Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 23:17

Βουλή: Απορρίφθηκε με 156 ψήφους η πρόταση δυσπιστίας

Στα 142 ανήλθαν τα «υπέρ» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Απούσα η Μαριέττα Γιαννάκου, που νοσηλεύεται με σοβαρό πρόβλημα υγείας – Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αμήχανη» και «αδιέξοδη» την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «έχει τελειώσει πολιτικά, αλλά το χειρότερο είναι ότι ζει στο παράλληλο δικό του σύμπαν»

Απορρίφθηκε με 156 «κατά» η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, υπέρ 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρξε και ένα «παρών», που προέρχεται από τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Από την ψηφοφορία απουσίασε η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Το έδαφος για την αντιπαράθεση πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε λειάνει το άγριο επεισόδιο Αδωνη Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στο καφενείο της Βουλής, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός στην κεντρική του τοποθέτηση χαρακτήρισε «αμήχανη» και «αδιέξοδη» την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτίμησε ότι η χρήση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού όπλου από την αξιωματική αντιπολίτευση φανερώνει το πολιτικό, δημοσκοπικό και εσωκομματικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα.

«Ο Τσίπρας βλέπει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να φυλλοροούν»

«Με αποκαλέσατε «τελειωμένο» κ. Τσίπρα. Θα πέσετε μέσα όπως τότε που λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσω εκλογές» τόνισε. Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως μια απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που «φυλλορρούν» προς άλλες πολιτικές δυνάμεις.

«Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του;» σχολίασε επίσης, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει εσωκομματικές πληγές. Παράλληλα, άφησε και πάλι έμμεσες αιχμές για τις ανθρώπινες απώλειες στο Μάτι και τη Μάνδρα, λέγοντας ότι η δική του συγγνώμη για όσα έγιναν κατά την πρόσφατη κακοκαιρία δεν έγινε αντιληπτή από αυτούς που δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη.

Αναφορικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίς», ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ελλείψεις στον συντονισμό, ωστόσο απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή κράτησε ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν πέρυσι, στη «Μήδεια», κατηγορούσε την κυβέρνηση, επειδή την είχε κλείσει.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αναγνώρισε ακόμη τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόνισε ωστόσο ότι το 84% των ενήλικων πολιτών της χώρας είναι πλέον θωρακισμένο. Τόνισε ακόμη ότι επί ΝΔ διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, από τις 560 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι πάνω από 1.100.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι σημειώνουν ρεκόρ εικοσαετίας. Τόνισε ότι η χώρα θα κλείσει το 2021 με ανάπτυξη άνω του 7% και με μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις ανεργίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ως κυβέρνηση αύξησε όλους τους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων.

«Πενήντα χιλιάδες άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%. Ο μηδενικός φόρος των γονεϊκών παροχών έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά. Η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών. Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης» τόνισε ακόμη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, εστιάζοντας τόσο στη μείωση των μεταναστευτικών ροών («είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών» είπε) όσο και στη βελτίωση των δομών.

Ακόμη, στάθηκε στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα της χώρας, τονίζοντας ότι «θωρακίζουμε τα σύνορά μας», κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα Rafale και εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έστειλε ούτε ένα στέλεχός του στην τελετή παραλαβής των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώνοντας τον ότι το κόμμα του βρισκόταν πίσω από τις πορείες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, την ώρα που δεν ψήφιζε στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια προς το συμφέρον της χώρας.

Ακόμη, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μίλησε σήμερα στη Βουλή για τον Μένιο Φουρθιώτη: «Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας στον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Γι’ αυτό την κάνατε την πρόταση δυσπιστίας, ε; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στον Φουρθιώτη. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;».

«Ντροπή σας κ. Τσίπρα να μας κάνετε μαθήματα δικαίου όταν στήσατε τη σκευωρία Novartis»

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στη σκευωρία Novartis, την οποία χαρακτήρισε την αθλιότερη σκευωρία από καταβολής του ελληνικού κράτους.

«Δεν έχω πολλά να πω περί Δημοκρατίας με αυτούς οι οποίοι στοχοποίησαν συστηματικά δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Οχι για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο αλλά για την αθλιότερη σκευωρία Νοβάρτις που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο ειδικό δικαστήριο και άλλοι ύποπτοι όχι για την άποψη τους αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία αλλά συμμορία δεν λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθεροδολοφονία. Με αυτό τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά. Δύο πρώην πρωθυπουργοί. Όλων οι υποθέσεις αρχιεοθετήθηκαν. Πότε θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη. Διακόπτω τώρα την ομιλία μου για να πάρετε το λόγο κ. Τσίπρα και να ζητήσετε συγγνωμη που τους κρεμάσατε στα μανταλάκια. Και σήμερα κάθεστε σιωπηλός και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας. Και μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου εσείς».

