασφάλισε το protothema.gr η οποία μάλιστα έχει λάβει χώρα εντός του εν λόγω τελωνείου, ακούγονται δύο εμπλεκόμενοι υπάλληλοι να μιλούν για «ένταξη» νέου μέλους στην οργάνωση.

Υ1: ...και αργότερα θα είσαι και εσύ μέσα στο... φαντάζομαι σου είπε ο κύριος Κ. (αναφέρεται στον προϊστάμενο του τελωνείου).

Υ2: Ναι ναι μου έχει πει...

Υ1: Σιγά σιγά ότι χαρτζιλίκια...

Υ2: Ναι ναι μου τα εξήγησε...

Υ1: για αυτόν τον λόγο είναι και η βάρδια πάντα διπλή τριπλή, για να είναι μια ομαδική απόφαση, για να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι...

«Έχεις δυο μήνες εδώ, βάλε ένα καφέ»
Σε άλλη συνομιλία, και πάλι εντός του τελωνείου, ακούγεται να μιλά ένας πολίτης με έναν εμπλεκόμενο υπάλληλο ο οποίος του ζητά χρήματα.

Υπάλληλος: Χέσε με ρε μαλάκα τώρα. Έλα γαμ. Με, έχεις κάτσει πολύ καιρό. Κάθεσαι πολύ καιρό... Είσαι μαλ... τώρα; Έχεις, έχεις κάτσει δυο, δύο με τρεις μήνες. Βάλε για ένα καφέ για θα σε γαμ... τώρα. Βάλε για ένα καφέ.

Πολίτης: Ναι εντάξει.

«Άσε ένα καφέ και φύγε»

Παράλληλα, αποκαλυπτική είναι και μια συνομιλία μεταξύ ενός διερχόμενου πολίτη και εμπλεκόμενων υπαλλήλων του τελωνείου. Οι υπάλληλοι ελέγχουν τον οδηγό, καταλαβαίνουν ότι κάτι προσπαθεί να κρύψει και του ζητούν... έναν καφέ για να τον αφήσουν να περάσει.

Υπάλληλος: άσε ένα καφέ και φύγε, άσε ένα καφέ και φύγε.

Πολίτης: να φύγω;

Υπάλληλος: άσε ένα καφέ και φύγε. Καλά ρε... δέκα λίτρα της είπες κι έχεις 30 εκεί μέσα. Έλα μέσα, μέσα έλα. Μη σε βλέπει (ακατάληπτο) άσε μας ένα καφέ και φύγε.

Επιπλέον ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας διάλογος που γίνεται μεταξύ υπαλλήλων του τελωνείου που μοιράζονται τη... «μπάζα» της ημέρας η οποία ανέρχεται σε 250 ευρώ.

Υπ1: Να μην παραπονιέσαι καθόλου σήμερα ήταν μια πάρα, πάρα πολύ καλή ημέρα.

Υπ2: Μπράβο ρε Σ.

Υπ1: Είναι απ’ τις, καλά ήμασταν και λίγοι όμως ε;

Υπ2: Εννοείται.

Υπ1: Δώδεκα μισό.

Υπ2: Πάλι καλά.

«Τσακίσου πήγε φέρε 150 ευρώ και τσακίσου φύγε»
Τέλος χαρακτηριστική είναι και μια συνομιλία μεταξύ ενός εμπλεκόμενου υπαλλήλου και ενός πολίτη από την Αλβανία, κατά την οποία ο πρώτος απειλεί τον δεύτερο με πρόστιμο 3.000 ευρώ και του ζητά 150 ευρώ για να κάνει τα στραβά μάτια.

Υπάλληλος: Έχεις εφτά μήνες στην Ελλάδα.

Πολίτης: Πώς;

Υπάλληλος: Εφτά μήνες στην Ελλάδα.

Πολίτης: Δεν έχω μπει εγώ με το αμάξι.

Υπάλληλος: Ποιος έχει μπει;

Πολίτης: Το έχει φέρει ο ένας ο ξάδερφος.

