Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:09: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 14:10

Μητσοτάκης: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η αναβάθμιση των Δημοσίων ΙΕΚ – Τι λέει για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τι λέει ο πρωθυπουργός για τους φοιτητές που δεν αποφοιτούν από τα ΑΕΙ που έχουν περάσει – Ποιες σπουδές προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση – Δείτε βίντεο και εικόνες

Με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αναφορά στα «επαγγέλματα του μέλλοντος» και στην σημασία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Σε βίντεο τα οποία έχουν δημοσιευθεί ως stories στο Instagram εμφανίζονται ειδικότητες των Δημοσίων ΙΕΚ οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά. Μερικές από αυτές είναι, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας, τεχνικός μαγειρικής τέχνης κ.α.

Τα παραπάνω επαγγέλματα εμφανίζονται ως αυτά που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, ή προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης ή ακόμα και έχουν μέλλον.

Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Παράλληλα με το βίντεο, ο πρωθυπουργός δημοσιεύει και γραφήματα στα οποία γίνονται αναφορές στο αντίκρυσμα των πτυχίων που χορηγούνται από τις σχολές, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και στην αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ.

Όπως αναφέρεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μαζί με την αναβάθμιση των Δημοσίων ΙΕΚ θα οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση για τους νέους. Στο ερώτημα «γιατί είναι σημαντική η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» η απάντηση που δίνεται είναι «διασφαλίζει πως οι φοιτητές των ΑΕΙ μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις της κάθε σχολής. Σήμερα 30% των φοιτητών δεν αποφοιτούν ποτέ. Ενώ πολλοί φοιτούν σε σχολές για τις οποίες δεν έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον. Αυτοί οι φοιτητές και οι οικογένειές τους επενδύουν σε χρόνο και χρήμα σε μία διαδρομή που αποδεικνύεται τελικά αδιέξοδη».

 

Στο ερώτημα γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση των δημοσίων ΙΕΚ η απάντηση που δίνεται είναι: «η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία ανάμεσα σε πτυχιούχους ΑΕΙ στην ΕΕ, ενώ το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει πως δεν βρίσκει τα στελέχη που έχει ανάγκη. Κι όμως οι απόφοιτοι των δημοσίων ΙΕΚ κατά μέσο όρο βρίσκουν δουλειά σε 7 μήνες από την αποφοίτησή τους. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα το 25% των σπουδαστών ΙΕΚ έχουν πτυχίο ΑΕΙ».

Συνεχίζουν οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού λέγοντας: Τα δημόσια ΙΕΚ δίνουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάσταση, γρήγορης πρόσβασης στην αγορά εργασίας και εξειδίκευσης σε επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Παραδείγματα σπουδών:

  • Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,
  • Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ,
  • Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας,
  • Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων,
  • Τεχνικός Φωτογραφίας,
  • Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων
  • Πηγών Ενέργειας,
  • Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ

«Οι νέοι μας αξίζουν καλύτερα. Αξίζουν να σπουδάζουν σε πεδία που τους ενδιαφέρουν. Να αποφοιτούν, γιατί μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές. Να έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και μέσω σπουδών σε ποιοτικά Δημόσια ΙΕΚ» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Δείτε τις αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πηγή: protothema.gr