Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:35: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 20:17

Τι θα πράξουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας; – Απολύτως τίποτε

H βοηθός υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Erika Olson, κλήθηκε από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu νa απαντήσει στο ερώτημα εάν θα πάρουν θέση στην περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η απάντηση που έδωσε δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στηρίξουν την Ελλάδα, ότι κι αν συμβεί με την Τουρκία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ANADOLU: Φαίνεται ότι η Αθήνα ενθαρρύνεται από τις στρατιωτικές δεσμεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ προκαλεί την Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, ασκήθηκε σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία. Πώς εξηγούν οι ΗΠΑ αυτή την πολιτική, η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ; Θα πάρουν θέση οι ΗΠΑ στο πλευρό ενός από τις δύο πλευρές σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά την διάρκεια της παραμονής μου στην Τουρκία, κατέστησα σαφές ότι εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις που θέτει η σοβαρή απειλή της Ρωσίας για την περιφερειακή ασφάλεια (σ.σ. Βασικό στόχος του ΝΑΤΟ η Ρωσία). 

Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται τον ίδιο στόχο. Αυτός ο στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή. Η συνεργασία μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, αφορά την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και την εμβάθυνση των κοινών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. 

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Τουρκία και την Ελλάδα και η παρουσία μας στο Αιγαίο ενισχύει το ΝΑΤΟ και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα και καλούμε τους συμμάχους μας να απόσχουν από κλιμάκωση πρακτικών. 

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι ουσιαστικοί και σημαντικοί σύμμαχοι και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών και θέλουμε να επιλύσουν αυτές τις διαφορές εποικοδομητικά μέσω του διαλόγου, όπως στο παρελθόν. Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δράσουμε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε την επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το πιάσατε το νόημα έτσι;

pronews.gr

Διαβάστηκε 559 φορές