Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 18:13

Νέα μέτρα - Πλεύρης: Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση - Μέχρι τις 2:00 το ρεβεγιόν

Από τις 6:00 το πρωί τα νέα μέτρα - Απαγορεύεται η διενέργεια πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο - Στο 50% η τηλεργασία - Μάσκες αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και σε εργαζόμενους στην εστίαση - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής χρόνου ισχύος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού - Κυρίαρχη η Omicron στην κοινότητα, συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για διάθεση κλινών

Έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, μόνο με καθήμενους πελάτες και χωρίς μουσική θα λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  Μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως τις 2:00 το πρωί, με το ίδιο καθεστώς. 

Αρχικά, τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων και της επέλασης της μετάλλαξης Omicron, αποφασίστηκε η επίσπευση της εφαρμογής τους.
 
Πλην της εστίασης, από αύριο επιβάλλεται τηλεργασία στο 50% όπου είναι εφικτό και χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση και στα σούπερ μάρκετ. Επισης, θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν στη χωρητικότητα των γηπέδων. 

Επίκεινται αλλαγές στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών 

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η εμβολιαστική κάλυψη έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα, ενώ υπερβαίνει πλέον το ποσοστό του 90% για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο» τόσο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, όσο και το χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή,  πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Γι' αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας» σημείωσε ο κύριος Πλεύρης που ζήτησε τη διεξαγωγή τεστ πριν τα οικογενειακά τραπέζια. Επίσης, απαγορεύεται η διενέργεια εκδήλωσης - πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο,  είτε σε ειδικά μισθωμένο χώρο προς τον σκοπό αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης από την εστίαση σε άλλους χώρους.
 

«Στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες είναι σοβαρές. Στην κοινότητα, η μετάλλαξη Omicron είναι η κυρίαρχη, τόσο αναφορικά με τα κρούσματα που είδαμε χθες, όσο και με αυτά που θα δούμε σήμερα. Η μετάλλαξη Omicron κυριαρχεί. Όμως, το ΕΣΥ δέχεται πίεση και από τη Δέλτα. Η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για διάθεση κλινών», ανέφερε. 

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που υπάρχουν από το εξωτερικό, όσον αφορά στην εικόνα της μετάλλαξης Omicron. Με βάση τα δεδομένα, οι νοσηλείες είναι ηπιότερες και διαρκούν λιγότερο. «Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες απο την Omicron», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δεν την καλύπτουν. «Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πάνω από το 75% των πολιτών που δικαιούνται την αναμνηστική δόση έχουν ήδη προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα. 

«Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών», ανέφερε. επισημαίνοντας ότι την περίοδο των εορτών χρειάζονται αποστάσεις μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με τις νεότερες γενιές. 
 
Αναλυτικά τα μέτρα  που θα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί, προβλέπεται:

Για την εργασία:

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και
κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση - διασκέδαση:

λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα
απαγόρευση της μουσικής
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,
Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,
Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και
6 άτομα ανά τραπέζι.

Ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Γενάρη 2022, θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω, με εξαίρεση το ωράριο λειτουργίας, που θα παραταθεί μέχρι τις 2 το πρωί.

Για τα γήπεδα:

· Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· Επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ, τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναλυτικά ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε: 

Καλησπέρα σας. Όπως είχαμε προαναγγείλει, η Κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να συγκληθεί, για να αποτυπώσει τα δεδομένα από την εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας, προκειμένου να συζητήσουμε τα μέτρα, που είχαν αποφασιστεί για τις 3 Ιανουαρίου, να ξεκινήσουν από τώρα.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και επομένως αναφερόμαστε σε νοσηλείες, οι οποίες είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μεταφέρονται σε σοβαρές νοσηλείες, αλλά και σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πλέον η κυρίαρχη, τόσο αναφορικώς με τα κρούσματα τα οποία είδαμε χθες, αλλά και τα κρούσματα τα οποία θα δούμε σήμερα, τα οποία δείχνουν από την άνοδο την οποία παρατηρείται, ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον κυριαρχεί.

Επειδή, όμως, το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται και από τη «Δέλτα», πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες, ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει, να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται.

Προς τούτο, έχουμε έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, οι οποίες υπάρχουν, για να μας παραχωρήσουνε κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας, τη στιγμή που τα στοιχεία που έχουμε από τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί κατά βάση από την μετάλλαξη «Όμικρον», δείχνουν ότι οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και δεν φτάνουν στο βαθμό της χρονικής διάρκειας που έφταναν με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Επομένως, οχυρωνόμαστε τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και με τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, διότι ο εμβολιασμός καλύπτει τους πολίτες από τη μετάλλαξη «Όμικρον» και επομένως θα πρέπει να σταματήσουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις, ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν την μετάλλαξη «Όμικρον».

Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, το ότι αισιοδοξούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις από τον κορονοϊό, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα. Στη δε αναμνηστική, τρίτη δόση, που ήμασταν η πρώτη χώρα που την άνοιξε, αυτή τη στιγμή, άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πλέον υπερβαίνει το σχεδόν 90% είτε να έχουν προγραμματίσει είτε να έχουν κάνουν τις δόσεις.

Η Κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν την έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορονοϊό.

Αντίστοιχα, με τη δεδομένη αύξηση των κρουσμάτων που ήταν αναμενόμενη, αλλά την παρακολουθούμε σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, τα μέτρα, τα οποία ήταν να εφαρμοστούν 3/1, θα εφαρμοστούν από αύριο στις 06:00 το πρωί και εξειδικεύονται ως ακολούθως:

Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 24:00 το βράδυ. Θα επιτρέπεται διασκέδαση και εστίαση μόνο για καθήμενους σε τραπέζι 6 ατόμων χωρίς ορθίους, ενώ θα απαγορεύεται πλήρως και η μουσική.

Ειδικώς για το βράδυ του ρεβεγιόν της 31/12 προς 1/1 της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο θα ισχύει έως τις 02:00 το πρωί, αλλά όλες οι απαγορεύσεις που αναφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των καθημένων, της απαγόρευσης ορθίων και της απαγόρευσης μουσικής, θα ισχύουν και για το ρεβεγιόν.

Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί για έναρξη ισχύος στις 3/1, ισχύουν από αύριο και έχουν να κάνουν και με την τηλεργασία και με το σκέλος της χρήσης μασκών αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.

Καθώς επίσης και στο σκέλος που έχουν να κάνουν με τα γήπεδα και τη χωρητικότητα έως 10% και 1000 άτομα έχουν έναρξη ισχύος από αύριο το πρωί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας που πλήττονται από την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίως στις νεότερες γενιές. Κυρίως στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών.
Αυτές οι γενιές και λόγω της ιδιαιτερότητας της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά και λόγω των ηλικιακών τους κριτηρίων κατά βάση νοσούν ή νοσούν ασυμπτωματικά.

Για αυτό τον λόγο, οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή ο ίδιος έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορονοϊού.
Και αυτό είναι σημαντικό διότι πριν τα οικογενειακά τραπέζια, τα οποία θα γίνουν την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να γίνονται τεστ από όλους όσοι θα παρευρεθούν σε αυτά και ειδικά από αυτούς που αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί με κόσμο που είτε είναι κρούσματα, είτε έχουν βρεθεί σε χώρους που θα μπορούν να έχουν νοσήσει και να δείξουν ότι αγαπούν τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, χωρίς να τους δουν.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μέσα στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης, είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους, μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι ή με πληρωμή για διενέργεια πάρτι.

Θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή, τα δεδομένα, τα οποία έχουμε, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά αυτό δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό.

Στηρίζουμε συνεχώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λαμβάνουμε τα μέτρα τα οποία χρειάζονται. Την κοινωνία την έχουμε ανοιχτή και την οικονομία, όλο αυτό το διάστημα και αντιστοίχως θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα, εάν εφαρμοστούν στο σύνολο τους για το χρονικό διάστημα έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας δώσουν την δυνατότητα να επανέλθουμε πλήρως πάλι στην κανονική μας ζωή.

Η Δημόσια Υγεία είναι πάνω από όλα. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και αισιοδοξούμε ότι όσα έχουμε πετύχει ως τώρα θα συνεχίζουμε να τα πετυχαίνουμε.
Θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, χάρη στην προσπάθεια, την οποία κάνουν οι γυναίκες και άντρες, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτό. Με όλες τις ενέργειες, στις οποίες έχουμε προβεί, να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα έχουν τη στήριξη και πλέον μπορούμε να πούμε ότι με τα μέτρα, τα οποία θα λάβουμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την πορεία από δω και πέρα.

Σας εύχομαι καλή χρονιά και σε αυτό το διάστημα όσους αγαπάμε και βρίσκονται σε επικίνδυνες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε μακριά τους ή να τους βλέπουμε με μέτρα προστασίας, ακριβώς γιατί επιθυμούμε όλοι μαζί να μπορέσουμε να γιορτάσουμε το 2022 και να ξέρουμε ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την πανδημία.
 
πηγή: protothema.gr