Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 19:12

Ερντογάν: Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά θα τη μάθει

Το… κεφάλαιο “Ελλάδα” δεν γινόταν να απουσιάζει από τη συνέντευξη που έδωσε ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας (25.07.2022) στο κρατικό κανάλι TRT, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να… απειλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα μάθει τη Συνθήκη της Λωζάννης.

“Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε για… χιλιοστή φορά την έντονη δυσαρέσκεια του για την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: “Είπα “έλα ας φάμε μαζί. Γευματίσαμε στο Αρχοντικό Vahdettin. Του είπα “ας μην μπλέξουμε τρίτους, ας αποκτήσουμε μία απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε”. Πήγε εκεί (σ.σ. ο Μητσοτάκης) και έκανε ό,τι και στο Νταβός. Μετά σηκώθηκε και είπε: “Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο”… Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες της ασφάλειας μας. Λένε “μην τα δώσετε στην Τουρκία”. Οι ενέργειες της Ελλάδας είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάννης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει.

Πρόκληση Τσελίκ με την “τουρκική μειονότητα”

Νωρίτερα, σήμερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στη γείτονα κάλεσε την Ελλάδα «να τερματίσει τις πολιτικές διάκρισης κατά της “τουρκικής” μειονότητας», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας».

Αναλυτικά η δήλωση Τσελίκ:

«Για μια ακόμη φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει αυτές τις πολιτικές διάκρισης κατά της ‘τουρκικής’ μειονότητας. Η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας. Αλλά δυστυχώς όταν βλέπουμε πολιτικές όπως στο τελευταίο θέμα με τον Μητσοτάκη που άλλα είπε στον πρόεδρο της δημοκρατίας μας και άλλα και στο αμερικάνικο κογκρέσο, τότε η τράπεζα της διπλωματίας καταστρέφεται από την Ελλάδα».

newsit.gr