Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  12:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 14:00

Η Άγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ επιστολή για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Άμεση απάντηση στην Τουρκία έδωσε η χώρα μας μετά τη νέα επιστολή – πρόκληση που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της και διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η πεντασέλιδη επιστολή της Τουρκίας, που παρουσίασε η ΕΡΤ, έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου και αφορά σε απάντηση στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή η Τουρκία αναφέρει πως τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Νέα εμπόδια στην Τουρκία για την αγορά F-16: Τροπολογία Μενέντεζ βάζει «δρακόντειους» όρους στην Άγκυρα

Τροπολογία στον Αμυντικό Προϋπολογισμό της Γερουσίας, κατέθεσε στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, η οποία θέτει εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία Μενέντεζ

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει το καλοκαίρι στη Βουλή και ο Κρις Πάπας. Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών
αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

ethnos.gr