Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 10:28

Κίνημα Αλλαγής: Η διπλή γκάφα του Γιώργου, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τον β’ γύρο των εκλογών

Οι ισχυρισμοί της πλευράς του πρώην πρωθυπουργού – Τι απάντησε η πλευρά Ανδρουλάκη και οι διευκρινήσεις της αρμόδιας επιτροπής

Για περίπου πέντε ώρες χθες βράδυ η εκλογική διαδικασία της β’ Κυριακής στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη του νέου προέδρου ήταν στον αέρα και οι σκιές έπεφταν βαριές στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την δραματική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, που ζητούσε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να ερευνήσει καταγγελίες, θέτοντας θέμα «διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας», επικαλούμενος αναντιστοιχίες και καταμέτρηση περισσότερων ψήφων από τους ψηφοφόρους που πήγαν να ψηφίσουν.

Η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου, που ερμηνεύτηκε αρχικά ως αμφισβήτηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου και καταγγελία για νοθεία προκάλεσε μία χιονοστιβάδα αντιδράσεων, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι πέντε μέρες μετά τη μαζική διαδικασία της περασμένης Κυριακής και την επικύρωση των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα από την αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ), ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός να θέτει ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ορισμένοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για κίνηση που θα οδηγούσε ακόμα και σε αποχώρησή του από τον δεύτερο γύρο, παρότι ο ίδιος ξεκαθάριζε στη δήλωσή του ότι θέλει να διασφαλιστεί η διαδικασία της επαναληπτικής Κυριακής. Ήταν ωστόσο τόσο έντονη η φόρτιση, η απορία, αλλά και η οργή, που πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται, πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία.

Χρειάστηκε να περάσουν ώρες και να φτάσουμε στα μεσάνυχτα, όταν επιτέλους η ΕΔΕΚΑΠ, η πλειοψηφία των μελών της οποίας ελέγχεται από την πλευρά Παπανδρέου, να ανακοινώσει ότι διαπίστωσε απλά τη «μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, κάτι που όμως δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα». Και επίσημα δηλαδή πολύς ντόρος για το τίποτα, για ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και το βάρος που έδωσε στο ζήτημα η προσωπική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού!

Νωρίτερα είχαν συμβεί αδιανόητα πράγματα

Κατ’ αρχάς το όλο ζήτημα λύθηκε για τους πάντες (εκτός του επιτελείου του κ. Παπανδρέου ίσως) με τις διαρροές, που έκαναν έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία είχαν εικόνα και της ανάλογης διαδικασίας του 2017. Εξηγούσαν λοιπόν ότι δεν πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά για μη καταγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα όσων ψηφοφόρων άσκησαν το δικαίωμά τους (με ομόφωνη απόφαση των αντίστοιχων εφορευτικών επιτροπών) όταν το σύστημα αυτό είχε πέσει και, αναγκαστικά, καταγράφηκαν χειρόγραφα τα στοιχεία τους. Πολύ απλά αυτά τα χειρόγραφα στοιχεία έπρεπε να περάσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και η ΕΔΕΚΑΠ δεν φρόντισε να έχουν περαστεί για να υπάρχει συμβατότητα των καταχωρημένων ψήφων με τον αριθμό των ψηφισάντων! Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία έχει όμως την πλειοψηφία (7-4 οι συσχετισμοί), σε σχέση με τα άλλα στρατόπεδα!

Στο ενδιάμεσο ο κ. Παπανδρέου είχε προλάβει να δηλώσει στον ΑΝΤ1 ότι «υπάρχουν καταγγελίες από διάφορα μέρη της χώρας και έχω ζητήσει να διερευνηθούν, για να γίνουν οι εκλογές στον β’ γύρο με διαφανείς διαδικασίες».

Μόλις κατάλαβαν στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού τι ήταν το θέμα με το οποίο ξεσήκωσαν τον κόσμο και πιθανόν έχοντας υπόψη τις αρνητικές αντιδράσεις εντός και εκτός παράταξης για την ακατανόητη κίνησή τους, προχώρησαν σε μία αναδίπλωση θεαματική: «Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο».

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί χρειαζόταν ολόκληρη γραπτή δημόσια δήλωση ενός πρώην πρωθυπουργού για να ερευνήσει η Επιτροπή τις καταγγελίες που είχε ήδη στη διάθεσή της και η οποία Επιτροπή ελέγχεται έτσι κι αλλιώς από τον ίδιο και άρα, για έναν παραπάνω λόγο, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει αυτές τις καταγγελίες;

Η αστοχία με τα προσωπικά στοιχεία

Δεν ήταν μόνο αυτή καθαυτή η καταγγελία του κ. Παπανδρέου, που θεωρήθηκε μία πρώτης τάξεως γκάφα και «αυτοκτονική», πολιτικά, κίνηση. Οι επιτελείς του στην αρχική διαρροή έστειλαν στα μέσα ενημέρωσης, προς επίρρωση των ισχυρισμών τους και εκτενή αρχεία με αριθμητικά στοιχεία από τα εκλογικά αποτελέσματα, που αμφισβητούσαν. Στα αρχεία όμως συμπεριλαμβάνονταν και προσωπικά δεδομένα μελών των εφορευτικών επιτροπών, πράγμα από άκομψο και αδιανόητο, έως παράνομο. Η επική γκάφα έγινε αντιληπτή αρκετή ώρα αργότερα με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος. Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα και λίγο αργότερα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έστειλαν διορθωτική δήλωση, ζητώντας να μην δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία. Μόνο που έριξαν τη μισή ευθύνη και στα μέσα ενημέρωσης, αντί να την αναλάβουν ολόκληρη δική τους. Η ταραχή είχε ήδη χτυπήσει κόκκινο στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Οι ερμηνείες

Με όσο ψυχραιμία μπορούν να κρατήσουν οι έμπειροι κομματικοί παράγοντες, που έχουν παρακολουθήσει ή και χειριστεί πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την αγωνία για το πώς θα κλείσει αυτή η εβδομάδα και, κυρίως τι θα γίνει την Κυριακή με τόσο οξυμένα πνεύματα στο εσωτερικό της παράταξης, προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Μία πρώτη ερμηνεία είναι ότι μπροστά στο φάσμα της ήττας, η πλευρά Παπανδρέου μετέρχεται κάθε μέσου για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, που είναι απογοητευμένη και ίσως φλερτάρει με την αποχή, ειδικά το κομμάτι εκείνο που ενδεχομένως δεν ανήκει στο στενό οργανωμένο τμήμα.

Μία άλλη, πιο τολμηρή είναι αυτή που λέγεται από την πρώτη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου άρχισε να εξαπολύει προσωπικές και ακραίες επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ότι δηλαδή η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έχει την εξής προσέγγιση: επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κλίμα απαξίωσης της διαδικασίας, να απογοητευτούν οι πιο «χαλαροί» ψηφοφόροι της περασμένης Κυριακής και ειδικά του Ανδρέα Λοβέρδου που κατευθύνονται κυρίως προς τον κ. Ανδρουλάκη και έτσι να μειωθεί η συμμετοχή σημαντικά. Με δεδομένο ότι το παπανδρεϊκό στρατόπεδο (θεωρεί ότι) έχει τους πιο φανατικούς και αποφασισμένους οπαδούς, όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μία ευπρεπή ήττα, γιατί όχι να γίνει και ντέρμπι.

Μόνο που, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου δεν υπολόγισαν την οργή και την αντισυσπείρωση που θα προκαλούσαν τέτοιες ενέργειες, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι επιτελείς του σε αναδιπλώσεις και επανεξέταση αυτής της ακραίας στρατηγικής.

Όσο για την ερμηνεία που έχουν κάποιοι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αντέχει την ήττα και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κόμμα, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες (στον ΑΝΤ1) ότι «θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα, εγώ θα παλέψω για την ενότητα, η οποία διαμορφώνεται μέσα από μια σύνθεση ιδεών».

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ, με την οποία έληξε το θέμα

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΚΙΝΑΛ, που συνεδρίασε εν όψει του β’ γύρου, στη «σκιά» τω καταγγελιών Παπανδρέου, ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε ανακοίνωσή της:

«Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ’ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.

Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου».

Γιάννης Μακρυγιάννης - protothema.gr