Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 19:40

Κωνσταντόπουλος: «Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας»

Συζητήθηκε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιο, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με τις μη καταβληθείσες ενισχύσεις στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μη επιλεξιμότητας των εκτάσεων.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι «οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, βιώνουν πλήρη ανατροπή του προγραμματισμού τους, καθώς η ίδια η Πολιτεία αλλάζει όσα μέχρι σήμερα ήξεραν».

Ενώ υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις στον ΟΣΔΕ για εκτάσεις που δήλωναν επί χρόνια, οι οποίες φαίνονταν ως επιλέξιμες στον ΟΣΔΕ, τον Οκτώβριο του 2021 και εντελώς αιφνιδιαστικά έμειναν εκτός της προκαταβολής των ενισχύσεων, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ θεώρησε τις εκτάσεις τους μη επιλέξιμες.

Σημείωσε ότι η «περικοπή των ενισχύσεων αυτών, δεν ήταν θέμα απλά ΑΤΑΚ και διασταύρωσης των στοιχείων με το Ε9, όπως επικαλείτο το Υπουργείο σε ανακοινώσεις του, καθώς ολόκληρες εκτάσεις που επιδοτούνταν κανονικά για χρόνια ως επιλέξιμες, κρίθηκαν ως μη επιλέξιμες».

Μάλιστα, λόγω της αναδρομικότητας που δόθηκε στην απόφαση για τα έτη 2020-2021, πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τα δικαιώματα τους, αλλά και να βρεθούν με χρέη στο Δημόσιο για ενισχύσεις που εισέπραξαν στο παρελθόν αλλά και με πρόσθετες κυρώσεις, κάτι που θα σημαίνει καταστροφή για την Αιτωλοακαρνανία.

Οι δε αγρότες έως σήμερα δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση για την καταβολή των ενισχύσεων, καθώς και για τις όποιες αλλαγές στις επιλέξιμες εκτάσεις, παρότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε υποχρέωση να τους ενημερώσει με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ο δε ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και μήνες δεν έχει κάνει καμία εκκαθάριση, μετά από τις ενστάσεις, ώστε να συμπεριληφθούν στις πληρωμές.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι «οι παραγωγοί της χώρας βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Στην Αιτωλοακαρνανία, που κατά κόρον στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, η κατάσταση είναι τραγική. Σήμερα, μέσα στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας στα ύψη, με τις αυξήσεις στις τιμές στα φυτοφάρμακα, στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, στο πετρέλαιο κίνησης και την ενέργεια στα ύψη, αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση.

Οι παραγωγοί καταστρέφονται, τα λιπάσματα έχουν τριπλασιαστεί, το καλαμπόκι από 18 λεπτά έφτασε στα 40-45 λεπτά, το τριφύλλι 0,45 και η τιμή του πετρελαίου έφθασε στα 2 ευρώ. Τα δε μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν επαρκούν. Κατόπιν αυτών, ζήτησε ενημέρωση για την επιφάνεια των εκτάσεων της Αιτωλοακαρνανίας που έμειναν εκτός ενισχύσεων, και κάλεσε τον Υπουργό να στηρίξει τους παραγωγούς και να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές των ενισχύσεων στους αγρότες».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιος, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αλλάξει. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μείωση κατά 2,09% επί της βασικής ενίσχυσης, με βάση τον Κανονισμό 1307/2013, καθώς και μείωση όλων των δικαιωμάτων στο ποσοστό που κρίνεται απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών αναπλήρωσης του εθνικού αποθέματος, που για τα έτη 2020 και 2021 το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 2,5%.

Ανέφερε επίσης, ότι κάθε έτος διαπιστώνεται διαφορά ανάμεσα στις δηλωθείσες και τις επιλέξιμες εκτάσεις και αυτό συνέβη και φέτος στην Αιτωλοακαρνανία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μια συγκεκριμένη περιοχή στην Αιτωλοακαρνανία για την οποία πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και υπήρξαν καταγγελίες, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ήταν εκτάσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν, άρα δεν ήταν επιλέξιμες. Σημείωσε τέλος, ότι ακόμη αναμένονται τα αποτελέσματα των ενστάσεων και συνεπώς αναμένεται να κριθεί το ζήτημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να δικαιωθούν όσοι αδίκως αποκλείστηκαν ενώ είχαν τις προϋποθέσεις.

agriniopress.gr