Συνεχίζουμε το ταξίδι, αναζητώντας το Καινούργιο
Μετά την ψήφιση κατά πλειοψηφία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που τροποποιεί διατάξεις του Κλεισθένη, όπου καταργεί τον επικεφαλή συνδυασμού και η εκλογή Προέδρου Κοινότητας θα γίνει με έμμεσο τρόπο, δηλαδή από τους εκλεγμένους κοινοτικούς συμβούλους, μεταξύ των δύο πρώτων σε σταυρούς προτίμησης συμβούλων, του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού, παρά την πολιτική μου αντίθεση για τον «υποβιβασμό» του θεσμού του Προέδρου Κοινότητας, με τα νέα δεδομένα προστίθενται να εμπόδια για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος Κοινότητας. Ενισχύονται επίσης τάσεις αλληλοσυγκρουόμενων προσωπικών φιλοδοξιών και υπόγειων συναλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα αυτοδιοικητικό «Βατερλό», με τη πλήρη διάλυση των κοινοτήτων! .
Χωρίς επικεφαλή δυσκολεύεται η συγκρότηση αδέσμευτων συνδυασμών κοινότητας, ενώ απαξιώνονται οι δημότες-ψηφοφόροι για άμεση εκλογή Προέδρου, ενισχύοντας τα αμιγώς κομματικά ψηφοδέλτια, αποτρέποντας συνεργασίες και αναβάθμιση του δημοκρατικού διαλόγου σε αντίθεση με τα όσα διακηρύττει ο αρμόδιος υπουργός εσωτερικών.
Η πραγματικότητα όμως στο Καινούργιο επιβάλλει την συνέχιση της προσπάθειας για τη μεγαλύτερη δυνατή Συμμαχία των πολιτών σε επίπεδο Κοινότητας. Η διεκδίκηση λύσεων στα μικρά και μεγάλα προβλήματα χρειάζεται ενωτικό μέτωπο με αξιοποίηση όλων των ενεργών πολιτών, ξεπερνώντας αγκυλώσεις χρόνων. Η πραγματική αναγέννηση του χωριού μας, απαιτεί ισχυρή τοπική φωνή και μια νέα αγωνιστική πλειοψηφία στο Κοινοτικό Συμβούλιο Καινουργίου.
ΔΗΛΩΝΩ
Ότι, ΣΥΝΕΧΙΖΩ με μεγαλύτερη ορμή, απ’ ότι πριν, την προσπάθεια για συγκρότηση ενός ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου συνδυασμού για το Συμβούλιο Κοινότητας Καινούργιου του διευρυμένου δήμου Αγρινίου, ως υποψήφιος Πρόεδρος, κόντρα σε όλα τα εμπόδια.
ΠΡΟΣΚΑΛΩ
α) Όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες του χωριού μας, την κάθε μια Καινουργιώτισσα και τον κάθε έναν Καινουργιώτη να πλαισιώσουν την κίνησή μας και το ψηφοδέλτιο
β) Σε συνάντηση-συζήτηση εκείνους τους πολίτες του Καινούργιου, που πράγματι εκδηλώνουν ενδιαφέρονται και μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού ρεύματος, στα πλαίσια προγραμματικής συμφωνίας με στόχο την κοινή κάθοδο στις επικείμενες εκλογές στις 26-5-2019.
Τέλος θεωρώ ότι θα είναι τραγικό να χαθεί και αυτή η ευκαιρία συγκρότησης ενός συνδυασμού νίκης κυρίως με νέους ανθρώπους που αξίζουν, έχουν φιλότιμο, κύρος και γνώσεις, όπου επιθυμούν όλοι οι Καινουργιώτες να αναδείξουν στο κοινοτικό συμβούλιο. Μια ισχυρή πλειοψηφία για να υπάρξει επιτέλους ένα ουσιαστικό έργο στο τόπο, αφού ξεπεραστούν τα εμπόδια των τροπολογιών του «Κλεισθένη» (Δείτε προηγούμενη δήλωσή μου), και όλοι αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε σελίδα στο Καινούργιο….
Υ.Γ. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο χώρος της συνάντησης
Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποίησε σήμερα η υποψήφια ευρωβουλευτής, βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
Το πρωί, η κ. Ασημακοπούλου, συμμετείχε σε συνάντηση – συζήτηση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ναυπακτίας και εν συνεχεία βρέθηκε στο Μεσολόγγι πραγματοποιώντας επαφές και συναντήσεις στην πλατεία Μπότσαρη. Ακολούθησε ξενάγηση στην Πινακοθήκη της Ι.Π. Μεσολογγίου.