Υπάλληλος: Δεν έχει... έχει παράβαση. Σου κατασχέτω το αυτοκίνητο, σου πάω για πρόστιμο τρία χιλιάρικα. Αφήνεις τα πράγματα μου φέρνεις το αμάξι εδώ. Έχεις παράβαση. (...) Κάτσε κάτσε στην καρέκλα γιατί θα έχουμε θέμα εδώ, δεν περνάς. Εφτά μήνες είναι;

Πολίτης: Όχι όχι.

Υπάλληλος: Πες αλήθεια τώρα, θα σε γαμ... λέγε. Μη φωνάζω τώρα και ακούν οι μπάτσοι. Έχεις εφτά μήνες;

Πολίτης: Όχι εφτά.

Υπάλληλος: Έξι;

Πολίτης: Κάπου εκεί.

Υπάλληλος: Ξέρεις πόσα λεφτά είναι; Πάνω από τρία χιλιάρικα.

Πολίτης: Πρόστιμο;

Υπάλληλος: Ναι. Πήγαινε στ’ αμάξι. Πήγαινε φέρε εκατόν πενήντα ευρώ, μη φωνάζω τώρα, για να μη σου πω διακόσια. Δεν θα το γράψω τ’ αμάξι.

Πολίτης: Πάω.

Υπάλληλος: Έλα εδώ, έλα εδώ, έλα εδώ. Να μη σου πω διακόσια πήγαινε φέρε εκατόν πενήντα ευρώ, θα το πετάξω το χαρτί. (...) Τσακίσου πήγε φέρε εκατόν πενήντα ευρώ και τσακίσου φύγε.

Η έρευνα των «Αδιάφθορων»
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025, αστυνομική επιχείρηση του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 14 κατηγορούμενοι.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος, κλοπή, εκβίαση, παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, καθώς και των νομοθεσιών περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση κατείχε ο προϊστάμενος του Τελωνείου, ο οποίος παρά τη σαφή και θεσμική του υποχρέωση για εποπτεία, πρόληψη και καταστολή εκνόμων ενεργειών από τους υφισταμένους του, αφενός παρέλειπε εκ προθέσεως να ασκήσει τα καθήκοντά του, αφετέρου συνέπραττε ενεργά στην τέλεση των παράνομων πράξεων, λαμβάνοντας και ο ίδιος ποσά από τα αθέμιτα ωφελήματα.

Οι κατηγορούμενοι μάλιστα είχαν καταρτίσει και «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν ως ωφελήματα, ο οποίος ήταν γνωστός στους διερχόμενους και τον αποδέχονταν προκειμένου να πετύχουν την ανέλεγκτη διέλευσή τους από τον συνοριακό σταθμό.

Ενδεικτικά, λάμβαναν για κάθε λεωφορείο, τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο τουλάχιστον 10 ευρώ, ενώ για κάθε Ι.Χ.Ε. όχημα, αναλόγως τα μεταφερόμενα προϊόντα, το ποσό κυμαινόταν από 5 έως 200 ευρώ. Τα ποσά αυτά τοποθετούνταν σε κυτίο με ειδική κρύπτη (κρυφό πάτο), ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να διαχωρίσουν τη νόμιμη είσπραξη από το αθέμιτο ωφέλημα και να προχωρήσουν στον ισόποσο διαμοιρασμό μεταξύ τους.

Ωστόσο, διαπιστώθηκαν και μεμονωμένες πράξεις λήψης αθέμιτων χρηματικών ωφελημάτων από υπαλλήλους, που εκτελούσαν υπηρεσία μόνοι τους, χωρίς την παρουσία έτερου υπαλλήλου ή του προϊσταμένου.

Μάλιστα, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους σε περίπτωση αιφνιδιαστικού ελέγχου, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τοποθετούσαν τα χρήματα στα ενδύματα ή τις προσωπικές τους τσάντες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κανένας έλεγχος δεν διενεργήθηκε σε πρόσωπα, τα οποία παρείχαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα και οι μοναδικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν οχήματα και οδηγούς, οι οποίοι δεν κατέβαλαν χρηματικά ποσά. Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκαν συνθήκες συμφόρησης, ώστε να ανακύπτει ζήτημα δυσχέρειας στην ομαλή λειτουργία του Τελωνείου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά το διάστημα από 15-05-2025 έως 01-06-2025, οι ευρισκόμενοι σε υπηρεσία κατηγορούμενοι, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προέβησαν στην από κοινού διάπραξη 303 δωροληψιών, με όφελος 5.274 ευρώ και στην κατά μόνας διάπραξη 148 δωροληψιών, με όφελος 1.945 ευρώ.