Κριτική ο πρωθυπουργός άσκησε και στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι συντάχθηκε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα μπορείτε να μένετε για πολύ στον εξώστη, με συνεντεύξεις ασάφειας» του νέου αρχηγού σας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Τσίπρας: Νομίζετε ότι θα καθαρίσετε με μια συγγνώμη – Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές

«Συμπεριφέρεστε σαν να είστε αλλού. Πιστεύετε την δική σας προπαγάνδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κανείς σταθμός τηλεοπτικός δεν μπορεί να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα από τους περαστικούς. Έχετε πάθει εθισμό στο ψέμα και την παραποίηση της αλήθειας».

 

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «έχει τελειώσει πολιτικά, αλλά το χειρότερο είναι ότι ζει στο παράλληλο δικό του σύμπαν».

«Έχετε αίσθηση της πραγματικότητας; Ή είστε θύματα αυτής της προπαγάνδας και πρώτος εσείς κ. Μητσοτάκη κλεισμένος σε γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς. Όταν ο πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο και αντικείμενο λοιδορίας τότε ο πολιτικός αυτός έχει τελειώσει», ανέφερε. «Ωρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Έχετε τελειώσει πολιτικά κ. Μητσοτάκη αλλά το χειρότερο είναι το ζείτε στο παράλληλο δικό σας σύμπαν».

«Τελειώσατε όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο κόστος. Όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε : ακρίβεια, πανδημία, χιονιά αποτύχατε αλλά εσείς συνεχίζετε το ίδιο βιολί άθλιας επικοινωνίας. Πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που έχει υποχρέωση να λογοδοτεί αλλά να συμπεριφέρεστε ως πρίγκιπας. Αδιαφορείτε α ο λαός υποφέρει. Χτίζετε το δικό σας καθεστώς με χρήματα των πολιτών. Με golden boys και ανθρώπους της νύχτας», πρόσθεσε.

«Μας είπατε ότι όλοι οι άλλοι φταίνε»

«Ήρθατε χθες μια ακόμα φορά και αντί να απολογηθείτε που ταλαιπωρήθηκαν άδικα που υποσχεθήκατε επιτελικό κράτος αλλά τους φτιάξατε επιτελικό χάος που όταν πιάνει φωτιά καίγονται τα πάντα και με χιόνι κλείνουν τα πάντα ήρθατε να μας κουνήσετε το δάχτυλο. Ως ασπίδα σας η τραγωδία στο Μάτι. Το Μάτι ήταν συλλογικό τραύμα και όχι επικοινωνιακό τέχνασμα . Που ήταν αλήθεια εκείνος ο σύμβουλός σας που βγάζατε στα κανάλια. Ο Συνολάκης να σας δώσει το σχέδιο σας για να εκκενώσετε την Μαραθώνος την Αττική Οδό σε 25 λεπτά. Θάφτηκαν όλα στο χιόνι. Αυτό το περιβόητο 112 που ήταν; Όταν έμειναν άνθρωποι μέσα στην παγωνιά. Πού ήταν για να τους στείλετε μήνυμα για να επιβιώσουν τόσες ώρες; Που ήταν το κράτος; Ακόμα και ο Στρατός την Τρίτη το πρωί που επιχειρούσαν για απεγκλωβισμό έλαβαν εντολή να αφήσουν ότι κάνουν για να πάνε στην έξοδο 10 που ήταν μαζεμένα τα τηλεοπτικά συνεργεία» ανέφερε.

«Βέβαια, μας είπατε ότι ζητήσατε συγγνώμη παρότι όλοι καταλάβαμε ότι μας είπατε ότι όλοι οι άλλοι φταίνε. Φταίει το χιόνι που έπεσε μεσημέρι ενώ συνήθως πέφτει νύχτα. Φταίει η ΕΜΥ που δεν σας ενημέρωσε. Φταίνε δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Οι Παραχωρησιούχοι και η εταιρεία τρένων. Όλοι οι άλλοι», τόνισε. «Μας λέτε για να πεισθούμε ότι φταίνε οι άλλοι και πως κάνατε κρίσιμες συσκέψεις χωρίς να κρατάτε πρακτικά. Ο μόνος που κράταγε πρακτικά σε αυτή τη κυβέρνηση ήταν ο Φουρθιώτης. Κανείς άλλος δεν κρατούσε πρακτικά. Ξέχασα μας είπατε μια συγγνώμη και καθαρίσατε. Από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο», συνέχισε.

