Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022 14:49

Μάριος Σαλμάς: Η αλήθεια για την ΜΕΘ Του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου

«Ανοιχτή επιστολή του καθηγητή Μάριου Σαλμά αναφορικά με την λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου»

Αφού ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και να έχουμε μία δημιουργική νέα χρονιά με υγεία και σεβασμό στο αγαθό της ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να τοποθετηθώ δημόσια για την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου η λειτουργία της οποίας έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους κατοίκους της περιοχής μας.

Οι αφορμές για την ακόλουθη τοποθέτηση μου είναι δύο. Πρώτον οι τρομακτικές και μη αποδεκτές συνέπειες της παύσης της λειτουργίας της μονάδας με την εντελώς λανθασμένη απόφαση του διοικητή κύριου Σερασκέρη στον οποίο δυστυχώς χωρίς να έχει καμία εμπειρία στην διοίκηση νοσοκομείων του ανετέθη αυτή η κρίσιμη αποστολή. Ως συνέπεια της παύσης λειτουργίας ήταν να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονταν κρεβάτι στην ΜΕΘ και έμειναν δεκάδες ώρες σε θάλαμο ενώ χρειάζονταν να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η δεύτερη αφορμή είναι η προσπάθεια κάποιον συναδέλφων πολιτικών να εκμεταλλευτούν ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο ουδέποτε ασχολήθηκαν να επιλυθεί θέλοντας να τονίσω ότι οι θάνατοι και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας με ευθύνη της πολιτείας δεν προσφέρονται για ψηφοθηρία. 

Ιστορικά λοιπόν σύντομα να θυμίσω ότι η σύσταση και λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2009 όταν ήμουν υφυπουργός υγείας και με πολλές δυσκολίες κατόρθωσα με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο να προκηρυχθούν πέντε θέσεις ιατρών ΕΣΥ με ειδίκευση στην εντατικολογία, να βρεθούν οι υποψήφιοι, να προχωρήσουν γρήγορα οι θέσεις όλες μαζί, να αποφευχθούν, να επιλυθούν  οι ενστάσεις και να ολοκληρωθεί ο διορισμός τους.

Έπρεπε να βρεθεί και ένας έμπειρος διευθυντής που θα αναλάμβανε την οργάνωση και λειτουργία της μονάδας και αυτό έγινε στο πρόσωπο του κύριου Κώστα Γκιάφη ο οποίος άφησε την διεύθυνση της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άρτας και ήρθε στο Αγρίνιο να αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα παρότι η οικογένειά του ζούσε στην Άρτα.

Παράλληλα 17 νοσηλευτές μετακινήθηκαν  προκειμένου να εκπαιδευτούν και εξειδικευτούν στη μονάδα του νοσοκομείου Πύργου ενώ παράλληλα προετοιμάσαμε τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Τα πρώτα χρόνια με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών που υπηρέτησαν στη μονάδα σώθηκαν δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και βρήκαν αμέσως υπεύθυνη νοσηλεία πολλοί  πολυτραυματίες και όχι μόνο που χρειάστηκαν μονάδα χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να χρειάζεται να ξεσπιτωθούν οικογένειες σε άλλες πόλεις προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Να ξεκαθαρίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η μονάδα Αγρινίου επιτέλεσε σπουδαίο  έργο διαχρονικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά καιρούς οι ερασιτεχνικές διοικήσεις του νοσοκομείου δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις ισορροπίες στο προσωπικό της ΜΕΘ με αποτέλεσμα οι όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις να επηρεάζουν την λειτουργία της μονάδας. 

Την περίοδο του COVID 19 ελήφθη μία ιατρικά λανθασμένη απόφαση από την τότε διοίκηση να μετατραπεί η μονάδα σε ΜΕΘ COVID19 χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαιτούμενο προγραμματισμό. Αυτό οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν. Πήρα πρωτοβουλία σε γνώση του τότε υπουργού υγείας κυρίου  Κικίλια και κατά την επίσκεψή μου στον διοικητή του νοσοκομείου ζήτησα την παραίτηση του και άμεσα ζητήθηκε η απομάκρυνσή του από τον τότε υπουργό. 

