Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 15:20

Ερώτηση Μ. Σαλμά στην Βουλή σχετικά με θέματα που αφορούν τους αγρότες της Αιτωλ/νίας

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Καθηγητής κ. Μάριος Σαλμάς κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες. Ειδικότερα ο κύριος Σαλμάς ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την αύξηση του κόστους παραγωγής και ζητά να ενημερωθεί για τις προθέσεις του υπουργείου για την αποκατάσταση της αδικίας που προέκυψε μετά την απόφαση του ΣΤΕ για το ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Τα τελευταία 2 χρόνια δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν τη διατροφική αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα πρώτων βασικών υλών και τροφίμων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαν τη ζήτηση των προϊόντων τους να περιορίζεται από τα συνεχιζόμενα lockdown λόγω  πανδημίας. Οι επιπτώσεις στην τιμή και διαθεσιμότητα της ενέργειας ,εξ αιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία είναι δυσβάστακτες, αφού η τιμή του πετρελαίου διπλασιάστηκε.  Οι τιμές  των λιπασμάτων και των ζωοτροφών εκτινάχθηκαν, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών παράγονται στις εμπόλεμες αυτές χώρες. Θεωρώ αδιανόητο να καλλιεργούν οι αγρότες με το πετρέλαιο στα 2 ευρώ.

Με απλά λόγια το κόστος παραγωγής τόσο του ζωικού, όσο και του φυτικού κεφαλαίου διπλασιάστηκε με τεράστιες συνέπειες στο εισόδημα του κλάδου.

Ειδικότερα για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, η πρόσφατη εξέλιξη της πιστοποίησης «ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή της ελιάς Καλαμών που παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία σε ποσοστό περίπου 35% ,με αποτέλεσμα αυτή να εξάγεται από επιχειρήσεις της Μεσσηνίας αν και δεν παράγεται στην Καλαμάτα.  Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία αρνητική κατάσταση στους αγρότες και κτηνοτρόφους και επιβάλουν την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση.

Με βάση τα ανωτέρω εύλογα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να μειώσει την τιμή του πετρελαίου για τους αγρότες ; και
  2. Εάν θα λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ελιά Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας να μπορεί να εξάγεται ως ελιά Καλαμάτας (ΠΟΠ) ;