Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 12:14

Ερώτηση Βουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Εισαγωγή οροφής (ανωτάτου ορίου) στη λιανική τιμή των τιμολογήσεων έναντι παροχής ενέργειας για την αντιμετώπιση της υποβόσκουσας ενεργειακής κρίσης»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 26/5/2022

Της:   Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

Προς:  Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:  «Εισαγωγή οροφής (ανωτάτου ορίου) στη λιανική τιμή των τιμολογήσεων έναντι παροχής ενέργειας για την αντιμετώπιση της υποβόσκουσας ενεργειακής κρίσης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Από το φθινόπωρο του 2021 και ύστερα, αρκετούς μήνες πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη και η Ελλάδα υφίστανται μία άνευ προηγουμένου “ενεργειακή επίθεση”, με συνέπεια, οι λιανικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα συναφή ενεργειακά είδη, που κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για τον σύγχρονο πολιτισμό μας, να έχουν ανέβει κατακόρυφα. Ειδικά η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, επικεφαλής της λίστας ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες η τιμή χρέωσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε σε απλησίαστα σχεδόν ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας. Και είναι σαφές ότι, ούτε η τωρινή Κυβέρνηση μπόρεσε να αντιληφθεί έγκαιρα το ως άνω υφέρπον, εδώ και καιρό, πρόβλημα, εάν ληφθεί κατά νου, πως μόνο η χώρα μας απ' όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύξησε κατά το έτος 2021 την εξάρτησή της από το αέριο κατά 25% για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου γνώριζαν απότομη και ασύλληπτη σχεδόν αύξηση. Αποτέλεσμα τούτου υπήρξε, το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα να επιδεινωθεί, αφού, όλα τα προηγούμενα συνέβησαν την ώρα που η Κυβέρνηση υπονόμευε, ή έστω, υποτιμούσε την εγχώρια παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Πρέπει εδώ απαραίτητα να σημειωθεί ότι, η βίαιη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, με δραστική μείωση αυτών κατά 50% στο ενεργειακό μείγμα, έγινε κατά τρόπο ανοργάνωτο, χωρίς, όπως σήμερα αποδεικνύεται, να υπάρχει άλλη αξιόπιστη εναλλακτική πηγή εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού. Μάλιστα, η πραγματοποιηθείσα απολιγνιτοποίηση συνέβη προς όφελος του φυσικού αερίου και μόνον αυτού, πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τρίτες χώρες. Όλα τα ανωτέρω, συσσωρευμένα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ” για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, παρά τα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα ανάσχεσης του προβλήματος, που έχουν, προφανώς, προσωρινό χαρακτήρα.

Μοναδική λύση για την καταπολέμηση της μείζονος ενεργειακής κρίσης που αναδύεται, είναι η άμεση επιβολή πλαφόν (μεγίστης τιμής πώλησης) στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που όχι μόνο θα εξάλειφε το παράδοξο της περίφημης “ρήτρας αναπροσαρμογής”, που εμφανίσθηκε εσχάτως στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά παράλληλα, θα μπορούσε να συγκρατήσει τις πληθωριστικές τάσεις ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, κρατώντας τα σχετικά τιμολόγια σταθερά για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρίση, καθώς και επιμερίζοντας το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς. Αυτό, μπορεί να συνδυαστεί με την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., ώστε να δημιουργηθούν, τα επόμενα χρόνια, καινούριοι υποσταθμοί του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, προκειμένου να εξομαλυνθεί το ήδη υπερκορεσμένο υπάρχον δίκτυο και με τον τρόπο αυτό να παραχθεί περισσότερο και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να θεσπίσετε ανώτατο όριο (πλαφόν) στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε συγκρατηθεί στο μέλλον μία εκ νέου ξαφνική εκτίναξη των τιμών στις χρεώσεις λογαριασμών;

2. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε μέρος των κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι υποσταθμοί του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας και να ενισχυθεί, έτσι, το υφιστάμενο, πλην όμως, πεπαλαιωμένο, ως άνω δίκτυο;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου