Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 11:21

Παραφωνία στην Ευρώπη: Το 46% των Ελλήνων δεν στηρίζει την Ουκρανία

Είμαστε… με τον άνθρωπο (και μαζί με την Βουλγαρία και την Σλοβακία…). Για μία ακόμη ένα τεράστιο τμήμα των Ελλήνων αποκλίνει από το γενικό κλίμα στην Ευρώπη, διστάζοντας να εκδηλώσουν την επιδοκιμασία τους στη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Eνωση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Στο σχετικό ερώτημα του Ευρωβαρόμετρου του Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022, στα 24 κράτη-μέλη η πλειονότητα των πολιτών εγκρίνει τη θέση που έλαβε η Ε.Ε., με εξαίρεση τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά (49%, 48% και 48% αντίστοιχα). Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται στη Σουηδία (97%), στη Φινλανδία (95%), στην Ολλανδία (93%), στην Πορτογαλία (92%) και τη Δανία (92%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών (73%) συμφωνούν με τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε., δηλαδή τις κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με την οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη προς την Ουκρανία. Ξανά η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, με μόλις 46%. Εξι χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία) συμφωνούν σε ποσοστό άνω του 90%. Η στάση αυτή κρύβει γενναιότητα, καθώς σε ποσοστό 65% οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι οι ζωές τους θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ποσοστό κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με το Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου – Μαΐου 2022.

Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου η Ελλάδα κατετάγη τελευταία στην Ε.Ε.
Συνεπές προς αυτή τη στάση το γεγονός ότι η δημοκρατία (36%), τα ανθρώπινα δικαιώματα (29%) και η ελευθερία του λόγου (28%) είναι για τους Ευρωπαίους οι αξίες που πρέπει το Ευρωκοινοβούλιο να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα. Τη δημοκρατία ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα και οι Ελληνες. Η Ελλάδα καταγράφει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (30%) πολιτών που θεωρούν ότι η χώρα τους δεν ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Κατά κανόνα, οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι οι χώρες τους έχουν ωφεληθεί από τη συμμετοχή στη Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, το 72% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι η χώρα του έχει ωφεληθεί ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., κάνοντας ειδική αναφορά στη συμβολή της Ε.Ε. στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (36%, 6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του 2021). Δεν είναι τυχαίο ότι τη μεγαλύτερη αύξηση αυτού του ποσοστού καταγράφουν η Λετονία (+16 μονάδες), η Λιθουανία (+15 μονάδες), η Εσθονία (+2 μονάδες), η Ολλανδία (+13 μονάδες), η Μάλτα (+11 μονάδες) και η Πολωνία (+11 μονάδες). Εκτός από τα θέματα ασφάλειας και ειρήνης, οι Ευρωπαίοι ξεχωρίζουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών (35%), τη συμβολή της Ε.Ε. στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους (30%), το γεγονός ότι δίνει στους πολίτες της ισχυρότερο λόγο στον κόσμο (23%), κ.ά.

«Πόνος και καταστροφές»
«Η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει τρομερό ανθρώπινο πόνο και μαζικές καταστροφές», είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας. «Οι Ουκρανοί επιδεικνύουν εντυπωσιακό θάρρος και αντίσταση απέναντι στον τρόμο του πολέμου. Η καλύτερη απάντηση και υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή ενότητα. Ο ουκρανικός λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του και να τον στηρίζει».

πηγή: kathimerini.gr