Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 12:03

Στ. Αραχωβίτης στη συζήτηση για την Πρόταση Δυσπιστίας: «Καθαρές κουβέντες: προσφυγή στην κάλπη ΤΩΡΑ!»

Η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα ανέδειξε την αποτυχία της Kυβέρνησης σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησής της.

Ο  Στ. Αραχωβίτης κατά την ομιλία του περιέγραψε την δυστοπική συγκυρία με τους  23.000 νεκρούς «εν μέσω των συνεπειών της ανεπάρκειάς σας να αντιμετωπίσετε οργανωμένα μια κακοκαιρία που μια βδομάδα τώρα έχει βάλει στον πάγο τον μισό πληθυσμό της χώρας, την ώρα που υψηλά στελέχη της Κυβέρνησης εμφανίζονται υπόλογα και εκβιαζόμενα από θλιβερές τηλεπερσόνες, εν μέσω μιας κρίσης ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα εφόδια που έχει γονατίσει τους καταναλωτές και ταυτόχρονα απειλεί τη συνέχιση της παραγωγής στην χώρα».

Στη συνέχεια ο βουλευτής περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ο αγροτικός κόσμος και οι ψαράδες. «Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς δεν βρέθηκαν ποτέ σε τόσο δεινή θέση όσο με τη σημερινή Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ενώ συνεχίζοντας αναρωτήθηκε: «Πως να μην γονατίσουν οι αγρότες από τους λογαριασμούς-φωτιά; Πως θα ποτίσουν οι  ΤΟΕΒ με πενταψήφιους λογαριασμούς;……  Χωρίς νερό και λίπανση, κινδυνεύει η εγχώρια παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα».

Συνεχίζοντας την περιγραφή ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε «Στις ζωοτροφές η αύξηση του κόστους κατά 70% περίπου μέσα στο 2021,  γονατίζει τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα στα νησιά», ενώ στηλίτευσε τις κενού περιεχομένου κυβερνητικές εξαγγελίες, τα ανεπαρκή μέτρα και τις πελατειακές εξυπηρετήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκτινάσσεται το κόστος παραγωγής κι εσείς υπόσχεστε θεραπεία με ασπιρίνες».

«Αφότου διαλύσατε την ΑΤΕ, οι αγρότες δεν διανοούνται να περάσουν ούτε έξω από Τράπεζα» ανέφερε περιγράφοντας την κατάσταση της ρευστότητας του αγροτικού τομέα.  Η πλήρης ανεπάρκεια αντιμετώπισης της χρηματοδότησης καταγράφεται από τη σημερινή κατάσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που καταθέτω στα Πρακτικά. «126 εκατ. ευρώ δάνεια ζητούν οι αγρότες, 4 εκατ. έχετε εγκρίνει. Ποσοστό 3%» συμπλήρωσε.

Με αφορμή το γεγονός ότι η  κακοκαιρία “ΕΛΠΙΔΑ”προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στην αγροτική παραγωγή πολλών περιοχών, μεταξύ αυτών και της Λακωνίας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ γιατί 2,5 χρόνια δεν προχώρησε σε  καμία αλλαγή στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ και υπονομεύσε την οικονομική βιωσιμότητά του. Αλλά και για τα αποτελέσματα της πανδημίας σε μια σειρά εμβληματικά προϊόντα, την ελιά, τη σταφίδα το αμπέλι, ο Στ. Αραχωβίτης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την ίδια αδιαφορία.

Η προχειρότητα και οι “φιέστες” στην αντιμετώπιση της νέας ΚΑΠ είχε κατά τον βουλευτή σαν αποτέλεσμα «στις πρώτες 20 μέρες του 2022 να αναγκάζεστε ήδη στις πρώτες αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο!» Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στο γεγονός ότι ενώ «οι καταναλωτές ζουν έναν εφιάλτη από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής, διαλύσατε τον θεσμό των λαϊκών αγορών που στήριζε την οικονομία κάθε νοικοκυριού».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην πλήρη απροθυμία της Κυβέρνησης να ακούσει όχι μόνο τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας και κατέληξε λέγοντας: «Γι' αυτό καθαρές κουβέντες: προσφυγή στην κάλπη ΤΩΡΑ!»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα για να καταδείξουμε την αποτυχία της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης.

Με την πρόταση δυσπιστίας και την συζήτηση εδώ στην ολομέλεια, μεταφέρουμε το μήνυμα απογοήτευσης και αγανάκτησης της κοινωνίας, των νέων ανθρώπων, των ανθρώπων της εργασίας, των επαγγελματιών, των αγροτών.

Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε την ελπίδα και την προοπτική που θα φέρει στον τόπο μια δημοκρατική αλλαγή. Γιατί οι ιδέες και οι προτάσεις που τόσο καιρό σας καταθέτουμε και εσείς κωφεύετε, είναι πλέον πλειοψηφικές στην κοινωνία.

Η συζήτηση γίνεται εν μέσω πανδημίας που έχει αφήσει μέχρι στιγμής, πάνω από 23.000 νεκρούς. Πολλοί εξ αυτών πέθαναν χωρίς οι θεράποντες ιατροί και νοσηλευτές να μπορέσουν να τους στηρίξουν στο δικαίωμα της ύστατης μάχης για τη ζωή τους. Οι ήρωες υγειονομικοί από τα υποκριτικά χειροκροτήματα, έγιναν τα θύματα της ανεπάρκειας σας. Αβοήθητοι, λιγοστοί, ενοχοποιημένοι και στο τέλος για ανταμοιβή η διαθεσιμότητα.