Τελευταίος της σταθμός ήταν πριν από λίγο το Αγρίνιο, όπου συμμετείχε σε συνάντηση – συζήτηση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγρινίου, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.
sinidisi.gr
Υπό έντονες αποδοκιμασίες και σκληρή γλώσσα κατά του απεσταλμένου της ελληνικής κυβέρνησης, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπροέδρου της ελληνικής Βουλής Γιώργου Βαρεμένου που βρίσκεται στην Μελβούρνη για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, σημαδεύτηκε η μαζικότερη εκδήλωση της ομογένειας της Αυστραλίας.
Η παρέλαση άρχισε με τα τμήματα των συλλόγων και οργανισμών των Ελλήνων Ποντίων καθώς ήταν αφιερωμένη στην μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας και πλήθος κόσμου. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις στην φετινή παρέλαση ο αριθμός των συμπαροίκων που παραβρέθηκε ήταν μεγαλύτερος από ότι πέρσι.
Ενώ τα νιάτα της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης παρέλασαν με περηφάνια και απόλυτη τάξη στο μνημείο Shrine of Remembrance, κάνοντάς μας όλους περήφανους όταν η παρέλαση ολοκληρώθηκε και άρχισε την ομιλία του ο Βαρεμένος, ομάδες συμπαροίκων άρχισαν να φωνάζουν «Ελλάς, Ελλάς Μακεδονία», να αποκαλούν τον βουλευτή «αλήτη» και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «προδότες». Στην συνέχεια άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν γιουχάροντάς τον.
Τα «παρατράγουδα» εξελίχθηκαν παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της πολιτείας μας, καθώς στην παρέλαση εκτός από ομογενείς πολιτικούς παραβρέθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Daniel Andrews όσο και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Michael O’Brian.
Μάλιστα θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάποιος, από τους «θερμόαιμους» συμπαροίκους εκτός από την σκληρή γλώσσα πέταξε και δύο μπουκάλια προς την κατεύθυνση του Βαρεμένου χωρίς εντούτοις αυτά να απειλήσουν τον Β’ αντιπρόεδρο της ελληνικής Βουλής.
Στη δοξολογία που έγινε στον καθεδρικό ναό του Aγ. Ευσταθίου, ο Επίσκοπος Μηλιτουπόλεως Ιάκωβος, αναφερόμενος εμμέσως στις αντιδράσεις των ομογενών για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», ζήτησε από τους πολιτικούς να αφουγκράζονται τον λαό και τις ανησυχίες του.
veteranos.gr
Ανοίγοντας το κύκλο επαφών της με τοπικούς φορείς, συλλόγους και πολίτες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Αγρινίου η υποψήφια Δήμαρχος Αγρινίου και Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά επισκέφτηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου το Αγγελόκαστρο. Πλαισιωμένη από υποψηφίους του Συνδυασμού «Αγρίνιο Μπορείς», συνομίλησε στο δημοτικό κατάστημα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγγελοκάστρου Δημήτρη Αρωνιάδα, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κλεισορρευμάτων Χρήστο Αντωνόπουλο, με τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, τον πρόεδρο του Αγροτικού συλλόγου Αγγελοκάστρου Σωτήρη Ζαρναβέλη και με δημότες για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Χριστίνα Σταρακά, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θέλησα να έχω αυτή τη συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε και να τροφοδοτήσετε τη σκέψη μας και τις ιδέες μας για το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας, το οποίο – όπως είχα υποσχεθεί - συνδιαμορφώνουμε μέσα από μία διαδικασία διαλόγου με τους πολίτες, τους μαζικούς φορείς του Δήμου και τα Τοπικά Συμβούλια. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου, θα παρουσιάσουμε στους συνδημότες μας το πλήρες πρόγραμμά μας, το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και θα δίνει παράλληλα την ώθηση που έχει ανάγκη η περιοχή μας για να βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα χωριά μας αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς έργα αλλά και χωρίς καν την φυσική παρουσία των ανθρώπων του Δήμου».