Μάλιστα, σε τρεις από αυτές τις περιπτώσεις απαίτησαν εκβιαστικά αθέμιτα ωφελήματα, με απειλές βεβαίωσης παραβάσεων-επιβολής τελωνειακών κυρώσεων, σε βάρος διερχόμενων από το Τελωνείο, ενώ τέσσερις από τους κατηγορούμενους προχώρησαν 12 φορές σε αφαίρεση χρηματικών ποσών από το «κοινό» ταμείο της εγκληματικής οργάνωσης, εν αγνοία των υπολοίπων και προ της διαδικασίας διαμοιρασμού τους.

protothema.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι «ξένος» στο Άγιο Όρος, αν και το επισκέπτεται για πρώτη φορά στην πρωθυπουργική του θητεία, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του Κωνσταντίνο.

Ξεκινώντας από τις Καρυές και την Ιερά Επιστασία, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τη «δύσκολη» Μονή Βατοπεδίου, τη Μονή Ιβήρων και κατέληξε στην πιο «φιλική» Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και διανυκτέρευσε, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη και επίσκεψη του στη Μονή Ξενοφώντος, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Αθωνική Πολιτεία με τα πολλά μυστήρια που τη συνοδεύουν και με δεδομένο τον μυσταγωγικό χαρακτήρα της εκεί παραμονής του συνδέεται αναπόδραστα με τις αποφάσεις που καλείται να πάρει για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί η κυβέρνηση να μην χάνει ποσοτικά ιδιαίτερα από την υπόθεση που έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση από τον κυνισμό των διαλόγων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όμως φθείρεται ως προς την αποτελεσματικότητά της στην αναμέτρηση με τις παθογένειες του βαθέος κράτους. Και ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει για τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η πλειοψηφία θα συναινέσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους δύο πρώην υπουργούς, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Βεβαίως, η πολιτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι πολύ πιο σύνθετη, πλην όμως το αίτημα για Προανακριτική τουλάχιστον από μέρους του ΠΑΣΟΚ θα έρθει τις επόμενες μέρες και θα περιλαμβάνει τα δύο κεντρικά στελέχη της ΝΔ και όχι τον πρωθυπουργό, παρά τις σφοδρές επί προσωπικού επιθέσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Συνεπώς, η ΝΔ που επί της αρχής δεν προτίθεται να καταθέσει δική της πρόταση, όπως στις περιπτώσεις Τριαντόπουλου και Καραμανλή, καλείται να αποφασίσει.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν αυτή την ώρα αντικρουόμενες εισηγήσεις. Η μια διόλου δεν αποκλείει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όμως στη βάση της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Σημειωτέον, δύο βουλευτές δημοσίως (Στέλιος Πέτσας και Μάξιμο Χαρακόπουλος) έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της οδού. Υπάρχει βεβαίως και το αντίθετο επιχείρημα, η ΝΔ να μην συναινέσει με τη σύσταση Προανακριτικής ελλείψει ουσιαστικών στοιχείων για την ποινική δίωξη πρώην υπουργών. Με αυτή τη γραμμή συντάσσεται και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε όλους τους τόνους διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για ποινική του δίωξη στη δικογραφία. Στην ίδια γραμμή και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος παράλληλα δεν δέχεται τη συζήτηση περί «διαχωρισμού» της περίπτωσης του από αυτή του Μάκη Βορίδη. Κατά τα φαινόμενα πάντως το Μαξίμου ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τους δύο πρώην υπουργούς ως «πακέτο».

Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» της κυβερνητικής στρατηγικής κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφοντας από το Περιβόλι της Παναγιάς είναι δεδομένο ότι θα έχει πάρει χρόνο να σκεφτεί τις επιλογές του.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη στη Μονή Βατοπεδίου

Βίντεο από την Ιερά Μονή Ιβήρων

Φωτογραφίες από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

protothema.gr