Η συζήτηση αυτή γίνεται μέσα στις συνέπειες της ανεπάρκειάς σας να αντιμετωπίσετε οργανωμένα μια κακοκαιρία που μια βδομάδα τώρα έχει βάλει στον πάγο τον μισό πληθυσμό της χώρας. Μια κακοκαιρία που έγκαιρα είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους αλλά που έθαψε στα χιόνια το επιτελικό σας κράτος.

Η συζήτηση αυτή γίνεται την ώρα που  υψηλά στελέχη της Κυβέρνησης  εμφανίζονται υπόλογα και εκβιαζόμενα από θλιβερές τηλεπερσόνες.

Η συζήτηση γίνεται εν μέσω μιας κρίσης ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα εφόδια που έχει γονατίσει τους καταναλωτές και ταυτόχρονα απειλεί την συνέχιση της παραγωγής στην χώρα.

Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα, πίσω από την τακτική στοχοποίησης των εργαζομένων, για το ναυάγιο στον ΕΦΚΑ ή στον ΕΛΓΑ.

Οι ΓΕΩΡΓΟΙ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ και ΑΛΙΕΙΣ δεν βρέθηκαν ποτέ σε τόσο δεινή θέση όσο με τη σημερινή Κυβέρνηση. Κούφιες περιεχομένου εξαγγελίες, ανεπαρκή μέτρα και πελατειακές εξυπηρετήσεις.

Εκτινάσσεται το κόστος παραγωγής κι εσείς υπόσχεστε θεραπεία με  ασπιρίνες.

Η Χώρα μας είναι εδώ και μήνες «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Η αύξηση της τελευταίας μόνο βδομάδας είναι 42%.  Πως να μην γονατίσουν οι αγρότες από τους λογαριασμούς φωτιά; Πως θα ποτίσουν οι  ΤΟΕΒ με πενταψήφιους λογαριασμούς;

Η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση της τιμής των λιπασμάτων είναι 164 % ενώ συγκεκριμένα για την ουρία η αύξηση αυτή έφτασε σε  264%.

Χωρίς νερό και  λίπανση, κινδυνεύει η εγχώρια παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Στις ζωοτροφές η αύξηση του κόστους κατά 70% περίπου μέσα στο 2021,  γονατίζει τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα στα νησιά.

Τον Δεκέμβρη καταφέρατε να κάνετε τη χειρότερη πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων όλων των εποχών!Δυο χρόνια ήταν αρκετά για να διαλύσετε, τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας για δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή επιδοτήσεων.

Αφότου διαλύσατε την  ΑΤΕ, οι αγρότες δεν διανοούνται να περάσουν ούτε έξω από Τράπεζα. Και αντί να αξιοποιήσετε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σας παραδώσαμε, αδιαφορήσατε.

Καταθέτω στα Πρακτικά τηn κατάσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που ετοιμάσαμε σαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

126 εκ. δάνεια ζητούν οι αγρότες, 4 εκ. έχετε εγκρίνει. Ποσοστό 3%. Πλήρης ανεπάρκεια!

Δεν έφταναν οι πυρκαγιές στην Μάνη, την Εύβοια και αλλού, οι πλημύρες και οι παγετοί του 2021, η κακοκαιρία ¨ΕΛΠΙΔΑ¨, προκάλεσε αυτή τη βδομάδα σημαντικές ζημιές και στην αγροτική παραγωγή πολλών περιοχών, και της Λακωνίας. Είστε υπόλογοι γιατί 2,5 χρόνια δεν προχώρησε καμία αλλαγή, στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ και υπονομεύσατε την οικονομική βιωσιμότητά του. Δεν κάνατε τίποτα για τις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργεί η Κλιματική Κρίση. Αντίθετα εγκαταλείψατε κιόλας ότι είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αποφύγατε την  ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς για την νέα  ΚΑΠ. Μόνο προχειρότητα και φιέστες. Στις πρώτες 20 μέρες του 2022 αναγκάζεστε ήδη στις πρώτες αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο!

Αδιαφορήσατε στην ανάγκη στήριξης ακόμη και για εμβληματικά προϊόντα, την ελιά, τη σταφίδα το αμπέλι.

Οι ιδεοληψίες σας και οι εξυπηρετήσεις φτάνουν μέχρι το αρδευτικό νερό. Επιχειρείτε να δώσετε σε ημέτερους ιδιώτες 21 έργα μέσω ΣΔΙΤ που θα στοιχήσουν 4 δισεκατομμύρια € τα οποία θα χρεώσετε στον φορολογούμενο! Εμείς σας παραδώσαμε 31 έργα ενταγμένα 100% στο ΠΑΑ με συνολικό κόστος λιγότερο από 0,5 δις €.

Κι ενώ στο Supermarket οι καταναλωτές ζουν έναν εφιάλτη από τις αυξήσεις  στα είδη διατροφής, διαλύσατε τον θεσμό των λαϊκών αγορών που στήριζε την οικονομία κάθε νοικοκυριού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει διαρκώς προτάσεις γιατί αξιοποιεί τον πλούτο των στελεχών του αλλά κυρίως γιατί συζητάει και ακούει την κοινωνία. Καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ. Καταθέτει προτάσεις για την ακρίβεια, για τον ΕΛΓΑ, για την νέα ΚΑΠ, για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Παραλάβαμε μια χώρα χρεωκοπημένη - Παραδώσαμε μια χώρα με απόθεμα 37 δισ. Ευρώ. Παραλάβαμε μια χώρα με διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας - Παραδώσαμε ένα σύστημα υγείας με περισσότερους υγειονομικούς, με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, νοσοκομεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Παραλάβαμε ανεργία 27% - Παραδώσαμε 17%.

Εσείς τι θα παραδώσετε;

Οι πολίτες έχουν πλέον μέτρο σύγκρισης.

Γι αυτό καθαρές κουβέντες: προσφυγή στην κάλπη ΤΩΡΑ!