Επίθεση για την πανδημία

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πανδημία, για τη διαχείριση της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «χρωστά χιλιάδες συγγνώμες».

«Δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη για να καθαρίσετε. Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. 23 χιλιάδες σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους τους μέσα στην πανδημία άδικα. Εσείς αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι σας σας έλεγαν να το ενισχύσετε και αν το κάνατε οι μισοί θα είχαν σωθεί. Εσείς χωρίς ντροπή λέγατε ότι δεν έχετε τέτοια μελέτη», είπε.

«Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή που ξενυχτά στην αγωνιώδη μάχη να σώσει ζωές. Εσείς με την απέχθειά σας για κάθε δημόσιο και κοινωνικό τους στερείτε όπλα. Χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που φοβάται το αύριο και βλέπει το μισθό να τελειώνει στα μέσα του μήνα γιατί εσείς διευκολύνατε να μπει κεφαλικός φόρος. Χρωστάτε συγγνώμη σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες γιατί εσείς παίξατε με τον πατριωτισμό τους. Εκμεταλλευτήκατε την αγάπη τους για την Ελλάδα και την Μακεδονία για να κερδίσετε μερικές ψήφους. Και έρχεστε και λέγατε ότι εμείς πουλάμε την Μακεδονία για συντάξεις

Χρωστάτε συγγνώμη 103 στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι. Εσείς προσωπικά κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί. Ενώ ξέρατε πως γιατί και σε πόσο ελάχιστο χρόνο συντελέστηκε αυτή η τραγωδία».

Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Αλήθεια δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι; Γιατί δεν επιλέγετε την λύτρωση της λαϊκής ετυμηγορίας; Τι σας εμποδίζει να προσφύγετε σε εκλογές; Γιατί δεν σπεύδετε να αποδείξετε την εμπιστοσύνη του λαού στο πρόσωπο σας; Ιδού η κάλπη. Η Δημοκρατία περιορίζεται αλλά δεν καταργείται από την πανδημία», τόνισε.

«Γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που απολαμβάνουν δημοσκοπική άνοιξη δεν επιζητούν εκλογές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν είναι σε καθίζηση της ζητά; Με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε ενώ η χώρα έχει μεγάλες δυσκολίες μπροστά; Με αυτή την πλήρη έκπτωση ηθικής; Παράγετε περισσότερα δείνα, ψέμα από όσο μπορεί να καταναλώσει ο λαός», ανέφερε με αιχμές.

«Αντικείμενο χλευασμού το επιτελικό κράτος»

Έντονη κριτική άσκησε και για το επιτελικό κράτος, που όπως είπε, είναι προσωπικό δημιούργημα του κ. Μητσοτάκη και έγινε «αντικείμενο χλευασμού, ανέκδοτο. Τι θα γίνει αν εσείς φτάσετε στο καλοκαίρι; Τι προετοιμασία έχετε κάνει; Που είναι οι 500 δασοκομάντος που υποσχεθήκατε, η ομπρέλα προστασίας που θα φτιάχνατε; Τα καναντέρ που αγοράζετε; Τώρα έπρεπε να τα έχετε κάνε όλα αυτά».

«Δεν ήταν μόνο ο χιονιάς. Στην Κρήτη οι σεισμόπληκτοι μας παρακολουθούν από κοντέινερ ξεπαγιάζοντας. Στις πλημμύρες το επιτελικό σας κράτος αρμένιζε μεταξύ δηλώσεων και υποσχέσεων. Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα για μέρες. Δεν μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη. Φτιάξατε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Κέλυφος. Διορίσατε τεχνοκράτες σε ανώτατες θέσεις διαφημίζοντας αριστεία και ποιο το αποτέλεσμα; Επικοινωνία και μόνο. Ένας ακραίος και επικίνδυνος προσωπικός ναρκισσισμός που χαρακτηρίζει κάθε σας κίνηση. Αλλά πώς αναρωτιέμαι θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελεσματικό κράτος όταν εσείς έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος», πρόσθεσε.

«Στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε την ΔΕΗ. Ποιο κράτος; Αφού αναδείχθηκε κερδοφόρα η Νοβάρτις αποφασίσατε να κάνετε και το ΕΣΥ Νοβάρτις. Επιμένετε στο παραμύθι του νεοφιλελευθερισμού την ώρα που ακυρώνετε παντού στον κόσμο. Αρνείστε να διαταράξετε την ομαλή διαδικασία εκμετάλλευσης των πολλών από τους ελάχιστους. Αυτή είναι η μεγάλη και αδυσώπητη διαφορά μας. Εσείς είστε με τα συμφέροντα των λίγων και κατά του κράτος. Εμείς με τα συμφέροντα των πολλών και πιστεύουμε το κράτος», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο έντιμη και ηθική κυβέρνηση»

«Η δεύτερη διαφορά μας είναι στο πεδίο της ηθικής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη και ηθική κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, με βουλευτές της ΝΔ να τον ρωτούν αν βάζει «και τον Πετσίτη μέσα».

«Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια που εσείς οδηγήσατε. Μας φορτώσατε επιτροπεία και όταν κάναμε την προσπάθεια να βγάλουμε την χώρα από την επιτροπεία εσείς συμμαχήσατε με τους τοποτηρητές. Γερούν Γερά το θυμάστε; Σήμερα που βγάλαμε την χώρα και την οικονομία σε ασφάλεια ήρθατε εσείς και στήσατε πάρτι χειρότερο από εκείνο των ημερών της αφθονίας», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία και αδιαφάνεια: «Πέντε δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις μέσα σε 18 μήνες. Μοιράσατε χωρίς διαφάνεια εκατομμύρια σε ΜΜΕ. Με μόνο κριτήριο τον βαθμό υπακοής τους στις εντολές σας. Όλα αυτά την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό κόψατε από το ΕΣΥ 800 εκατ. Ευρώ. Ώρες-ώρες ντρέπεται και η ντροπή με όσα κάνετε.

Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης που οδήγησε σε κοινωνικά δράματα και νέες τραγωδίες δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανικανότητας του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του. Αλλά και τις ανίκητης ορμής τους στον νεποτισμό και το ρουσφέτι. Του πόθου τους να περιφρονούν την Δημοκρατία και τους πολίτες».

Επίθεση με φόντο τον Φουρθιώτη

Σαφείς αιχμές άφησε ο κ. Τσίπρας για τη υπόθεση Φουρθιώτη. «Έρχομαι τώρα στον κατήφορο. Καλησπέρα σας κ. Γεραπετρίτη. Καλησπέρα σας. Έχει να κάνει με αστέρα της Trash Tv. Δεν θα ασχοληθώ μαζί σας κύριε καθηγητά. Κρίμα θα πω για εσάς και μόνο κρίμα. Κρίμα και ντροπή γιατί είναι θλιβερό. Είναι θλιβερό να εκβιάζεται υπουργός δεξί χέρι πρωθυπουργού από έναν υπόδικο. Δεν είναι θλιβερό μόνο για υπουργό και κυβέρνηση αλλά για την Δημοκρατία».

«Θα θέσω τα ερωτήματά μου στον κ. Μητσοτάκη: Είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα. Εσείς ή μήπως οι Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζατε ότι η μισή κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε έναν υπόδικο παρουσιαστή; Πως απέκτησε φύλαξη 12 αστυνομικών. Πως είχε στενές σχέσεις με το μισό υπουργικό συμβούλιο; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν νομοθετικές πράξεις; Το γνωρίζατε ή το αγνοούσατε;», ρώτησε τον πρωθυπουργό, ενώ συνέχισε: «Γνωρίζατε ότι τις ημέρες που αντάλλασσε κλήσεις και SMS έστησε 13 εταιρείες βιτρίνα χωρίς δραστηριότητα; Χωρίς εγκατάσταση στις δηλωθείσες έδρες για να εισπράττει από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας; Σας ενημέρωσε ο κ. Βρούτσης. Το ξέρει καλά και προς τιμή του προσπάθησε να το σταματήσει και ο Φουρθιώτης μπήκε με μπράβους στο υπουργείο. Μετά όλος παραδόξως αποχώρησε ο Βρούτσης από το υπουργείο και όχι ο Φουρθιώτης από το Μαξίμου. Τα γνωρίζατε όλα αυτά ή όχι;».

