Πέμπτη, 16η Σεπτεμβρίου 2021  10:49: μμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

ΚΔΑΠ «Ταξιδευτές» στο Αγρίνιο: Άλλη διάσταση στην δημιουργική απασχόληση του παιδιού

Ιαν 03, 2021
Βρεθήκαμε παλιότερα σε μια εκδήλωση της συγγραφέος παιδικής λογοτεχνίας Αριάδνης Δάντε στο ΚΔΑΠ…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 22:52

Τα συν και πλην της επιλογή Στυλιανίδη

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

Τα συν και πλην της επιλογή Στυλιανίδη

Ο Κύπριος πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, ορίστηκε νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, με υφυπουργό τον πρώην αρχηγό ΓΕΑ Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος να αναλάβει το επιχειρησιακό σκέλος του υπουργείου. Η επιλογή του Ελληνοκύπριου πολιτικού για το νέο Υπουργείο ήταν οπωσδήποτε μια έκπληξη από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει σίγουρα το «βαρύ», αλλά και το σχετικό με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, βιογραφικό. Είναι ο “αρχιτέκτονας” του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας.

Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ.

Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα. Η επιλογή όμως το Χρ. Στυλιανίδη έχει και κάποια θεωρητικά τουλάχιστον μειονεκτήματα.

Βασικότερο όλων το γεγονός ότι δεν έχει γνώση της ελληνικής γραφειοκρατίας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί γενικότερα η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Πολιτική Προστασία, όπου οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με το θέμα είναι παρά πολλές και συχνά οι αρμοδιότητές του αλληλοεπικαλύπτονται.

Από την άλλη βέβαια αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να είναι πλεονέκτημα και να «χτιστεί» εξ’ αρχής ένα Υπουργείο που να μην κουβαλά τις παθογένειες της ελληνικής διοίκησης.

Χρειάζεται όμως πολύς χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο… Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος και το αποτέλεσμα θα δείξουν αν η επιλογή ήταν καλή ή κακή.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα