Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:21: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 19:05

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση βουλευτή της "Ελληνικής Λύσης" σχετικά με: «Αξιοποίηση παλαιοντολογικού θησαυρού στην Αιτωλοακαρνανία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/03/2022

Του:        Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:   «Αξιοποίηση παλαιοντολογικού θησαυρού στην Αιτωλοακαρνανία»

Κυρία Υπουργέ,

Πλήθος διάσπαρτων παλαιοντολογικών ευρημάτων συνθέτουν μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας. Πριν από 190 εκατομμύρια χρόνια στη θάλασσα της Τηθύος, στη θέση της ακτογραμμής μεταξύ Αστακού και Μύτικα, ζούσε μεγάλη ποικιλία οργανισμών, με κυρίαρχα τα κεφαλόποδα. Τα κεφαλόποδα ήταν τα πλέον εξελιγμένα μαλάκια, αρπακτικά, σαρκοφάγα και με ικανότητα πλεύσης. Η σημαντικότερη κατηγορία αυτών ήταν οι αμμωνίτες, οι οποίοι αποτελούν σήμερα χαρακτηριστικά απολιθώματα. Σε συλλογή απολιθωμάτων και ορυκτών, επιπρόσθετα, στο Αγρίνιο περιλαμβάνεται ποικιλία πέντε χιλιάδων (5.000) δειγμάτων, τα οποία προέρχονται από Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία και την υπόλοιπη Ελλάδα, με το αρχαιότερο από τα εκθέματα να προσδιορίζεται χρονικά πριν 450 εκατομμύρια χρόνια, το δε νεότερο 40.000 χρόνια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, δια των ενεργειών και προτροπής σας, να ιδρυθεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο να περιλαμβάνει τις μεμονωμένες και διάσπαρτες συλλογές απολιθωμάτων και ορυκτών, καθώς και πάσης άλλης μορφής παλαιοντολογικού υλικού της ευρύτερης περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3866/14.3.2022 Ερώτηση με θέμα:

«Αξιοποίηση παλαιοντολογικού θησαυρού στην Αιτωλοακαρνανία»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3866/14.3.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Απόστολου Αβδελά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. βα΄ του ν. 4858/2021 (Α’ 220), μόνον τα παλαιοντολογικά κατάλοιπα που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του ανωτέρω νόμου.

Σύμφωνα με την Εφορεία Σπηλαιολογίας- Παλαιοανθρωπολογίας, τα απολιθώματα στα οποία αναφέρεται η ερώτηση είναι θαλάσσιας προέλευσης και πολύ παλαιότερα από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στον ελλαδικό χώρο, καθώς και τα ορυκτά και τα λοιπά στοιχεία φυσικής ιστορίας που ανήκουν στις αναφερόμενες συλλογές, και ως εκ τούτου εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