Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  4:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 13:47

Η Απάντηση του Αρμόδιου Υπουργείου στην ερώτηση Βουλευτών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σχετικά με: «Αύξηση επιδομάτων αναπηρίας και συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Του:           Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:       Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:      «Αύξηση επιδομάτων αναπηρίας και συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως επιστολής της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δ.Ε και Ν.Ι.Ν) με αρ. Πρωτ. 79/15-03-2022, η οποία έχει την ευθύνη για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, αναδεικνύεται το μείζον ζήτημα των αυξήσεων όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνιοι πάσχοντες, καθώς και των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων αναπηρίας. Δεδομένης της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,2%, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε είδη διατροφής, και επιπροσθέτως του γεγονότος ότι αυξήσεις επιδομάτων αναπηρίας και συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους με αναπηρίες δεν υπήρξαν από το 2011, κρίνεται αναγκαία η αύξηση αυτών σε αυτήν την κομβική χρονική περίοδο που διανύουμε. Οι εν λόγω διεκδικήσεις προτάσσονται και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως μεριμνήσετε δεόντως, προκειμένου να αυξηθούν τα επιδόματα αναπηρίας και οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία, βάσει του τρέχοντος μεσοσταθμικού πληθωρισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Αύξηση επιδομάτων αναπηρίας και συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.

ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ.4403/5-4-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

  1. Ο e-ΕΦΚΑ χορηγεί τα εξής επιδόματα :

α) το εξωϊδρυματικό επίδομα ( παρ. 1 άρθρου 42 του ν. 1140/1981 όπως ισχύει), σε ασφαλισμένους/ες και συνταξιούχους του, με εξαίρεση τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του πρώην ΝΑΤ και του Δημοσίου και όσων υπάγονται στις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου, εφόσον πληρούν τις κατά νόμο προϋποθέσεις, το ύψος του οποίου αντιστοιχεί σε 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31-12-2011, προσαυξανόμενο με αναλογία δώρου Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδόματος αδείας για όλους, εκτός εκείνων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους, οι οποίοι λαμβάνουν 10 ΗΑΕ (προσαυξανόμενο επίσης με αναλογία δώρου Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας),

β) το επίδομα απολύτου αναπηρίας ( παρ. 3 άρθρου 42 του ν. 1140/1981 & άρθρο 60 του ν.3518/2006) στους συνταξιούχους γήρατος που είναι τυφλοί, καθώς και στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και θανάτου, εφόσον πληρούν τις κατά νόμο προϋποθέσεις, το ύψος του οποίου αντιστοιχεί i) για όλους τους τυφλούς και τους ασφαλισμένους μέχρι 31- 12-1992 στο 50% του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης σύνταξης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκάστοτε ισχύον 20πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη όπως ίσχυε την 31- 12-2011 (33,57ευρώ), ii) για τους ασφαλισμένους από 1-1-1993 και εφεξής, στο 25% του κατά το έτος 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναπροσαρμοσμένου κάθε φορά με το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

  1. Οι συντάξεις αναπηρίας που χορηγούνται από τον e-ΕΦΚΑ υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7, 8 και 28 του ν.4387/2016, ο δε τρόπος και η ημερομηνία αναπροσαρμογής τους προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.3α του άρθρου 14 του ίδιου νόμου, όπως ισχύει, μετά την τροποποίησή τους με την παρ. 4α του άρθρου 25 του ν.4670/2020 (Α 43).

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις το συνολικό ποσό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις αναπηρίας – αυξάνονται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

  1. Στο πλαίσιο ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρίες, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης των τιμών, χορηγήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250,00 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 και ύψους 200,00 τον Απρίλιο του 2022, κατ΄εφαρμογή των ρυθμίσεων των άρθρων 25 - 26 του νόμου 4865/2021 και 53- 54 του ν. 4917/2022 αντίστοιχα, στις συντάξεις των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων αλλά και στις προνοιακές παροχές σε χρήμα των ατόμων με αναπηρίες καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