Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 19:15

Αυτοκινητοπομπή υπέρ της Ρωσίας με σημαίες και «Ζ» στην Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται κινητοποίηση υπέρ της Ρωσίας στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής. Η αυτοκινητοπομπή, με ρωσικές και ελληνικές σημαίες καθώς και την ένδειξη «Ζ» -που αποτελεί το σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία- πάνω στα οχήματα, βρίσκεται στο ύψος του σταθμού του μετρό Συγγρού-Φιξ. Τμήμα της λεωφόρου Συγγρού, στο ρεύμα προς Αθήνα, έχει αποκλειστεί από την αυτοκινητοπομπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί στην Καλλιθέα, όπου είχε βεβηλωθεί το μνημείο Σοβιετικών Στρατιωτών.

Το γεγονός είχε λάβει διαστάσεις και εκτός Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με το RIA Novosti, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε προαναγγείλει ποινική έρευνα για το συμβάν.

Εκπρόσωποι της Ερευνητικής Επιτροπής είχαν διευκρινίσει ότι η υπόθεση άνοιξε καθώς έχει διαπραχθεί εγκληματική πράξη, όπως προβλέπεται από τις παραγράφους “α” και “β” του μέρους 2 του άρθρου 243.4 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στα συγκεκριμένα άρθρα γίνεται λόγος για «καταστροφή στρατιωτικών μνημείων που διαιωνίζουν τη μνήμη όσων πέθαναν υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα».

Έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία κάλεσε τις ελληνικές αρχές να βρουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους βανδάλους για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών.

Αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση εστάλη αμέσως από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Αναμένουμε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας».

Από ρωσικής πλευράς έχει εκφραστεί βαθιά οργή για τα όσα συνέβησαν, ενώ γίνεται λόγος για «ένα άνευ προηγουμένου γεγονός στην Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός αντιστάθηκε λυσσαλέα στους Ναζί κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Έλληνες πολίτες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τη μνήμη των Σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την Ευρώπη».

ο περιστατικό προκάλεσε την οργή της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση:

«Οι υπέρμαχοι του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, που τόσα χρόνια τρομοκρατούσε και δολοφονούσε εν ψυχρό τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σήκωσαν το χέρι τους εναντίον της ιερής μνήμης στην Ελλάδα για τους Σοβιετικούς στρατιώτες – αυτούς οι οποίοι με τεράστιες θυσίες απελευθέρωσαν την σκλαβωμένη Ευρώπη από τον φασισμό στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την ανήθικη απόπειρα προσβολής της ιστορίας και την απαράδεκτη πράξη βανδαλισμού.

Ύστερα από αυτήν την εγκληματική ενέργεια και τις αμέτρητες αποκαλύψεις των κατοίκων της Μαριούπολης και του Ντονμπάς χρειάζονται άραγε επιπλέον αποδείξεις για την ναζιστική φύση του Αζόφ και άλλων παρόμοιων ταγμάτων ακραίων εθνικιστών της Ουκρανίας;

Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διερεύνηση της βάρβαρης αυτής επίθεσης και την τιμωρία των βανδάλων».

Καταδίκασε τη βεβήλωση το υπουργείο Εξωτερικών

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει τη βεβήλωση του μνημείου.

«Καταδικάζουμε τη βεβήλωση μνημείου αφιερωμένου στη μνήμη τριών Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής το καλοκαίρι του 1944.

»Η Ελλάδα, χώρα που υπέφερε από την ναζιστική κατοχή, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία της μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και καταδικάζει κάθε χρήση συμβόλων αυτής της σκοτεινής περιόδου της ιστορίας» επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι άγνωστοι δεν δίστασαν να γράψουν πάνω στις πλάκες την λέξη «Azov», προφανώς παραπέμποντας στο ναζιστικό τάγμα της Ουκρανίας.

cnn.gr