Περιγράφοντας την φιλοσοφία του Συνδυασμού «Αγρίνιο Μπορείς» για τον ρόλο των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη 1», επισήμανε: «Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες της εποχής, οι οποίες δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτελεί απόλυτη πεποίθησή μου, το γεγονός ότι χωρίς συνεργασίες, χωρίς ουσιαστικό ρόλο και λόγο των Τοπικών Συμβουλίων δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά. Δεν αρκούμαι και δεν περιορίζομαι στη νέα νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ότι η κάθε Τοπική Κοινότητα θα έχει το δικό της προϋπολογισμό. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα είναι ικανός να καλύψει, παρά μόνο τις βασικές ανάγκες κάθε Τοπικής Κοινότητας».
Παρουσιάζοντας μέρος των βασικών αρχών της για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η περιφέρεια του Δήμου Αγρινίου, η Χριστίνα Σταρακά εξήγησε ότι προτεραιότητά της είναι η ισότιμη συμμετοχή και η ισόρροπη ανάπτυξη, ώστε ο κάτοικος ακόμη και του πιο απομακρυσμένου χωριού να μην αισθάνεται αποκομμένος από τον δήμο. «Τα χωριά μας πρέπει να μείνουν ζωντανά και οι κάτοικοί τους επιβάλλεται να έχουν ίση αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και των υποδομών. Μαζί πρέπει να δούμε το κρίσιμο θέμα των αρδευτικών δικτύων που είναι τόσο ζωτικής σημασίας. Η αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων αποτελεί βασικό στοιχείο ενίσχυσης της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ενίσχυσης των θεσμών και των διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας και ενδυνάμωσης της συμμετοχής του πολίτη στα ζητήματα που τον αφορούν», τόνισε η υποψήφια Δήμαρχος Αγρινίου.
Αφού ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και τον γόνιμο διάλογο με τους πολίτες, κατέληξε: «Πιστεύουμε στην αρχή της εγγύτητας. Ότι, δηλαδή, τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να λύνονται στο κοντινότερο προς τον πολίτη επίπεδο. Γι’ αυτό θα αφήσουμε πίσω την απαξίωση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων και θα επιδιώξουμε να έχουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και στον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πορείας που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η συνάντησή μας εδώ σήμερα αποτελεί μόνο την αρχή, με τη νέα δημοτική αρχή, οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν τακτικές και θα λάβουν ουσιαστικό περιεχόμενο», κατέληξε η υποψήφια Δήμαρχος Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά.
Μια υποχρέωση που θα την αναλάβουμε εμείς
Σε δήλωσή του για τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Σπηλιόπουλος, επαναφέρει το ζήτημα του εορτασμού, σε δύο χρόνια, της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Η πλήρης δήλωση του Κώστα Σπηλιόπουλου έχει ως εξής:
«Γιορτάζουμε και φέτος την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας που αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας.
Τιμάμε και φέτος την μεγάλη ιστορική καμπή που επανέφερε το ελλληνικό έθνος ανάμεσα στα ανεξάρτητα ευρωπαϊκά κράτη, το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας.
Με την ευκαιρία ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω τι έλεγα, πριν τρεις μήνες, στη δήλωσή μου με την οποία ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σε δύο χρόνια θα βρισκόμαστε στο 2021, δηλαδή θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821.
Είναι, πρέπει να είναι μια λαμπρή επέτειος για να στοχαστούμε και να αναστοχαστούμε ολόκληρη την πορεία του νεότερου εθνικού μας βίου.
Είναι ταυτόχρονα μια επέτειος που μας δίνει την ευκαιρία να φέρουμε τη Δυτική Ελλάδα στο προσκήνιο όλης της χώρας.
Από το Μεσολόγγι μέχρι τα Καλάβρυτα και από τη συνέλευση της Βοστίτσας έως τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους Σισίνηδες της Γαστούνης, ο ρόλος της Περιφέρειάς μας στην επανάσταση υπήρξε καθοριστικός.
Πρέπει από τώρα να ετοιμαστούμε με ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων που πραγματικά θα μας αναδείξουν σε πρωταγωνιστές όχι μόνο της ιστορίας αλλά και τους παρόντος.
Αυτά ειπώθηκαν προ τριμήνου αλλά στο μεταξύ η απερχόμενη περιφερειακή αρχή και το απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο δεν μπόρεσαν να ασχοληθούν με το θέμα. Προφανώς το παραπέμπουν στην επόμενη περιφερειακή αρχή.
Είναι μια υποχρέωση που θα την αναλάβουμε εμείς με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση του ιστορικού μας χρέους».