Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 21:10

Μητσοτάκης: Στην φαρέτρα μας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Εκλογές την άνοιξη του ’23

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις τιμές στην ενέργεια

Δεν απέκλεισε την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού ταχυδρόμου. Ωστόσο, είπε, ότι αν συμβεί αυτό θα πρέπει η μείωση αυτή να περάσει στους καταναλωτές και όχι στις επιχειρήσεις.

«Η μείωση του ΦΠΑ είναι στην φαρέτρα μας και μπορεί να υπάρχει, έχει κόστος, αλλά θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρωτοφανείς καταστάσεις»

«Βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις σε μια παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, και εξήγησε ότι αυτή προκαλεί και την αύξηση στην τιμή της ενέργειας αλλά και μεγάλες πληθωριστικές τάσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

«Είναι μια κρίση εισαγόμενη» είπε «αλλά που πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά στον βαθμό που γίνεται με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και η πρόταση αυτή σταδιακά ωριμάζει στην ΕΕ, αλλά δεν είναι άλλοθι για να μην αντιμετωπιστεί με εθνικά όπλα το κύμα ακρίβειας που δοκιμάζει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε ότι είμαστε μια χώρα με χαμηλούς μισθούς και η πίεση είναι μεγάλη ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλά εισόδηματα. Τόνισε ότι γι’ αυτό ήταν στοχευμένα τα μέτρα.

Αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα και ειδικά για τον πρωτογενή τομέα είπε ότι έχει απλή αίσθηση των προβλημάτων από την αύξηση του κόστους στις ζωοτροφές θα υπάρχει επιστροφή στις ζωοτροφές επί του τζίρου του 2021.

Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ειδικά σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ είπε ότι ήταν μεγάλα και όπου εντοπιστεί αισχροκέρδεια δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το ανώτατο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος.

Για τις αυξήσεις σε προϊόντα και αν υπάρχουν επιπλέον λύσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είπε: Τα μέτρα είναι άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος μέσω της συγκράτησης της αύξησης των τιμών. Έχουν ληφθεί και μέτρα μείωσης της φορολογίας που έτσι αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Δεν αρκούν, αυτά, παραδέχθηκε και πρόσθεσε ότι σε καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό. Αλλά ακολουθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία δεν αποκάλυψε. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες είπε σήμερα και αυτό θα ληφθεί υπόψιν.

Πηγή: newsbeast.gr