«Αν τα αγνοείτε να σας πω τι γνωρίζουμε εμείς. Από τον Δεκέμβριο 2020 η Γενική Διεύθυνση ΕΦΚΑ στέλνει στο ΣΔΟΕ-ΣΕΠΕ εντολή έρευνας για μια σειρά εταιρειών που φιγουράρει όνομα Φουρθιώτη. Από τις 13 εταιρείς που φέρονται να συνδέονται με Φουρθιώτη γνωρίζουμε ότι πιστώθηκαν επιστρεπτέες 194 χιλ. ευρώ ενώ εγκρίθηκαν επιπλέον 56 χιλ. Ευρώ. Μιλάμε για 250 χιλ ευρώ συνολικά. Χρήματα που πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου 2021 και μεταφέρθηκαν για να δικαιολογήσουν δάνειο εταιρείας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας ολοκληρώθηκε και ρώτησε αν έχει διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελία, από πότε και γιατί καθυστερεί, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει την αδράνεια. «Τα γνωρίζατε αυτά κ. Μητσοτάκη; Εσείς κύριε καθηγητά;», είπε, καλώντας τον πρωθυπουργό και τον κ. Γεραπετρίτη να ξαναπούν αν γνώριζαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο και τους ελέγχους του.

«Τι θα πει η προτροπή «μην τους κάνετε τη χάρη να δειλιάσετε;» για πους το γράψατε αυτό; Για τους εισαγγελείς, για τον Βρούτση για εμάς που στοχοποιούσε; Επανέρχομαι στον κ. Μηστοτάκη γιατί εκεί είναι το ζήτημα. Τα ερωτήματα κ. Μηστοτάκη είναι προφανώς ρητορικά. Όλα τα ξέρετε και τα συγκαλύπτετε. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχατε αποπέμψει το δεξί σας χέρι. Άρα ο Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι το δεξί σας χέρι αλλά εσάς κ. Μητσοτάκη», ανέφερε, ρωτώντας γιατί.

«Η απάντηση ότι μια κυβέρνηση που ελέγχει το κανάλι Φουρθιώτη δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. Βρείτε σοβαρή εξήγηση αλλιώς ο βούρκος που επιπλέετε θα σας καταπιεί και δεν είναι καλό πολιτικό τέλος. Αν δεν έχετε σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα μια είναι η επιλογή σας. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές. Δώστε στο λαό δυνατότητα να σας κρίνει πριν να είναι αργά για εσάς και την χώρα. Είστε σε ολισθηρό δρόμο. Φτάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα προόδου πριν την βάλετε κ αυτή στον αναπνευστήρα. Χρειάζεται κυβέρνηση εντιμότητας και προόδου», τόνισε.

«Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από το δίλημμα των εκλογών»

Στον επίλογό του, ο κ. Τσίπρας επανέφερε το αίτημα των εκλογών, από το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει.

«Μόνο με εκλογές και κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας. Θα επανεκκινήσει η οικονομία διαγράφοντας τα χρέη της πανδημίας από την πρώτη στιγμή . Μόνο με εκλογές κυρίες και κύριοι των πτερύγων της προοδευτικών πτερύγων θα απελευθερωθεί η αγορά εργασίας; Μόνο με εκλογές θα αυξηθεί άμεσα, τώρα που ακρίβεια είναι στα ύψη ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ. Μόνο με εκλογές θα ενισχυθεί το ΕΣΥ με χιλιάδες προσλήψεις. Μόνο με εκλογές θα διανεμηθούν με δικαιοσύνη τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο με εκλογές η διαφθορά θα αντικατασταθεί από την Δικαιοσύνη που θα επιστρέψει στον τόπο», είπε, υπερασπιζόμενος το αίτημά του.

«Γι αυτό καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας. Και θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα όχι γιατί αμφιβάλω για το τι θα πράξει στο τέλος της ημέρας η ΚΟ της ΝΔ που σήμερα με όλες τις αποκαλύψεις σπαράσσει η καρδιά μου να σας βλέπω. Μόνο τα πρόσωπά σας. Στις επόμενες εκλογές τουλάχιστον οι μισοί δεν θα είστε στην αίθουσα αυτή. Η πρωτοβουλία μας θα έχει και συνέχεια γιατί η χώρα δεν αξίζει την παρακμή. Είναι επείγον να αναπνεύσει η κοινωνία και η Δημοκρατία. Σε αυτό το αγώνα για απαλλαγή μας από καθεστώς Μητσοτάκη καλούμε όλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε δημοκράτη να σταθεί στο πλευρό μας. Μπορούμε και θα το πετύχουμε», κατέληξε.

Χρήστος Μπόκας

protothema.gr