Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 12:12

Θρίλερ με τη συντριβή Antonov στην Καβάλα: Μεταβαίνει λόχος Πυρηνικής Άμυνας του στρατού

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί από το πρωί της Κυριακής για το υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov με το 8μελές πλήρωμα, το οποίο συνετρίβη κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής είναι σοκαριστικές, καθώς γίνεται σαφές ότι το αεροσκάφος πρακτικά εξαφανίστηκε. Στο σημείο έχει βρεθεί λευκή ουσία άγνωστης προελεύσεως που ανησυχεί τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαρατζιώτη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, θα διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ τμήμα του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είδους πυρομαχικά μετέφερε το αεροσκάφος, ωστόσο έχει δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να κλείσουν τις πόρτες και να μην μετακινηθούν, γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο. Η μετακίνηση του κλιμακίου θα γίνει με Σινούκ από τα Μέγαρα και θα ξεκινήσει άμεσα. Ήδη από τις 5:00 το πρωί έχουν μεταβεί δύο ομάδες πυροτεχνουργών και περιμένουν να ολοκληρώσει το drone της Πυροσβεστικής.

Μιλώντας στο OPEN, ο αντιδήμαρχος Κωσταντόνος Τσάκαλος, ο οποίος έφτασε 30 μόλις μέτρα από το σημείο της συντριβής, ανέφερε ότι μίλησε με τον πρόξενο της Ουκρανίας, ο οποίος μετέφερε στις ελληνικές Αρχές ότι και οι 8 επιβαίνοντες του αεροσκάφους ήταν ουκρανικής καταγωγής και το δρομολόγιο τους αεροσκάφους ήταν από Σερβία με κατεύθυνση προς Μπαγκλαντές.

«Είναι επικίνδυνο ή πολύ επικίνδυνο υλικό»

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος εξέφρασε με επίσημο τρόπο την ανησυχία για το πυρομαχικό υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος, το οποίο ζύγιζε τόνους. «Το βασικό ερώτημα είναι αν το υλικό που μετέφερε το αεροπλάνο που έπεσε είναι επικίνδυνο ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο. Αυτό θα το φωτίσουν οι επιστήμονες. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και χημικοί του στρατιού αλλά και πυροτεχνουργοί που είναι ήδη εδώ. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή μέχρι να γίνει η εκτίμηση των ειδικών, Υπάρχει ανησυχία», σχολίασε ο περιφερειάρχης. Για το ενδεχόμενο εκκένωσης της περιοχής, σχολίασε ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει φωτιά, δεν νομίζω ότι θα πάρουμε μία τέτοια απόφαση. Αν υπάρξει φωτιά ή καπνός, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει».

Τι συνιστούν οι Πνευμονολόγοι

Μάρτυρες από την περιοχή έχουν αναφέρει ότι μόλις σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη ένιωσαν κάτι να τους καίει την γλώσσα. Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, απέφυγε να κάνει υποθέσεις για το υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος αλλά τόνισε ότι «πολλές φορές σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει μία έντονη παρουσία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί αν ερεθίσει και τους υγιείς ανθρώπους αλλά πολύ περισσότερο όσους έχουν ένα χρόνιο υποκείμενο αναπνευστικό νόσημα».

«Αυτό που θέλει πολλή προσοχή είναι να μην εκτίθεται κανένας στην περιβαλλοντική έκθεση και να μην δημιουργούνται καταστάσεις ανακύκλωσης του αέρα (κλιματιστικό)», ανέφερε ο κ. Λουκίδης και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα γνωστό το τι έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις αλλά πάντως βασιζόμενος στην συμπτωματολογία που αναφέρουν οι μάρτυρες σημείωσε ότι «θέλει προσοχή». Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η ποσότητα, η οποία υπολογίζεται σε 12 τόνους.

Μήνυμα από το 112

Πάντως, στους 1.500 περίπου κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα 112 ώστε να παραμείνουν στα σπίτια τους και να φορούν μάσκες και να κλείσουν τα παράθυρα καθώς με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν έρευνες στο αεροσκάφος και η κατάσταση κρίνεται ως πολύ σοβαρή και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ αλλά και πυροτεχνουργοί που έχουν προσεγγίσει το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το αεροσκάφος ξεκίνησε από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία. Η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροσκάφος είναι χαμηλού κόστους και ειδικεύεται στο να μεταφέρει υλικά σε όλον τον κόσμο.

