Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  3:35: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 19:42

Μαρία Ζαχάροβα: “Εχθρική” ενέργεια από την Ελλάδα προς τη Μόσχα θα θεωρηθεί η προμήθεια των S-300 στην Ουκρανία

Η Ρωσία θεωρεί ότι αν η Ελλάδα προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας S-300 θα θεωρηθεί ως “εχθρική” ενέργεια προς τη Μόσχα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε γραπτή δήλωσή της.

“Θεωρούμε ότι τα προκλητικά σχέδια για την προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού (ή) σοβιετικού τύπου είναι ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία”, ανέφερε η Ζαχάροβα.

Η ίδια επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να στείλει S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία. Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν ανησυχεί για τους κινδύνους να καταστεί “άμεσος συνεργός” της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

“Υπάρχει μια πλήρης αδιαφορία από την ελληνική πλευρά για τους διεθνείς περιορισμούς στο εμπόριο όπλων”, είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στην Ουκρανία θα παρακολουθείται και θα καταστρέφεται από τον ρωσικό στρατό.

ΗΠΑ-Ρωσία στα πρόθυρα άμεσης αντιπαράθεσης, λέει η Μόσχα

Ξεχωριστά, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η “επικίνδυνη και κοντόφθαλμη πολιτική” των ΗΠΑ φέρνει τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον στα πρόθυρα μιας άμεσης αντιπαράθεσης.

“Ήταν η επιθυμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν την αμερικανική ηγεμονία με κάθε κόστος, αγνοώντας τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες, καθώς και η αλαζονική απροθυμία να διεξαχθεί ένας σοβαρός διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας που οδήγησαν σε ένα φυσικό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ παρασύρονται όλο και περισσότερο σε μια νέα σύγκρουση λόγω της στρατιωτικής τους υποστήριξης προς την Ουκρανία και της αυξανόμενης στρατιωτικής τους παρουσίας στον πλανήτη.

Η Μόσχα καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση, δήλωσε η Ζαχάροβα.

“Η Ρωσία ενδιαφέρεται να μειωθούν οι εντάσεις και να συμφωνηθούν οι αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης με βάση την αυστηρή αμοιβαιότητα. Δεν αρνούμαστε να επικοινωνήσουμε με τις ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα, αλλά για μια ελάχιστη έστω πρόοδο, χρειαζόμαστε μια κίνηση που απαιτεί πολιτική βούληση, ανοιχτό μυαλό και προθυμία να συμφωνήσουμε – με ειλικρίνεια”, πρόσθεσε η ίδια.

thetoc.gr