Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 20:17

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη αύξησης στα επιδόματα των αναπήρων

Ερώτηση για την επιτακτική ανάγκη αύξησης των καθηλωμένων επιδομάτων των αναπήρων κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια που η χώρα μας δεν υπόκειται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, τα επιδόματα των αναπήρων παραμένουν καθηλωμένα στο ποσό των 330 ευρώ περίπου και το όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης για μη αύξηση αυτών, κρίνεται τελείως ανεδαφικό.

Εν συνεχεία υπογραμμίζουν ότι «τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη της τάξεως του 6%, στον νέο προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι 170.000 περίπου ανάπηροι. Η δε συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων αυτών των επιδομάτων, εντάσσεται στην κατηγορία της πιο ακραίας φτώχειας».

Ταυτόχρονα τονίζουν την απαράδεκτη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει σε αίτημα για συνάντηση που έχει υποβάλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να συζητηθεί το καίριο αυτό ζήτημα.

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: Προτίθεστε, έστω και τώρα, ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, να προχωρήσετε σε ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων των προσώπων με αναπηρία, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

Οικονομικών
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Άμεσα αύξηση στα επιδόματα των αναπήρων

Η δεκαετής οικονομική κρίση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που είχε η χώρα μας λόγω των μνημονίων, δεν επέτρεψαν την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα επιδόματα αναπηρίας αποσυνδέθηκαν από εισοδηματικά κριτήρια και εξαιρέθηκαν από το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, ενώ απετράπη η περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων που μετ΄ επιτάσεως απαιτούσε το ΔΝΤ.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια που η χώρα μας δεν υπόκειται σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, τα επιδόματα των αναπήρων παραμένουν καθηλωμένα στο ποσό των περίπου 330 ευρώ  και το όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης για μη αύξηση αυτών, κρίνεται τελείως ανεδαφικό.

Τη στιγμή δε που η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη της τάξεως του 6%, στο νέο προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι 170.000 περίπου ανάπηροι. Η δε συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων αυτών των επιδομάτων, εντάσσεται στην κατηγορία της πιο ακραίας φτώχειας.

Ταυτόχρονα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αρνείται συστηματικά να απαντήσει σε αίτημα για συνάντηση που έχει υποβάλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να συζητηθεί το καίριο αυτό ζήτημα.

Κατόπιν των ως άνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Προτίθενται, έστω και τώρα, ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, να προχωρήσουν σε ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων των προσώπων με αναπηρία, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης
Φωτίου Θεανώ
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Κυριακή Μάλαμα
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουφά Μπέτυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

sinidisi.gr