Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 00:35

Τσίπρας: «Δεν ξέρω αν ο Βαρουφάκης θα είναι στην επόμενη Βουλή», «ο λαός εκλέγει τους πρωθυπουργούς»

«Πλήρη δυτική στήριξη» στην Τουρκία είδε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Open- Είπε ότι αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, «θα επέστρεφε με τα πόδια από τη Μαδρίτη, με τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ – «Οι σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα πολιτικά κυβικά του Αλέξη Τσίπρα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την έντονη ανησυχία του μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα τουρκικά F-16, αλλά και ότι οι ΗΠΑ θα «πουλήσουν άλλα 40» στην Άγκυρα, άποψη που φέρεται να έχει επεξεργαστεί ο κ. Μπάιντεν από τον «περασμένο Δεκέμβριο».

Υπό αυτό το πρίσμα, «έχουμε την Ελλάδα να τα δίνει όλα στους Αμερικανούς, έχουμε την Ελλάδα να δίνει όπλα στην Ουκρανία» και την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ να πωλούν όπλα στην Τουρκία υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν σήμερα δήλωσε την πεποίθησή του ότι θα περάσει από το αμερικάνικο κογκρέσο» η πώληση μαχητικών αεροσκαφών προς την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «τον Νοέμβρη έχουμε εκλογές και οι συσχετισμοί στο αμερικανικό κογκρέσο το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξουν» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας ως άγνωστο το αν θα παραμείνει στη θέση του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ και δηλώνοντας την ίδια ώρα πως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ «ήταν σημείο καμπής» για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι επί των ημερών του, το 2017, εκσυγχρονίστηκαν 80 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, λέγοντας πως «είναι η μόνη κίνηση που ενισχύει την υπεροπλία των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο».

Παράλληλα, άφησε αιχμές προς τον Πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης κλείνει εξοπλισμούς με ορίζοντα 15ετιας» και εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί δηλώνει «ικανοποιημένη» από την έκβαση της Συνόδου, όταν άρθηκε το εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προς την Τουρκία, ενώ οι δύο χώρες εξέφρασαν τη στήριξη τους στη γειτονική χώρα ως προς τη στάση της στην ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας.

«Ο πήχης μας είναι ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Λήμνου, της Λέσβου» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε ότι «είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση της απόλυτης στήριξης της δύσης στην Τουρκία παρότι εδώ και καρό εκφράζει μια ακραία αναθεωρητική ρητορική».

Στο πλαίσιο αυτό, «χθες υποστήκαμε μια δεινή διπλωματική ήττα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «αν ήμουν εγώ Πρωθυπουργός» με φόντο και το εμπορικό σήμα «Turkaegean», «θα γυρνούσα με τα πόδια από την Μαδρίτη».

Κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «είναι ανησυχητικά αυτά τα δεδομένα», καθώς όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης ασκεί μια επικίνδυνη για τη χώρα εξωτερική πολιτική», η οποία βαδίζει «από ήττα σε ήττα» και για το λόγο αυτό κάθε φορά «βγάζει από το καπέλο εξοπλισμούς».

«Μακάρι να έχει η χώρα τη δυνατότητα να δαπανά ακόμη περισσότερα για εξοπλιστικές δαπάνες» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποστήριξε ακόμη πως «έχουμε ευθύνη όταν μιλάμε για εξοπλισμούς να μιλάμε για επαρκή άμυνα της χώρας, αλλά και να βλέπουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες», περιγράφοντας πως «όταν το χειμώνα που θα μας έρθει όλοι προμηνύουν, που η ΕΕ κινείται σαν τον υπνοβάτη στο γκρεμό, θα βρεθούμε μπροστά στην πιθανότητα να έχουμε ρεύμα με το δελτίο».

Στην κατεύθυνση αυτή, «ζητάμε εκλογές, γιατί ανησυχούμε γιατί τόσο η εξωτερική πολιτική ΙΧ του κ.Μητσοτάκη μας μπλέκει σε κινδύνους», ενώ στο πεδίο της οικονομίας «είναι μια συνθήκη που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική κρίση», όπως σημείωσε.

«Πρώτοι με μεγάλη διαφορά»

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε πως «εγώ δεν πιστεύω ότι την αστάθεια την πολιτική την γεννά ένα εκλογικό σύστημα» και επανέλαβε ότι «θα καλέσω όλες τις δυνάμεις εκείνες που αυτοπροσδιοριζονται προοδευτικές» για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, «θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά» επισήμανε, καθώς οι «μεγάλες δυσκολίες» απαιτούν, όπως τόνισε, «ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία».

«Δεν έχω κανένα άγχος» με τον Ανδρουλάκη

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, «λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε με νόημα ότι «τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο ελληνικός λαός», θεωρώντας ως «αδιανόητο» να εγείρεται ένα τέτοιο θέμα, όταν ένα κόμμα έχει έρθει τρίτο ή τέταρτο. «Εδώ δεν κάνουμε μια αντιπαράθεση στο όνομα μιας καρέκλας» ξεκαθάρισε από πλευράς του και συνέχισε, λέγοντας πως «δεν έχω κανένα άγχος να εξηγήσω τίποτα στον κ. Ανδρουλάκη».

«Δεν ξέρω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή»

Αντίθετα, «η πολιτική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί και από την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απάντησε πως «δεν ξέρω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει» ως προς την πιθανότητα συνεργασίας με το ΜέΡΑ25.

«Σε πολύ σημαντικό βαθμό νομίζω η καθημερινότητα των πολιτών το πορτοφόλι τους» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας ως προς το διακύβευμα των εκλογών και εγκάλεσε την κυβέρνηση πως «έχει αφήσει τα καρτέλ ανεξέλεγκτα». «Η ΔΕΗ αγωνιά για το αν θα μοιράζει μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους» υποστήριξε και έκανε λόγο για «διπλή αισχροκέρδεια από τη μία οι ιδιώτες και από την άλλη η αισχροκέρδεια του κράτους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές Σεπτέμβρη» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να ορίσει «από τώρα την ημερομηνία των εκλογών» ο Πρωθυπουργός. Ως προς το πολιτικό κλίμα, «ειδικά δικαστήρια έστησε ο κ. Μητσοτάκης, όχι εγώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε, λέγοντας πως «την επόμενη ημέρα (σ.σ. των εκλογών) θα τελειώσει το πάρτι».

«Οδύνη» για τον Ηλία Νικολακόπουλο

Πριν σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, λέγοντας ότι ήταν «μια ξαφνική είδηση», όταν ο διαπρεπής πολιτικός επιστήμονας είχε ολοκληρώσει πριν ένα μήνα την εσωκομματική διαδικασία κορυφής για την αξιωματική αντιπολίτευση και «εγγυήθηκε του αδιάβλητου της διαδικασίας».

Η απάντηση Οικονόμου: Oι σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα πολιτικά κυβικά του κ. Τσίπρα

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε:
Η Ελλάδα, στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκατέστησε το διεθνές της κύρος και διαδραματίζει πια σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρασιατικός χώρος. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα σεβαστή, με βαρύνοντα ρόλο, παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Το γεγονός αυτό, εκτός από επιτυχία της Κυβέρνησης, είναι και τεράστια επιτυχία της πατρίδας.

Και έτσι θα έπρεπε να την αντιλαμβάνονται όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές. Ο κ. Τσίπρας, όμως, ο οποίος στη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργίας καταβαράθρωσε το κύρος της Ελλάδας και τέτοιες μέρες το 2015 διακινδύνευσε να την καταστήσει χώρα-παρία, δεν αντιλαμβάνεται ούτε στο ελάχιστο τη σύγχρονη διεθνή πολιτική και διπλωματία. Γιατί αν καταλάβαινε τι συμβαίνει, δεν θα καταψήφιζε την αμυντική ενίσχυση της χώρας και την εμβάθυνση των συμμαχιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Αν καταλάβαινε τι έγινε και επικέντρωνε στη μεγάλη εικόνα, θα έβλεπε ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις της σε καμία από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν έβλεπε λίγο μακρύτερα από τον στενό κομματικό του ορίζοντα, θα παρατηρούσε ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στέλνεται σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, όπως συμβαίνει τώρα με την ενεργειακή κρίση, το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τα εθνικά μας θέματα: οι τεράστιες σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα πολιτικά κυβικά του κ. Τσίπρα.

Πηγή: protothema.gr