Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  10:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 09:40

Συνάντηση της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ με τους Ευρωβουλευτές των Πράσινων

Με τους Ευρωβουλευτές Tineke Strik, Ernest Urtasun και Daniel Freund των Greens/EFA συναντήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δομήνικος Χρυσίδης, συνεπικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ.


Μεταναστευτικό: ένας μηχανισμός αναγκαστικής αλληλεγγύης
Mε την κ. Strik συζητήθηκαν οι τάσεις ορισμένων κυβερνήσεων στην ΕΕ που θέλουν να δουν την ήπειρο ένα φρούριο με τείχη. Η αντιμεταναστευτική ρητορική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Η ίδια υποστηρίζει μέσα από τη δουλειά της στο Ευρωκοινοβούλιο μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα είναι υπέρ της Ελλάδας, με υποχρεωτική αλληλεγγύη στα κράτη μέλη, κοινό σύστημα ασύλου και ασφαλείς, νόμιμες διαδρομές μετανάστευσης. Μια πολιτική που δεν θα ποινικοποιεί τους πρόσφυγες, τις ΜΚΟ και τους ακτιβιστές διάσωσης.


Οικονομία: μια πιο πράσινη και κοινωνική επιχειρηματικότητα
Με τον κ. Urtasun συζητήθηκε η ανάγκη προώθησης μιας πιο πράσινης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η στόχευση των ευρωπαϊκών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό προϋποθέτει μία οικονομία που θα υποστηρίζει την πράσινη καινοτομία και την κλιματική δικαιοσύνη. Αυτά, σαφώς, θα πρέπει να δουλέψουν μαζί με μία φορολογία που θα είναι δίκαιη για όλους τους πολίτες και θα εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για τη μετάβαση, χρήματα τα οποία σήμερα πηγαίνουν σε λίγους. Παράλληλα χρειαζόμαστε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση. 


Διαφθορά: μια δυνατή δημοκρατία, ένα ακέραιο κράτος
Ο κ. Freund εξέφρασε την ανησυχία του ότι η συζήτηση για νέα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην EE δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται με τα νέα στοιχεία του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Transparency International, που δημοσιεύτηκαν τέλη Ιανουαρίου. Επισημάνθηκε, επίσης, πως η διαφθορά έχει αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και τους θεσμούς της ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα το Qatargate, που αφορά άμεσα την Ελλάδα. Η συζήτηση γύρω από την ενδυνάμωση των δημοκρατιών μας θα πρέπει να γίνει και στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών και στις ευρωεκλογές του χρόνου. 

Μια Ελλάδα με δυναμικές ευρωπαϊκές συμμαχίες
«Δεν μπορούμε να πάμε σε εθνικές εκλογές χωρίς να μιλήσουμε για την ευρωπαϊκή διάσταση των εθνικών ζητημάτων. Από τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, την κρίση θεσμών, μέχρι και τις κοινωνικές πολιτικές και την πολιτική προστασία. Για να αλλάξει η πορεία της Ελλάδας χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές συμμαχίες στον ευρύτερο Πράσινο & Μωβ χώρο. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε ως συμμαχία», δήλωσε από την πλευρά του ο Δομήνικος Χρυσίδης.