Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 22:57

Γιώργος Βαρεμένος: Ο Παναιτωλικός, ο Φρόυντ και οι άλλοι

Γιώργος Βαρεμένος: Ο Παναιτωλικός, ο Φρόυντ και οι άλλοι

Μετά από κάθε αγώνα του Παναιτωλικού, ο προπονητής του Γιάννης Αναστασίου δηλώνει μονότονα: «Αδικήσαμε τον εαυτό μας!» Αναλογίσθηκα, μετά από τόσες αδικίες, πώς θα αντιδράσει τελικά ο εαυτός μας. Υπάρχει περίπτωση να τα βάλει άσχημα με την πάρτη μας και να έχουμε κακά ξεμπερδέματα.

Απευθύνθηκα στον γερο-Φρόυντ, ο οποίος συνοφρυώθηκε και φάνηκε να δυσκολεύεται πολύ με την περίπτωσή μας και με παρέπεμψε σε άλλους σοφούς. «Μαγεία, λέει ο Γκαίτε, είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.» Αν όχι τα πάντα -λέω εγώ στον εαυτό μου-, τουλάχιστον να προκριθείς στα ημιτελικά του Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία του, και μάλιστα απέναντι στον Ολυμπιακό, ο οποίος αν έχει κάποιο πρόβλημα με τον εαυτό του, είναι ότι πάσχει από κρίση μεγαλείου.

Ο M. Δουκίδης μας τα έκανε πιο λιανά: «Στους εσωτερικούς μονολόγους σου, ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιείς την φράση “είμαι μαλάκας”.» Μόνο που τελευταία φαίνεται να μην κάνoυμεάλλη δουλειά, εγώ κι ο Γιάννης Αναστασίου. Ο Μ. Δουκίδης επέμενε: «Μην ανέχεσαι να σου τα πρήζουν. Είναι καλύτερα να τους τα πρήζεις εσύ.»

Κάποια στιγμή, εκεί, στο Καραϊσκάκη, όταν άκουσα τους οπαδούς του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν έξαλλα, ρώτησα τον εαυτό μου: «Για να κάνουν έτσι, μήπως εμείς, ο Παναιτωλικός, είμαστε σημαντικοί;» Ο εαυτός μου, σε μόνιμη αντίθεση μ’ εμένα, μου αντέκρουσε: «Μην παρασύρεσαι. Αυτοί, όποιον και να νικούσαν, το ίδιο θα έκαναν. Δεν θέλουν να νικά κανένας άλλος.»Τελικά σκέφθηκα ότι οι γιατροί είναι πιο πρακτικοί απ’ όλους και απευθύνθηκα στον καρδιολόγο: «Γιατρέ μου, του λέω, έπαθα σοκ. Αυτός που μας έκλεισε το σπίτι στο 92ο και στο 118ο λεπτό, είναι ο γιός του φίλου μου, του Χρήστου Μασούρα!» «Ηρέμησε, μου λέει ο γιατρός. Αφού πέρασες κι αυτό το τέστ κοπώσεως, και μάλιστα μέσα στο Καραϊσκάκη, μην φοβάσαι τίποτε.»

Συμπέρασμα: τα πράγματα με την ζωή είναι πολύ απλά: ή δοκάρι και μέσα ή δοκάρι κι έξω. «Μήπως δεν είναι τόσο απλή η διαφορά μεταξύ του καθ’ έξιν νικητή και του looser;» επιμένει ο μονίμως ριγμένος εαυτός μου. «Σταμάτα, του λέω, γιατί του τα παραέχουμε σκοτίσει του γερο-Φρόυντ.»

Εκεί, όμως, που έπαθε πλάκα ο εαυτός μου, είναι όταν διάβασε τον Επίσκοπο Δωδώνης Χρυσόστομο να δηλώνει ότι ήταν κατάντια της ΑΕΚ που έχασε από τον Παναιτωλικό. «Ποιό Ευαγγέλιο, μου λέει οργισμένος, μας διδάσκει ότι είναι κατάντια ο Δαυίδ να νικά τον Γολιάθ;» Δεν απάντησα στον εαυτό μου, για να μην τον αδικήσω για άλλη μιά φορά.

ΥΓ1: «Η πιο δύσκολη εμπορική πράξη στην ζωή, είναι να πουλάς τον εαυτό σου στον ίδιο σου τον εαυτό.» – Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

ΥΓ2: «Αυτοπεποίθηση είναι ελπίδα σε ενεστώτα χρόνο» – Κίρκεγκωρ

Καμμιά φορά, και χωρίς την ελπίδα είσαι λεύτερος.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 599 φορές