Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 18:57

Αναφορά Βαρεμένου για τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

«Τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «Ο Ερμής», που αποτελούν και αιτήματα του συνόλου των εμπορικών συλλόγων της χώρας», μετέφερε στην Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γιώργος Βαρεμένος, με σχετική αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, κατόπιν συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σωκράτη Κωστίκογλου.

Συγκεκριμένα, o κ. Βαρεμένος, επισημαίνει ότι, «με τα πρόσφατα μέτρα ελέγχων και περιορισμών στα εμπορικά καταστήματα, που επιβάλλουν την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών υποχρεωτικά μόνο με rapid test, εισάγεται για μία ακόμη φορά αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με τα μεγαλοκαταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ».

«Επίσης, καλείται η κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, που ενώ άντεξαν στην δεκαετή οικονομική κρίση απειλούνται πλέον με αφανισμό, σταματώντας τον οικονομικό στραγγαλισμό τους και την συνεχή πριμοδότηση των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων» σημειώνει ο κ. Βαρεμένος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου για τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα και την συνολικότερη αντιμετώπιση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από την κυβέρνηση»  

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων τις Ανακοινώσεις που εξέδωσε στις  22.10.2021 και 03.11.2021 ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής».

Στο κείμενο της από 22.10.2021 Ανακοίνωσης,  υπό τον τίτλο: «ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ», αναφέρεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στην αγορά.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

 • Η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να δημιουργεί έντονα προβλήματα στην αγορά.
 • Το ζητούμενο με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες δεν είναι οι συγχωνεύσεις για να μπορεί να έχει μια μικρή επιχείρηση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά η άμεση παρέμβαση της πολιτείας (έπρεπε ήδη να έχει γίνει) ώστε να δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και στις μικρές επιχειρήσεις που τόσο έχουν ανάγκη σήμερα.
 • Το γεγονός ότι μόλις 25.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε σύνολο 850.000 δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας .
 • Παραμένει επίσης το αίτημα για διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
 • Καθιέρωση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
 • Επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 € και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Σε όσους εμπόρους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, να χορηγείται επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δημιουργία ξεχωριστού προγράμματος στήριξης του Λιανεμπορίου αντίστοιχου με άλλους κλάδους της οικονομίας ώστε να υπάρχει δίκαιη και ίση αντιμετώπιση για όλους.
 • Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα καθώς η συνεχής συσσώρευση υποχρεώσεων μέσα στη πανδημία θα είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Στην δεύτερη και πιο πρόσφατη Ανακοίνωση (03.11.2021), με τίτλο: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ», καλείται η κυβέρνηση να ανακαλέσει τα πρόσφατα μέτρα ελέγχων και περιορισμών στα εμπορικά καταστήματα, που επιβάλλουν την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών υποχρεωτικά μόνο με rapid test.

Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

 • Η υποχρέωση για τους ελέγχους των καταναλωτών είναι πρακτικά αδύνατη να γίνεται από τους καταστηματάρχες και το μόνο που θα προκαλέσει στην αγορά θα είναι η σύγχυση και μείωση της αγοραστικής κίνησης.
 • Στο διάστημα των είκοσι και πλέον μηνών που διαρκεί μέχρι και σήμερα η πανδημία, οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθιστώντας το λιανικό εμπόριο ασφαλή προορισμό γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους.
 • Προκαλεί επίσης οργή και αγανάκτηση στους μικρομεσαίους εμπόρους για ακόμη μια φορά ο διαχωρισμός των καταστημάτων της αγοράς από τον κλάδο των τροφίμων, δημιουργώντας πάλι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς.
 • Σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι καταστηματάρχες προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης λαμβάνει μέτρα εξόντωσής τους.

Αντίγραφο των δύο ως άνω αναφερόμενων Ανακοινώσεων επισυνάπτονται στο παρόν.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 05 Νοεμβρίου 2021 

Ο Καταθέτων Βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος

agrinionews.gr