Να θυμίσω ότι μετά την απομάκρυνση του, το απόγευμα οι συνάδελφοι βουλευτές ζητούσαν κι αυτοί  εκ των υστέρων να απομακρυνθεί. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε η ΜΕΘ έγινε έρευνα και ελήφθησαν μέτρα ώστε να επανεκπαιδευτεί το προσωπικό και στο μέλλον να επαναλειτουργήσει η μονάδα με επιστημονικά σωστό πρωτόκολλο όπως και έγινε με πολύ καλά αποτελέσματα έως πριν λίγο καιρό οπότε και ο άπειρος  νυν διοικητής του νοσοκομείου κύριος Σερασκέρης αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία της ΜΕΘ αφού δεν μπόρεσε έγκαιρα να επιλύσει τα θέματα που προέκυπταν. 

Έκτοτε έδειξα προσωπικό ενδιαφέρον να προκηρυχθεί η θέση Διευθυντή στη ΜΕΘ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδήγησε στην κατάληψη της θέσης από μία εξαιρετική επιστήμονα με μεγάλη εμπειρία σε μονάδα αφού εργάζεται ήδη σε μεγάλο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη την κυρία Εύα Μιχαηλίδου και η οποία προς τιμήν της είδε ως πρόκληση την σωστή επαναλειτουργία της μονάδας  στο Αγρίνιο. 

Φρόντισα να επισπευστεί  ο διορισμός της και να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά της προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ. Επίσης φρόντισα για την άμεση επικοινωνία της με τον διοικητή της έκτης ΥΠΕ τον κύριο Καρβέλη ώστε να προετοιμαστεί η ασφαλής λειτουργία της μονάδας με όλα τα πρωτόκολλα που η ελληνική εταιρεία εντατικολόγων θέτει και προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον νέα φαινόμενα δυσλειτουργίας. 

Με επιστολή της προς εμένα η κυρία Μιχαηλίδου αισθάνθηκε την ανάγκη να με ευχαριστήσει για την αυτονόητη υποχρέωση μου να υπηρετήσω το κοινό καλό και να συμβάλλω αθόρυβα όπως έκανα πάντα στην σωστή επαναλειτουργία της ΜΕΘ. 

Με την άδεια της  δημοσιοποιώ  την επιστολή της για να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης του νομού ποιός ασχολείται ουσιαστικά, διαχρονικά και με σοβαρότητα για τα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία του νομού μας και ποιοί υποτιμούν τη νοημοσύνη τους όταν θέλουν να ταυτίζονται με θετικές αποφάσεις τις οποίες όμως ουδέποτε επηρέασαν.

Δεν θα άφηνα αυτήν την μομφή εάν αυτό δεν είχε επαναληφθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν τις οποίες είμαι έτοιμος να παραθέσω. Τα κρεβάτια της ΜΕΘ που ίδρυσα ήταν 12 αλλά πρόσφατα πάλι με λάθος απόφαση αφαιρέθηκαν τα μισά για μονάδα εμφραγμάτων και έτσι έμειναν έξι αλλά προκειμένου και αυτά να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές όπως η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρει στην επιστολή της προς εμένα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον οκτώ κρεβάτια και να βοηθήσουμε όλοι ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό. 

Κλείνω αυτή την επιστολή μου προς τους πολίτες του νομού εκφράζοντας την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και το προσωπικό διαχρονικά της ΜΕΘ Αγρινίου για ότι έκαναν πέρα από εφημερίες πέρα από ωράριο (θυμάμαι τον Κώστα από Αθήνα να κοιμάται εκεί χωρίς να εφημερεύει για πάνω από 15 μέρες συνεχόμενες) και χωρίς να αμείβονται για την ψυχή και το μέρος της ζωής τους που κατέθεσαν στο καθήκον τους.

Ακολουθεί η επιστολή της νέας διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κυρίας Εύας Μιχαηλίδου.

Με εκτίμηση,

Μάριος Σαλμάς
Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022 14:59