Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022 18:40

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει στρατηγική στον πόλέμο στην Ουκρανία – Οι Πολωνοί ζητούν από τους Αμερικανούς συστήματα Patriot, μαχητικά αεροσκάφη F-35 και άρματα μάχης Abrams

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε “χασάπη” τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη “απελευθέρωση” της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

“Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει”, απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της. Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν μετά τη συνάντησή του με Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.

Στο μεταξύ ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.

“Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία”, δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.

protothema.gr