Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:46: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 19:01

Α. Μακρυπίδης: Ως ενεργός πολίτης θα αγωνιστώ για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτειωτών «Ακαρνανικό Φως» με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή εκδήλωση, σε μια πραγματικά ξεχωριστή βραδιά με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων συγχωριανών, και την παρουσία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη.

Απένειμε αναμνηστικά σε είκοσι και πλέον απογόνους των Μαχαλιωτών αγωνιστών του ‘21 που συμμετείχαν σε μάχες για την απελευθέρωση της χώρας, όπως η μάχη του Αετού Ξηρομέρου το 1822, την μάχη του Πέτα στη Άρτα με τον Μαυροκορδάτο το 1822, στις δυο πολιορκίες του Μεσολογγίου το 1822 και το 1826,  αλλά και στην μάχη του Φαλήρου στην Αθήνα το 1827 όπου σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης.

Στην συνέχεια απένειμε αναμνηστικά και σε απογόνους αγωνιστών που έλαβαν μέρος τόσο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εκστρατεία στην Μικρά Ασία αλλά και στο Αλβανικό ‘Επος του 1940-41.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών σε προσωπικότητες που καταγόταν από τις Φυτείες όπως βουλευτές – Ανδρέας Μακρυπίδης και Θωμάς Κουτσομπίνας – πρώην προέδρους της κοινότητας Φυτειών, γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, αξιωματικούς του Στρατού και της Αστυνομίας, κ.ά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής τιμήθηκε και ο – για τρεις  κοινοβουλευτικές θητείες και έντεκα  χρόνια – Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, είπε μεταξύ των άλλων:

“Αγαπητοί συγχωριανοί
Κατ’ αρχάς να συγχαρώ το ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου Φυτειωτών «Ακαρνανικό Φως» και όλους όσους συνέβαλαν στην ωραία και πρωτοποριακή εκδήλωση μνήμης για τους Μαχαλιώτες αγωνιστές του 1821.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε απόψε εδώ αλλά και όλους τους Φυτειώτες ντόπιους και ετεροδημότες, όλους τους Ξηρομερίτες και γενικότερα τους Αιτωλοακαρνάνες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους σε τρεις κοινοβουλευτικές θητείες και για έντεκα χρόνια να σας εκπροσωπήσω το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Είθισται τέτοιες πρωτοβουλίες για πολιτικά πρόσωπα να γίνονται όταν φεύγουν από κοντά μας γιατί εκτονώνονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η απόφαση σας να με τιμήσετε εν ζωή με συγκινεί ιδιαίτερα και αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Αγαπητές συγχωριανές και αγαπητοί συγχωριανοί μέλη του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου στα πρόσωπα σας βλέπω τον εαυτό μου -πριν 40 χρόνια- όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά ως πρώτος Προέδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδήμων Φυτειωτών.

Στην συνέχεια ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) πραγματοποιήσαμε το Νοέμβριο του 1985 και για δυο ημέρες το Α’ Πανξηρομεριτικο Συνέδριο
στον Αστακό.

Σε μια εποχή που πολλά άλλαζαν στην χώρα μας στο συνέδριο αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα να αναδείξουμε θέματα που θα απασχολούσαν την περιοχή του Ξηρομέρου τις επόμενες δεκαετίες.

Για πρώτη φορά τότε ,το 1985, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής και αξιοποίησης του Πλατυγιαλίου στον Αστακό.

Με την ευκαιρία της ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγειας ( ΕΣΥ) αποφασίσθηκε άμεσης προτεραιότητας, η ανέγερση Κέντρων Υγείας και η δημιουργία Ιατρικών Κέντρων και Αγροτικών Ιατρείων στο Ξηρόμερο.

Τα έργα υποδομής στον τομέα της οδοποιίας όπως ο κεντρικός οδικός άξονας του Ξηρομέρου και παραθαλάσσιος Περιφερειακούς δρόμος Αστακού- Μύτικα – Παλαίρου- Βόνιτσας πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Μεγάλη τομή όμως αποτέλεσε η συζήτηση για την αλλαγή της καπνοκαλλιέργειας από τα παραδοσιακά τσιμπέλια σε Βιρτζίνια και η αποδοχή αυτής της πρότασης άλλαξε εντελώς την καλλιέργεια του καπνού με αποτέλεσμα να αυξηθεί άμεσα η ποσότητα που απέφερε υψηλά εισοδήματα στους καπνοκαλλιεργητές ….»

Επίσης ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε τη συμβολή του στο να δημιουργηθεί ο Δήμος Φυτειών με πρωτεύουσα τις Φυτείες για πρώτη φορά στα 200 χρόνια της ιστορίας της.

Τέλος έκλεισε την παρέμβαση του τα εξής:

«Ως ενεργός πολίτης και όχι ως ενεργός πολιτικός πλέον, θα είμαι μαζί σας, θα είμαι κοντά σας, και αγωνιστώ μαζί σας για να λυθούν προβλήματα του τόπου μας, όπως πρόσφατα κάναμε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που δώσαμε για να ανατρέψουμε την εγκατάσταση των Βιορευστών και με τον δικαστικό αγώνα στο Συμβούλιο της Επικράτειας τον άλλο μήνα ελπίζω και πιστεύω ότι θα τον κερδίσουμε.

Είμαι ένας από σας, ένας σαν κι εσάς ένας για σας, ήμουν είμαι και θα παραμείνω κοντά σας. Σας ευχαριστώ από καρδιά.».

sinidisi.gr