Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 12:02

Κίνημα Αλλαγής: Τι θα γίνει με την εκλογή αρχηγού – Οι διεργασίες και τα σενάρια

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, από κάποιες πλευρές μπαίνει θέμα αναβολής μίας εβδομάδας, αν και από το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου λέγεται ότι πρέπει να τηρηθεί ό,τι έχει αποφασιστεί

Στο Κίνημα Αλλαγής όλοι είναι καταβεβλημένοι από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Ακόμα κι όσοι είχαν μία καλή ενημέρωση για την πορεία της υγείας δεν περίμεναν ότι το τραγικό νέο θα ερχόταν τόσο γρήγορα. Και οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία δείχνουν απρόθυμοι να μπουν σε οποιαδήποτε ουσιαστικά και δημόσια κουβέντα αυτή την ώρα για το πώς θα συνεχιστούν οι διαδικασίες της ανάδειξης νέου προέδρου. Ωστόσο από τα πράγματα το θέμα που τίθεται είναι εάν θα τηρηθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα – την 5η Δεκεμβρίου θα είναι το μνημόσυνο των 40 ημερών – και εάν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο, για το μεσοδιάστημα έως την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Από τις σκόρπιες συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ στελεχών διαφόρων στρατοπέδων δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τα δύο αυτά θέματα. Κυρίως γιατί είναι άβολο και αμήχανο να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα αυτή την ώρα, αλλά και γιατί δεν είναι σαφές ότι συμφωνούν όλοι για τις προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, από κάποιες πλευρές μπαίνει θέμα αναβολής μίας εβδομάδας, αν και από το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου λέγεται ότι πρέπει να τηρηθεί ό,τι έχει αποφασιστεί.

Το πιο σημαντικό όμως είναι τι θα γίνει στην ΚΟ και αν εκεί θα υπάρξει ο πρώτος «προκριματικός γύρος» για την εκλογή αρχηγού. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να συνεδριάσει ακόμα και αυτό το σαββατοκύριακο, ώστε να υπάρξει προετοιμασία για τις μάχες στη Βουλή, που θα αρχίσουν μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες της, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το ερώτημα πού τίθεται εκ των πραγμάτων είναι ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στο κοινοβούλιο και ειδικά στις αναμετρήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς έως την ανάδειξη του νέου προέδρου. Η συζήτηση γίνεται παρά το γεγονός ότι την ευθύνη αυτή μπορεί να αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος γι’ αυτό το μεσοδιάστημα – αυτή την ώρα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Εάν οι υποψήφιοι συμφωνήσουν τότε ο έμπειρος κοινοβουλευτικός και ιστορικό στέλεχος του χώρου θα λειτουργήσει ως «μεταβατικός» επικεφαλής του κόμματος, στο πεδίο της Βουλής.

Εάν όμως επικρατήσει η άποψη ότι λόγω των κρίσιμων κοινοβουλευτικών αναμετρήσεων που έρχονται (προϋπολογισμός κλπ), χρειάζεται αναβαθμισμένη εκπροσώπηση τότε είναι πιθανό να υπάρξει σύγκρουση, εάν ένας εκ των τριών υποψηφίων, που είναι και βουλευτές ζητήσει να πάρει τα ηνία της ΚΟ. Τυπικά αυτό μπορεί να το κάνει ένας εκ των Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδου και Χάρη Καστανίδη, αφού μόνο αυτοί είναι βουλευτές – οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης δεν κατέχουν βουλευτική έδρα.

Πρακτικά όμως μόνο ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να επιδιώξει κάτι τέτοιο και προς το παρόν αρνείται να μιλήσει επ’ αυτού.

Ο κ. Παπανδρέου διαθέτει ή μπορεί να φτάνει με βάσιμους υπολογισμούς τις δέκα ψήφους, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει άλλες δύο για να καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία αριθμεί 22 μέλη και η απόλυτη πλειοψηφία ανέρχεται στους 12 βουλευτές.

Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει μία τέτοια διαδικασία, ενώ ο Χάρης Καστανίδης δεν έχει αποσαφηνίσει προθέσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διαθέτει δυνάμεις στην ΚΟ υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση κοινή συναινέσει, που δεν θα εμπλέκει πάντως τους υποψήφιους προέδρους και δεν θα αποτελεί παρέμβαση στην μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Λοβέρδος και Ανδρουλάκης εκτιμάται ότι διαθέτουν περί τους 10 βουλευτές και άρα διαμορφώνεται μία «ισορροπία τρόμου», στην περίπτωση που η κατάσταση οδηγηθεί σε σύγκρουση.

Πιθανόν σε μία τέτοια καμπή να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο ο Χάρης Καστανίδης. Είτε αναγνωρίζοντας το προβάδισμα του Γιώργου Παπανδρέου και δεχόμενος να αναλάβει πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός. Είτε συντασσόμενος με την άποψη μίας άλλης μεταβατικής, συναινετικής λύσης. Εκτός εάν προκύψει πρόταση στον ίδιο να παραιτηθεί από την κούρσα της διαδοχής και να αναλάβει ο ίδιος πρόεδρος στην ΚΟ για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την εκλογή αρχηγού.

Γιάννης Μακρυγιάννηςprotothema.gr