Ξεκίνησαν οι έρευνες από τους πυροτεχνουργούς

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ένα αεροσκάφος τύπου Antonov μεταφοράς φορτίου (cargo) έπεσε λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου στο Παλαιοχώρι Καβάλας, αφού πρώτα έπιασε φωτιά στον αέρα. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως 8 άτομα πλήρωμα επέβαιναν στο αεροσκάφος. Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή να σταλεί drone στην περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως το Antonov κατά πάσα πιθανότητα μετέφερε επικίνδυνο φορτίο, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των διασωστών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος που έπεσε ήταν τύπου Antonov μεταφοράς φορτίου (cargo), κατευθυνόταν από τη Σερβία προς την Ιορδανία και ο πιλότος του είχε ζητήσει να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα, λόγω σοβαρού προβλήματος στον κινητήρα. Έκτοτε χάθηκε το σήμα του.

Ειδικότερα, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, καθώς το αεροσκάφος τύπου Antonov είχε 4 κινητήρες, εκ των οποίων ο ένας πήρε φωτιά και για αυτό ο πιλότος ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα, όμως δεν τα κατάφερε. Η Πυροσβεστική έχει κάνει σύσταση να φορούν μάσκες όσοι βρίσκονται στην περιοχή λόγω των αναθυμιάσεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το OPEN TV, στην περιοχή πραγματοποιούνται εκτενείς έρευνες, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για απογείωση σούπερ πούμα από τη Λήμνο προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες. Στο σημείο έχουν φτάσει από νωρίς πυροσβέστες, οι οποίοι ωστόσο δίνουν αγώνα για να φτάσουν στο κυρίως μέρος του αεροσκάφους, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο εξαιτίας των συνεχών εκρήξεων.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τις σερβικές Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί και επίσημα ο αριθμός των ατόμων που επέβαιναν.

Από την πτώση του αεροπλάνου και μετά ακούγονται συνεχώς εκρήξεις. Στο σημείο της πτώσης κατεθύνθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Στα γύρω χωριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ υπάρχουν αναφορές και για προβλήματα υδροδότησης.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδίδουν εικόνες με το αεροσκάφος να φλέγεται στον αέρα.

Στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος έσπευσαν κλιμάκια της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ακούγονται εκρήξεις και υπάρχει διακοπή ρεύματος στους γύρω οικισμούς, αφού έκοψε καλώδια ρεύματος κατά την πτώση του.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Η συνταξιούχος δημοσιογράφος, Βάσω Μώραλη, σε ανάρτηση της στο Facebook αναφέρει ότι: «Γύρω στις 22:50 απόψε έπεσε φλεγόμενο εν πτήσει αεροσκάφος – σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτου μάρτυρα – στον κάμπο ανατολικά της Νικήσιανης (πιθανότατα μεταξύ των αγροκτημάτων Παλαιοχωρίου – Αντιφιλίππων) και μάλλον προσέκρουσε πέφτοντας σε πυλώνα/ηλεκτρικά καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη, μεγάλη λάμψη κι αμέσως μετά γενικό blackout σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο και Παλαιοχώρι τουλάχιστον!».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το blackout φτάνει μέχρι το Χορτοκόπι (στα πρόθυρα της Ελευθερούπολης).

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, από την Κρηνίδα (Βιτάστα) Σερρών, το αεροπλάνο είχε περάσει ήδη φλεγόμενο πάνω από το χωριό τους πριν καταπέσει λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, ουσιαστικά στους πρόποδες του Παγγαίου όρους (στο νομό Καβάλας).

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ακούγαμε στη Νικήσιανη βόμβο αεροπλάνου περίεργα χαμηλά, πάνω από τα “κεφάλια” μας, για ν’ ακολουθήσει αμέσως μετά η γενική διακοπή ρεύματος.

Ενημερώθηκε η Αστυνομία και ήδη ελικόπτερο κάνει από ψηλά ανίχνευση του χώρου, μέσα στον κάμπο, όπως μπορούμε να δούμε από το μπαλκόνι του σπιτιού μας!

Μακάρι ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος να διασώθηκαν!».

Η πορεία του αεροσκάφους

Στην ιστοσελίδα Flight Aware, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αεροσκαφών, φαίνεται η πορεία του Αντόνοφ 12. Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας, ενώ το αεροσκάφος έχει πέσει στην πλαγιά μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.

Πηγή: ethnos.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 12:26