Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 10:09

Είναι επίσημο: Στις 6 Μαΐου η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Μαζί του και η Καμίλα

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, με την τελετή να αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο ρόλο της μοναρχίας.

Η στέψη του βασιλιά και της βασιλικής συζύγου θα γίνει σε μια τελετή που θα διατηρήσει ορισμένα ιστορικά στοιχεία προηγούμενων στέψεων, αλλά θα συμπορεύεται και με το πνεύμα των καιρών.

Ο Κάρολος θα χριστεί με ιερό λάδι, θα λάβει τη σφαίρα, το δαχτυλίδι της στέψης και το σκήπτρο, στη συνέχεια θα στεφθεί με το μεγαλοπρεπές στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα ευλογηθεί κατά τη διάρκεια της τελετής.

Η Καμίλα θα χριστεί επίσης με ιερό λάδι και θα στεφθεί, όπως και η βασιλομήτωρ, μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, το 1937.

Ο 73χρονος Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, τον περασμένο μήνα, όμως η τελετή της στέψης για τον ίδιο και τη σύζυγό του Καμίλα, που θα στεφθεί βασίλισσα, θα γίνει στις 6 Μαΐου 2023, ημέρα Σάββατο.

«Η στέψη θα αντικατοπτρίζει τον σημερινό ρόλο του μονάρχη, με το βλέμμα στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα θα βασίζεται στις μακροχρόνιες παραδόσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τελετή, μια επίσημη και θρησκευτική εκδήλωση, θα γίνει προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, του πνευματικού ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ οι στέψεις των βασιλιάδων του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1066 έως σήμερα
Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Αγγλίας αρχικά και της Βρετανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα στέφονταν πάντα στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, το 1066.

Ο Κάρολος είναι ο 41ος μονάρχης στη σειρά και ο γηραιότερος που θα στεφθεί, μέχρι σήμερα.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Κάρολος θέλει να περιορίσει κάπως την εθιμική μεγαλοπρέπεια της τελετής, καθώς αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση του κόστους διαβίωσης. Το παλάτι ανέφερε ότι θα διατηρηθούν τα «κεντρικά στοιχεία» της παραδοσιακής τελετής, «αναγνωρίζοντας το πνεύμα της εποχής μας».

Η στέψη της Ελισάβετ, στις 2 Ιουνίου 1953, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και θεωρήθηκε ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας. Κράτησε τρεις ώρες, ενώπιον 8.251 προσκεκλημένων, και την παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους 27.000.000 Βρετανοί -σε συνολικό πληθυσμό 36.000.000 εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Καρόλου, η τελετή τώρα θα είναι μικρότερης διάρκειας, λιγότερο ακριβή και πιο αντιπροσωπευτική της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

«Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα», οι προετοιμασίες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Οι προετοιμασίες για τη στέψη αποκαλούνται «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα».

Στην τελετή, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι παρουσιάζει πρώτα τον νέο βασιλιά και οι παριστάμενοι τον επευφημούν. Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης, ένα κείμενο που συντάχθηκε το 1688 και με αυτό δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να διαφυλάξει την Αγγλικανική Εκκλησία και την προτεσταντική πίστη.

Ο Κάρολος, καθισμένος στον ξύλινο θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που χρησιμοποιείται σε όλες τις στέψεις μετά το 1626, θα δεχθεί στη συνέχεια την ευλογία του αρχιεπισκόπου και τα σύμβολα της βασιλείας του, όπως το σκήπτρο και το στέμμα.

Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με τους ισχυρούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια, τελέστηκε η κηδεία της Ελισάβετ και ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, του διαδόχου του Καρόλου.

Ο Κάρολος είναι βασιλιάς και αρχηγός όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και άλλων 14 χωρών. Αυτές είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Τζαμάικα, η Νέας Ζηλανδίας και η Παπούα-Νέας Γουινέας, οι Μπαχάμες, η Γρενάδα, τα Νησιά του Σολωμόντα, το Τουβαλού, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, το Μπελίζ και ο Άγιος Χριστόφορς και Νέβις.

iefimerida.gr