Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 19:39

Εισβολή στην Ουκρανία: Κάθισαν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -Αρχίζει 3ος γύρος μεταξύ Ουκρανών-Ρώσων

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο 3ος γύρων των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το SkyNEWS, το οποίο επικαλέστηκε πηγή από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Στις 16:51 το SkyNews σε νέα ανάρτηση σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζονται. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ουκρανία διευκρινίζει ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν γύρω στο μεσημέρι σήμερα και σύμφωνα με το Κίεβο ο στόχος της Ουκρανίας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Νωρίτερα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας φάνηκε να λέει ότι οι συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία έχουν τερματιστεί. Εκτοτε διευκρίνισαν ότι οι αξιωματούχοι απλώς έκαναν ένα διάλειμμα και ότι ένας τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά και πάλι σύντομα.

Να σημειωθεί ότι το ρωσικό Ria Novosti αναφέρει σε tweet ότι οι συζητήσεις έχουν απλά διακοπεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στόχος της συνάντησης ήταν η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν τέσσερις ώρες. Ξεκίνησαν στις 12:30 το μεσημέρι, αφού έφθασαν με ελικόπτερο οι εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς,

Ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ που καθόταν στην κεφαλή του τραπεζιού καλωσόρισε αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαβεβαιώνοντας τες ότι θα πρέπει να αισθάνονται «απόλυτα ασφαλείς»: «Να διασφαλίσω ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη θέλω να αισθάνεστε όλοι ασφαλείς. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας, ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται για αυτό». «Αγαπητοί φίλοι, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας μου ζήτησε να σας καλωσορίσω και να παρέχω τα πάντα για το έργο σας, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον Πρόεδρο Πούτιν. Μπορεί να αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς εδώ. Αυτό είναι το ιερό μας καθήκον», είπε ο Βλαντιμίρ Μακέι. «Ο Πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει ειλικρινά ότι, κατά τις σημερινές συνομιλίες, θα είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα αυτής της κρίσης. Όλοι οι Λευκορώσοι προσεύχονται για αυτό. Οποιεσδήποτε προτάσεις, ως προς τη διοργάνωση της σημερινής συνάντησης, θα εξεταστούν και θα εκπληρωθούν απολύτως», πρόσθεσε. «Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταδίδει το RIA Novosti.

Στην αντιπροσωπεία, η οποία έφτασε στην περιοχή Γκόμελ με ελικόπτερο, συμμετέχει επίσης ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Ολεκσιι Ρέζνικοφ, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μικαίλο Ποντολιάκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μίκολα Τοτσίτσκι και ο βουλευτής Νταβίντ Αρακχάμια, πρόεδρος του κόμματος του Ζελένσκι.

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, όπως μεταδίδει το RIA Novosti, δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε χθες το βράδυ για τις συνομιλίες στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.

Πηγή: iefimerida.gr