Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 14:08

Ερώτηση Βουλευτών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Προοπτική κατάργησης επιτυχημένων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή

ΠΡΟΣ:           Τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:           «Προοπτική κατάργησης επιτυχημένων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες απανταχού την Επικράτεια, έχει ανακύψει μείζον ζήτημα, αναφορικά με τη λειτουργία κοινωνικών δομών των Δήμων. Κατά τα μέχρι πρόσφατα ισχύοντα δεδομένα, κάθε δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα οι συγχρηματοδοτούμενες δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας του ΕΣΠΑ, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα νεότητας, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.α. που λειτουργούσαν στους Δήμους, να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από αυτούς μετά τη λήξη της πιλοτικής περιόδου χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε Δήμος, κρίνοντας με βάση το συμφέρον των δημοτών του, αποφάσιζε να εξακολουθήσουν να υφίστανται σε μόνιμη βάση δομές που επί σειρά ετών παρείχαν στους δημότες ευαγείς υπηρεσίες και κοινωφελείς παροχές. Κι έρχεται ξαφνικά η Πολιτεία να το αλλάξει αυτό, ψηφίζοντας τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί το δικαίωμα των Δήμων να αποφασίζουν τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τους δημότες τους, απαγορεύοντάς τους να μετατρέπουν τις δομές ΕΣΠΑ μετά το πέρας της κοινοτικής χρηματοδότησής τους σε μόνιμες δημοτικές δομές και τους συμβασιούχους εργαζόμενούς τους σε μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εξανεμίζεται το αυτεξούσιο των Δήμων για διατήρηση ομολογουμένως επιτυχημένων θεσμών, παραβιάζεται η ρήτρα βιωσιμότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πλήττονται άμεσα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ωφελούμενες από τις δομές αυτές αλλά και χάνεται το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των δομών που αποτέλεσαν την ψυχή επί σειράς ετών των προγραμμάτων. Η Πολιτεία λειτουργώντας με λογική και σύνεση, οφείλει να άρει τον συγκεκριμένο νόμο και δείχνοντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο να σταματήσει την προκρούστεια πρακτική των περικοπών που επιδιώκει να κρατά τις δημοτικές δομές υπό καθεστώς προσωρινότητας και εξάρτησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την κατάργηση χρήσιμων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε σε ενέργειες κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των κοινωνικών δομών λειτουργίας μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  1. Προτίθεσθε στα πλαίσια μιας αναθεωρητικής προσέγγισης και επιδεικνύοντας το κοινωνικό σας πρόσωπο να άρετε τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί ουσιαστικά δημοτικές κοινωνικές δομές που ομολογουμένως αποτέλεσαν σημαντική αρωγή σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Προοπτική κατάργησης επιτυχημένων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της χρηματοδότησής τους μέσω ΕΣΠΑ».

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 4837/18-4-2022 Ερώτηση.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Απόστολο Αβδελά και Κωνσταντίνο Χήτα, σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας δημοτικών κοινωνικών δομών και μετά το πέρας της χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) χρηματοδοτούνται μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καθώς και από εθνικούς πόρους και ειδικότερα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου  Εσωτερικών.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο 21-27 και στο πλαίσιο της πολιτικής

«Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί» η οποία ταυτίζεται πλήρως με την αντίστοιχη πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, με παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουν εξασφαλισθεί από το ΕΣΠΑ 21-27 και συγκεκριμένα το διαρθρωτικό Ταμείο ΕΚΤ+, ενωσιακοί πόροι ύψους συνολικά ως 500 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα προωθηθούν για τη διασφάλιση πρόσβασης των παιδιών σε ανάγκη σε ποιοτικές υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, καθώς και σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης.

Πέραν αυτού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για την έκδοση των αποφάσεων που θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των αναφερόμενων δομών, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία τους. Στόχος του Υπουργείου μας είναι η στήριξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η εκπλήρωση του σκοπού τους και η κάλυψη των αναγκών των ομάδων που εξυπηρετούν, ανταποκρινόμενα στις κοινωνικές συνθήκες και στη βελτίωση του υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Για τα ζητήματα που τίθενται στη σχετική Ερώτηση, αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

ΔΟΜΝΑ- ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